Figyelj oda a jelekre! Súlyos betegséget is jelezhet a viszketés

Forrás: Shutterstock -
bőr viszketés allergia magazin súlyos betegség
A viszketés rendkívül kellemetlen, ráadásul ezt nem csak a különféle csípések, napégés vagy allergia okozhatja; akár súlyos betegséget is jelezhet!

A zavaró érzéstől vakarózással igyekszünk megszabadulni, és ezzel máris rengeteget ártunk magunknak. Ilyenkor ugyanis a bőr kisebesedik, és könnyen el is fertőződhet, mivel az apró sérüléseken keresztül bejuthatnak a bacilusok a szervezetünkbe. Ám az még nagyobb probléma, hogy ez az ártalmatlannak tűnő tünet, akár komoly betegség jele is lehet.

Bőrünk a legnagyobb szervünk: egy átlagos felnőtt bőrfelülete 2 négyzetmétert tesz ki. Ez az elsődleges védelmi vonalunk a külvilág behatásai ellen, szabályozza a testhőmérsékletünket, és az érzékelésben is fontos szerepe van. Sokrétű funkciójából kifolyólag szinte az összes belső szervünkkel összeköttetésben áll, éppen ezért nem ritka, hogy egy betegség bőrtüneteket is okoz, ilyen például a szűnni nem akaró, akár az egész testre kiterjedő viszketés. Bár ez télen gyakori panasz, hiszen a hideg időtől és a fűtéstől kiszárad a bőrünk, ám ha azt tapasztaljuk, hogy a gondos krémezés ellenére sem csillapodik számottevően, akkor érdemes alaposabban kivizsgáltatni magunkat.

Forrás: Shutterstock

Milyen betegségre utalhat?

1. Pajzsmirigy-alulműködés

A csökkent pajzsmirigy-működés egyik legjellemzőbb tünete a szem körüli terület duzzanata, ám ez nem mindenkinél jelentkezik, illetve sokan egyszerűen kialvatlanságnak könyvelik el. A száraz és viszkető bőr is rendkívül gyakori jele, de sajnos ennek sem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget. Ha nem múlik a viszketés és száraz, hámlóvá válik a bőrünk, gyarapszik a súlyunk, esetleg fáradékonyabbak vagyunk, nehezebben koncentrálunk, akkor mindenképpen vizsgáltassuk ki a pajzsmirigyünket. Olyan tüneteket is tapasztalhatunk, mint a hallásromlás, libidócsökkenés, székrekedés. Keressünk fel egy endokrinológust, aki laborvizsgálattal gyorsan ki tudja deríteni, valóban a pajzsmirigyhormonok okozzák-e a bajt.

2. Máj és epegondok

A májbetegségek első tüneteként mindannyiunknak a sárgás bőr és szemfehérje jut eszünkbe, pedig gyakran éppen a bőrviszketés jelzi, hogy valami nincs rendben. Bizonyos autoimmun májbetegségeknél akár évekkel a jellemző sárgaság vagy sötét színű vizelet előtt megjelenhet figyelmeztető tünetként a bőrszárazság és viszketés. Ezt az epefolyadék túltengése okozza: vagy azért, mert a májsejtek nem működnek megfelelően és túl sokat termelnek belőle, vagy azért, mert valamilyen fizikai okból akadályozott az epe elfolyása. Ha pedig emiatt a májban felhalmozódik az epe, az erős bőrviszketéssel jár, különösen a végtagokon.

3. Cukorbetegség

A bőrszárazság és az állandó viszketés a diabétesz első tünete is lehet, így érdemes kivizsgáltatni, nem vagyunk-e cukorbetegek, főleg ha a felmenőink között is akad olyan, aki ebben a betegségben szenved. A diabétesz hatására ugyanis romlik a bőr vérkeringése, emiatt az kiszáradhat, húzódhat és viszkethet. Emellett a magas vércukorszint miatt gyakoribbá válik a vizeletürítés, ami miatt szintén csökken a bőr hidratáltsága.

4. Vesebetegség

A vese felel a kiválasztásért, vagyis azért, hogy az anyagcsere-végtermékek, valamint a felesleges víz és nátrium távozzon a szervezetünkből. Ha nem tud megfelelően működni, akkor a méreganyagok visszakerülhetnek a véráramba. A toxinok felhalmozódása pedig viszkető, száraz foltokat, kiütéseket okozhat a bőrön - írja a Fanny.

Miért viszket és miért vakarjuk?

Nyáron nem meglepő, ha a testünk bizonyos felületei időről időre viszketnek. Tudjuk, hogy a szúnyogokat okolhatjuk ezért. Ám nem csak olyankor érzünk ellenállhatatlan késztetést arra, hogy megvakarjuk egyes bőrfelületeinket, amikor ilyen nyilvánvaló oka van a viszketésnek. Olykor csak úgy – néha a legrosszabb pillanatban – tör ránk ez a kellemetlen érzés, amin csak egy jó alapos vakaródzással tudunk enyhíteni. Ez történik ilyenkor a testünkkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.