Veszélyes vírus terjed az iskolások körében: Magyarországon is egyre többeket megfertőzött

e-cigaretta elektromos cigaretta elf bar Zacher Gábor cigaretta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt hónapokban szinte minden iskolában megjelent egy újfajta elektromos cigaretta, az Elf Bar, amelyet tilos itthon forgalmazni. A diákok azonban könnyen kicselezik a rendszert, ám lehet, hogy nem is tudják, mennyit ártanak maguknak ezzel az új hóborttal.

Nemcsak a hagyományos cigaretták, hanem az elektromos változataik is károsak, főleg azok, amelyeknek szinte semmit sem tudni az összetevőiről. Az egyik legújabb termék, az Elf Bar forgalmazása Magyarországon tilos, mégis minden iskolában megjelent, és a népszerűsége napról napra nő. Az ismert toxikológus, Zacher Gábor szerint aggasztó a tendencia.

Elf Bar Forrás: elektronikus-cigaretta.hu

Zacher elmondta, hogy keveset tudni az Elf Barról, és annak ellenére, hogy nem tűnik veszélyesnek, több verziója is tartalmaz nikotint, ami nagyon könnyen függőséget okozhat. Az Elf Bar egy akkumulátoros, ízesített folyadékkal töltött e-cigaretta, ami már csak azért sem ártalmatlan, mert a benne található aromaanyagok károsíthatják a tüdőt.

Ha tilos a forgalmazása, hogyan szerzik be a fiatalok?

A toxikológus szerint könnyű kicselezni a rendszert. A fiatalok külföldről megrendelik az e-cigarettákat, majd csomagautomatákban átveszik azokat. Zacher szerint a termék potenciális veszélyforrás lehet – idézi az Index a szakembert, aki az RTL-nek nyilatkozott az Elf Barról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.