Csodát tesz a bőröddel az extra kollagén: így fogyaszd, hogy igazán hatásos legyen

bőr csontok kollagén egészség szervezet életmód köröm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság egyre több üdítő és élelmiszer csomagolásán szerepel, hogy a termék hozzáadott kollagént is tartalmaz. A kollagén egyfajta hívószó, ugyanis valóban szükséges ahhoz, hogy bőrünk egészséges és sokáig fiatal maradjon.

A kollagén nem valami idegen anyag, alapból is megtalálható az emberi szervezetben. Ez az állatvilág egyik legelterjedtebb fehérjéje, mely fontos szerepet játszik a sejtek közötti tér és a porcszövet felépítésében, a csontok rugalmasságában. Az emberi szervezetben található fehérjék közel harmadát a kollagén alkotja, melynek neve görög eredetű és ragasztót jelent.

A kollagéneknek több típusa is létezik; megtalálhatóak a kötőszövetekben, az izületekben, a porckorongban, a bőrben, az erekben, a vesékben, a belső fülben és a szemlencsében.

Miért van szükségünk a kollagénre?

A kollagén a bőrünk egyik fő alkotóeleme, a szervezetünk pedig az idő előrehaladtával egyre kevesebbet termel belőle, ami a bőr kiszáradásához, ráncok kialakulásához vezet. A kollagénbevitel lassíthatja ezt a folyamatot, sőt, elősegítheti más hasznos fehérjék termélését is.

A kollagén a bőrünk egyik fő alkotóeleme, hiánya a bőr kiszáradásához, ráncok kialakulásához vezet Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 BLACKDAY/Shutterstock. No use without permission./Blackday

Mivel a kollagén segít megőrizni a porcok integritását, a gumiszerű szövetet, ezért kiemelten fontos, hogy azokat a bizonyos X-eket átlépkedve gondoskodjunk a megfelelő pótlásról. Ezzel ugyanis elkerülhetőek vagy mérsékelhetőek az izületi panaszok, valamint megelőzhető a csontrikulás is. A kollagén hasznos, ha testépítésre adjuk a fejünket, mivel segíti az izomtömeg növekedését.

Mindezek mellett óvja a szívünket, növelheti a körmök szilárdságát, és jó hatással van a haj erősítésében, a hajhullás csökkentésében

Hogyan és mivel lehet pótolni a kollagént?

"A kollagén étrendkiegészítők elsősorban por vagy kapszula alakban kaphatók. A termékre írt »hidrolizált« kifejezés azt jelenti, hogy a kollagént lebontották, hogy könnyebben felszívódjon. Az ezekben található kollagén típusai eltérőek, van, amelyek egy vagy két típust tartalmaznak, míg mások akár ötöt is" – írja a Mindmegette.

A kollagént a táplálkozás során is bevihetjük a szervezetünkbe. Számos élelmiszer, többek között a halak, a sertésbőr, a csontból készült levesek vagy éppen a zselatint tartalmazó ételek fogyasztása is segíti a beépülést.

"Jó, ha tudjuk, hogy az élelmiszerekkel bevitt kollagén kevésbé hatékony, mint az étrendkiegészítő formájában szedett. Ennek oka, hogy az emésztőenzimek az élelmiszerekben lévő kollagént aminosavakra és peptidekre bontják. A táplálékkiegészítőkben lévő kollagén viszont már lebomlott, vagyis hidrolizálódott, ezért hatékonyabban szívódik fel, mint az élelmiszerekből származó kollagén" – írja a portál, hozzátéve, hogy a kollagén hasznosulásához elengedhetetlenül fontos a C-vitamin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.