A koronavírus nemcsak légúti megbetegedést, hanem hosszabb távon komoly szív- és érrendszeri problémákat is okozhat. A második leggyakoribb halálok a covidos betegek körében a szívizom-károsodás.

Az elmúlt két év tapasztalatai alapján tudni, hogy a koronavírus nem kíméli egyetlen szervünket sem. A légzőrendszer mellett képes súlyosan károsítani a szív- és érrendszert is, az így kialakuló szövődményekben pedig sokan az életüket vesztették. A szívelégtelenség, a szívizomgyulladás és a szívritmuszavar korai jelei azonban a megfelelő vizsgálatokkal kimutathatóak.

Forrás: Shutterstock

A szívizomgyulladás a koronavírus-fertőzést követően, az úgynevezett poszt- vagy long-covid szakaszban alakul ki. A tünetei jellegzetesek, ezért ha ezeket tapasztaljuk magunkon, akkor érdemes orvoshoz fordulni és kérni a szükséges vizsgálatokat.

A szívizomgyulladás tünetei: tartós fáradtság, fáradékonyság, mellkasi fájdalmak, szívritmuszavar-érzés, kialakuló pitvarremegés és nem-specifikus EKG eltérés.

A koronavírus miatt kialakult szívizomkárosodás, így a szívizomgyulladás az MR segítségével kimutatható – írja az Egészségkalauz.