Ha ezeket eszed, hosszabb ideig marad fitt az agyad - Lássuk a listát!

Forrás: Shutterstock -
vitamin agyműködés hal étel koffein
A tápanyagdús étrendről már régóta lehet tudni, hogy egyéb pozitív hatása mellett az agyunkat is segít fitten tartani. Szakemberek szerint van néhány ételcsoport, amely hozzásegít bennünket ahhoz, hogy ne csak egészségesebbek legyünk, de szellemileg is frissek maradjunk. 

A tápanyagdús, agybarát vitaminokban és zsírokban gazdag étrend az életkor előrehaladtával a szürkeállományunk működését is segíti, a feldolgozott, sós, cukros és zsíros ételek fogyasztása, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás pedig rendkívül negatív hatással van az agyra - olvasható a Daily Mailen.

Nézzük most, melyek azok az ételek, amelyek segítenek megőrizni a szellemi frissességünket!

1. Lazac, makréla, szardínia

Az Omega-3 zsírsavakban gazdag halak felpezsdítik az agy vérellátását és serkentik a memóriát. Egy több mint kétezer felnőtt bevonásával végzett tanulmány szerint, ha hetente legalább kétszer eszünk halat, az 44 százalékkal csökkenti a demencia kockázatát. Erről bővebben itt olvashatsz.

2. Tojás, hüvelyesek és leveles zöldségek

A B-vitaminok mindegyike szerepet játszik az agy egészségének megőrzésében, és együttesen hatnak agysejtjeink hatékonyabb működésére. A B5-vitamin (pantoténsav) hozzájárul a normál szellemi teljesítményhez, míg a B1-, B3-, B6-, B12-vitamin, a biotin és a folsav hozzájárul a normál mentális működéshez. A tojás áldásos hatásairól itt írtunk.

Forrás: Shutterstock

3. Olívaolaj, brokkoli, dió, spenót

A bennük lévő megfelelő mennyiségű E-vitamin bevitele segít megvédeni az agyunkat a szabadgyökök pusztításától.

4. Vörös káposzta, cseresznye, szőlő

Ezek az erős színű növények, gyümölcsök, mint például a cseresznye, tele vannak flavonoidokkal, amelyek agyvédő hatásúak, oly módon, hogy segítik az agy vérellátását.

Forrás: Shutterstock

5. Húsok, leveles zöldségek

A nők mintegy 27 százaléka vashiánnyal küzd, ez azonban orvosolható lenne vasban gazdag húsok fogyasztásával. Jó, ha leveles zöldségekkel tálaljuk őket, az azokban lévő C-vitamin segíti a vas felszívódását.

6. Teljes kiőrlésű gabonák

A magas rosttartalmú ételeket nemcsak a bélrendszerünk, de az agyunk is szereti. A teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, magvakban és szárított gyümölcsökben található rostok táplálhatják a jótékony bélbaktériumokat. Segíthetnek szabályozni a bél-agy-kommunikációt, ami javíthatja általános egészségünket és hangulatunkat.

7. Koffein

Mértékkel a koffein is pozitív hatással lehet az agyműködésünkre. Ha nem visszük túlzásba a fogyasztását, növeli az éberséget és a nehéz szellemi feladatok elvégzésének sebességét, valamint csökkenti a fáradtságot.

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.