Nagyon rossz hír a bor kedvelőinek: már ennyi is árthat az egészségnek

Forrás: Shutterstock -
szívroham alkoholfogyasztás vérnyomásérték bor egészség
Bár sokáig tartotta magát az a vélekedés, hogy napi egy kis pohár bor még jót is tesz az egészségünknek, de legalábbis nem árt, -  legutóbbi kutatások ezt cáfolják. Vizsgálatokkal támasztják alá, hogyan végzi el a szervezetben a romboló hatását az alkohol, még akkor is, ha mértékkel fogyasztjuk. 

"Egy kis pohár bor minden este elég lehet ahhoz, hogy növelje a szívroham kockázatát" – derül ki egy olasz kutatásból. A szakemberek a friss felmérésből arra következtettek, hogy a legjobb lenne, ha semennyit sem innánk, pláne nem rendszeresen.

A Modenai Egyetem és a Reggio Emilia Egyetem szakértői több mint 20 000 résztvevő vérnyomásértékeit hasonlították össze, akiket legalább négy évig követtek. Az eredményekből arra jutottak, hogy a mértékletes ivás is növeli a vérnyomást, a magas vérnyomás pedig köztudottan szív- és érrendszeri és agyi keringési betegségekhez - mint a sztrók - vezethet.

A kutatásban önkéntesek vettek részt, és azoknak, akik átlagosan napi 12 gramm alkoholt fogyasztottak, ami egy kis pohár bornak vagy egy 330 ml-es sörnek felel meg, a szisztolés vérnyomásértékük 1,25 Hgmm-rel magasabb volt, mint az absztinenseké.

Már a napi kis pohár bor is megemelheti a vérnyomást. Forrás: Shutterstock

Ez a mennyiség jóval alatta marad az NHS által javasolt heti 14 egységnek, ami körülbelül 9 kis pohár bornak vagy nyolc üveg sörnek felel meg.

A legkisebb mennyiségű alkohol is durván rombolja az agyat

Egy korábbi kutatás - amelyet bővebben itt olvashatsz - szerint nincs biztonságos mennyiségű alkoholfogyasztás az agy számára, még a „mérsékelt" alkoholfogyasztás is hátrányosan érinti annak szinte minden részét. A tanulmány - amelyet még szakértő vizsgálatnak vetnek alá - azt mutatja, hogy minél több alkoholt fogyasztunk, annál jobban károsítjuk az agyunkat, ráadásul úgy tűnik, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben nemcsak az agy egyes területei roncsolódnak, hanem az egésze.

Sokkal nagyobb kockázatot jelent természetesen az, ha még ennél is többet iszunk, így akik ennek a négyszeresét fogyasztották, azokak 4,9 Hgmm-rel ugrott meg a szisztolés értékük, de a diasztolés érték is emelkedett.

Ha ezeket tapasztalod magadon, akkor túl sok alkoholt iszol

Az alkohol rengeteg problémát tud okozni, a függőség pedig olyan gyorsan kialakulhat, hogy szinte észre sem vesszük. Sokáig ugyanis tagadásban él az, akinek gondjai vannak az itallal, és csak akkor eszmél fel, amikor már komoly addikció alakult ki. Vannak jelei annak, ha az alkohol kezdi átvenni az irányítást az életünk felett, figyeljünk és még időben próbáljunk tenni ellene. Erről itt írtunk bővebben.

"Semmiféle jótékony hatása nincs a mértékletes alkoholfogyasztásnak az absztinenciához képest" - jelentette ki Marco Vinceti, a kutatás egyik vezetője. Dr. Tommaso Filippini a kutatás másik szakembere hozzátette, hogy az orvosoknak erre figyelmeztetniük kell az embereket, különösen azokat, akiknek a kívánatosnál magasabb a vérnyomásuk - írja a Hypertension szaklap nyomán a Daily Mail.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.