Vírusként terjed és gyerekek halnak bele, a szülők mégis tehetetlenek a legőrültebb internetes kihívásokkal szemben

fashion week challenge Tiktok halálos kihívás magazin halálos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A „Felelsz vagy mersz?" játékot mindannyian ismerjük, hiszen a csapatépítő programok és osztálykirándulások elengedhetetlen része. A neten terjedő különféle kihívások ennek az ártalmatlannak indult játéknak a halálosan veszélyes változatai, melyek során arra ösztönzik az embereket, hogy ne csak megtegyék, hanem közben filmezzék is le magukat.

Évente kisgyermekek és fiatalok százai sérülnek meg csak azért, mert leutánozzák, amit az interneten láttak. Kipróbálták azokat a trendeket, amelyeket az általuk követett influenszerek is megcsináltak, ám a népszerű és vicces videókból szinte sosem derül ki, milyen súlyos árat fizethetünk azért, ha balul sül el a játék... Elég egy óvatlan mozdulat, és életre szóló égési sérüléseket szenvedhetünk, vagy bele is halhatunk a tréfásnak tűnő játékokba.

Az őrült és veszélyes kihívások a közösségi médiában terjednek, azonban az utóbbi években ezeknek a trendeknek a TikTok lett a melegágya.

A TikTok felhasználóinak száma nemrég elérte az egymilliárdot, ami egy négy évvel ezelőtt indult platformtól gigászi eredmény. A regisztrált fiókok száma hónapról hónapra növekszik, és a fiatalok számára ma már ez az első számú közösségi médiás felület. A nagy áttörést a koronavírus-járvány hozta meg a TikTok számára, ugyanis a karanténban mást sem csináltak az emberek, mint videókat néztek. A TikTokon azonban nemcsak a vicces vagy érdekes tartalmak, hanem a veszélyes kihívások is futótűzként terjednek.

Ezért a jelenségért persze nem kizárólag a TikTokot terheli a felelősség, hiszen korábban is milliókat lehetett rávenni a legkülönfélébb feladatokra (gondoljunk csak a jegesvödör-kihívásra). Az utóbbi időben viszont egyre több komoly sérülést és halálesetet is a TikTokon futó kihívások okoztak. Egy amerikai anya, Tawainna Anderson úgy döntött, beperli a platformot üzemeltető kínai céget, mert szerinte az oldal algoritmusa okozta tízéves kislánya halálát. A TikTok ugyanis rengeteg olyan videót mutatott a gyermeknek, amely kvázi a fulladásos kihívást népszerűsítette.

Ájulás kihívás

Egyéb nevei: blackout challenge, choking game, pass-out challenge

Nem új keletű „játék", mégis Anderson kislányának halála és a nő jogi akciója miatt figyelt fel rá a világ. A kihívás lényege, hogy az emberek megpróbálnak a lélegzetük visszatartásával elájulni. Mivel ez nem is olyan könnyű, ezért sokan egyéb eszközökkel próbálják elérni az oxigénhiányos állapotot. Egy olasz kislány tavaly azért vesztette életét, mert egy övet kötött a nyaka köré az ájulás kihívás részeként. Ez a veszélyes trend már több mint egy évtizede terjed a neten, és amerikai adatok szerint közel száz gyermek halálát okozta.

Forrás: Shutterstock

Benadryl kihívás

Egyéb nevei: Benadryl challenge

Bizonyos, hogy egyes gyógyszerek túladagolása hallucinációt okoz. Ez a „tudás" vezérelte a tinik egy jelentős részét, amikor marékszám vették be a Benadryl nevű amerikai, allergia elleni készítményt és az egészet le is videózták. A gyógyszerek azonban nemcsak alkohollal keverve, hanem túladagolva is veszélyesek és súlyos esetben végzetesek is lehetnek. Sajnos, halálos áldozattal járt ez a kihívás is. A Benadryl túladagolása szívrohamot, stroke-ot és agykárosodást is okozhat, a hallucinációkat kiváltó mennyiség (nagyjából 14 tabletta) pedig nagyon közel van ahhoz, ami akár halálos is lehet.

Kiki táncos kihívás

Egyéb nevei: Kiki challenge, In My Feelings challenge

A legtöbb táncos trend egyáltalán nem veszélyes, ám a világszerte milliókat megmozgató Kikiről ez nem mondható el. A kihívás lényege, hogy az emberek vegyék videóra, ahogy kiugranak a lassan mozgó autóból és a jármű mellett eltáncolják a kívánt mozdulatot, mindehhez Drake slágere, az In My Feelings szolgáltatja az alapot. Nem kell hosszan magyarázni, miért veszélyes kiszállni, pláne kiugrani egy mozgó kocsiból, sokan mégis megpróbálkoztak ezzel a kihívással. A sérülések jelentős részét az okozta, hogy az autóból kilépve a fiatalok megbotlottak és beütötték a fejüket, halálos áldozatot azonban úgy tűnik, egyelőre nem szedett ez a kihívás.

Forrás: Shutterstock

Tűzgyújtó kihívás

Egyéb nevei: fire challenge

Egészen fiatalon belénk nevelik, hogy a tűzzel óvatosan kell bánni. Lehet, hogy gyermekek többsége sosem hallotta ezt a mondatot, ugyanis tucatnyi sérülés az eredménye a tűzgyújtó kihívásnak. Több fajtája is kering az interneten, ám ezek közül a legnépszerűbb, melyben a tinik gyúlékony folyadékkal „rajzolnak" valami mintát a tükörre vagy a földre, majd videóra veszik, ahogy meggyújtják az alkotást. Egy portlandi kislány a kihívás közben véletlenül felgyújtotta magát, és az arcán, nyakán és teste teljes jobb oldalán égési sérüléseket szenvedett. Egy másik kisfiú a betonra locsolta az alkoholt, ám az üveg lángra kapott, és mindkét lába megégett. Hat hónapot töltött a kórházban és ötven műtéten esett át, mire hazatérhetett.

Poros kihívás

Egyéb nevei: dry scoop challenge

Az étrend-kiegészítők korát éljük, és nemcsak tabletták, hanem porok formájában is egyre több fehérjét, valamint vitamint fogyasztunk. Elsősorban a testépítők és a sportolók használják a proteinporokat, melyeket vízzel keverve juttatnak be a szervezetükbe. Valamelyik felhasználó azonban kitalálta, hogy folyadék nélkül bevesz a szájába egy kanállal (=dry scoop) és megpróbálja lenyelni. Hamar követőkre talált ez a trend is, de rengeteg veszélyt rejt magában. Egy húszéves influenszer szívrohamot kapott, miután víz nélkül vette be az edzés előtti teljesítményfokozót. Ezeknek a szereknek magas a koffeintartalma, szárazon pedig olyan gyorsan szívódik fel, hogy azt a szervezet nem tudja kezelni.

Rekeszes kihívás

Egyéb nevei: milk crate challenge

Mivel sok rekesz kell ehhez a kihíváshoz, nem olyan egyszerű részt venni ebben a trendben. Azok viszont, akik kipróbálták, nem minden esetben úszták meg ép bőrrel. A játék lényege, hogy az emberek építsenek tornyot vagy piramist a műanyag rekeszekből, majd sétáljanak és egyensúlyozzanak végig rajta. Leírva nem hangzik veszélyesnek, viszont a magasra pakolt rekeszek nemcsak ingatagok, de nem is elég erősek ahhoz, hogy kibírják egy ember súlyát. Törött csukló, törött láb, kificamodott váll és gerincsérülés is szerepel a jelentett balesetek között.

A TikTok folyamatosan ellenőrzi a felületére feltöltött tartalmakat és az életveszélyes trendeket, valamint a hozzájuk tartozó videókat tiltja és törli is. Az egymilliárd felhasználó által készített és megosztott anyagokat azonban hatalmas munka kordában tartani, így bármennyire is szigorúak a szabályok, mindig lesznek veszélyes akciókra buzdító felvételek.

Különösen fontos, hogy a szülők szemmel tartsák, milyen tartalmat fogyasztanak a kisgyerekek az interneten, ugyanis a számos különféle kihívás csak egy a sok, gyerekekre veselkedő veszély közül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.