Szokatlanul nehezen viseled a hideget? Ezek a betegségek állhatnak a háttérben

Forrás: Shutterstock -
betegség fázás hideg magazin egészség diabétesz pajzsmirigy-alulműködés ősz tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár az ősz beköszöntével rengetegen siratják a kellemesen meleg tavaszi-nyári napokat, akadnak, akik különösképp megsínylik a hideg hónapok beköszöntét.

Ha már viszonylag enyhe lehűlés esetén is alaposan fel kell öltöznöd ahhoz, hogy ne vacogj, végtagjaid pedig általában jégcsapokra emlékeztetnek, érdemes beiktatnod egy teljes körű orvosi kivizsgálást, mert lehet, hogy komoly egészségügyi rendellenesség váltja ki nálad ezeket a panaszokat. A teljesség igénye nélkül az alábbi zavarokra érdemes gyanakodnod:

Ha fázol, végtagjaid pedig jégcsapokra emlékeztetnek, érdemes beiktatnod egy teljes körű orvosi kivizsgálást Forrás: Shutterstock

Pajzsmirigy-alulműködés

Ez a kétlebenyes belső elválasztású mirigy többek között az anyagcsere-szabályozásért felel. Ha nem termel elég pajzsmirigyhormont, vagy a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani azokat, kellemetlen tünetek jelentkeznek. Közéjük tartozik a hajhullás, a bőr kiszáradása, a kimerültség, a menstruációs ciklus zavara, illetve az emésztési bántalmak és sok esetben a súlygyarapodás is. Emellett a beteg rendkívül érzékennyé válhat a hidegre, gyakorta szinte fájdalmasnak érezheti azt.

Alulműködő agyalapi mirigy

Bár ez a mirigy nem nagyobb egy borsószemnél, hatalmas feladat hárul rá: egész hormonháztartásunkat szabályozza. Zavarait legtöbbször jóindulatú tumorok okozzák, de előfordul, hogy mechanikai sérülés, ionizáló sugárzás, fertőzés, gyulladás, vérellátási probléma vagy autoimmun folyamat váltja ki rendellenes működését.

Mivel az agyalapi mirigy termeli a pajzsmirigyserkentő hormont, a TSH-t is, elégtelensége pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet, melynek egyik jellemző tünete a hidegre való érzékenység.

Veseproblémák

Ha a hibásan működő vese nem képes hatékonyan megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól, az negatív hatást gyakorolhat a testhőmérséklet-szabályozásra. A vesék továbbá az eritropoetin nevű hormon termeléséért is felelősek, mely kulcsfontosságú szerepet játszik a vörösvértestek előállításában. A túl alacsony vörösvérsejt-szám vérszegénységet eredményez, melynek egyik tünete a fázékonyság.

Vérszegénység

Ezt a rendkívül gyakori egészségproblémát a legtöbb esetben vashiány okozza. Kialakulhat továbbá B12-vitamin és folsavhiány miatt, valamint különféle szervi problémák következtében is. Mivel az anémiát a vörösvértestek számának kóros csökkenése és/vagy a felszínükön található hemoglobin hibás működése, esetleg alacsony szintje okozza, a szervezet nem jut elegendő oxigénhez, ez pedig hidegintoleranciát eredményezhet.

Diabétesz

A diabéteszes nefropátia, azaz a cukorbaj következtében kialakult vesebetegség általában az idősebb érintetteknél fordul elő, akik már hosszú ideje (10-20 éve) küzdenek ezzel a kórral. Jellemző tünetei az étvágytalanság, az émelygés, a hányás, a gyakori légszomj, a zavartság, valamint az arc és a végtagok duzzanata. Emellett állandó hidegérzetre panaszkodhat a beteg, még akkor is, ha egyébként nem tartózkodik hűvös környezetben.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.