Négy dolog, amit soha ne tegyünk fogmosás előtt

Forrás: Shutterstock/Gpointstudio -
szájhigiénia ínybetegség fogorvos fogmosás
A fogmosás az egyik legfontosabb dolog, amit a szájüregünk egészsége érdekében tehetünk, de az időzítés is alapvető szerepet játszik — figyelmeztet a fogorvos.

A fogmosás nem rakétatudomány, mégis vannak olyan apró részletek, amelyekre nagyon oda kell figyelni. Fontos, hogy elegendő fogkrémet tegyünk a kefére, megfelelő mosási technikát alkalmazzunk, de az sem mindegy, mit teszünk a fogmosás előtti fél órában - írja az Express.

Dr. Payal Bhalla fogorvos, klinikai igazgató szerint több dolgot is kerülni kell fogmosás előtt a jó szájhigiénia és a fogak egészsége érdekében.

Nem mindegy, mikor mosunk fogat Forrás: Shutterstock/Gpointstudio

1. Savas ételek vagy italok fogyasztása

A citrusfélék, a gyümölcslevek, a szénsavas üdítők és az ecetes ételek puhíthatják a fogzománcot, így az könnyen károsodhat fogmosás közben. A legjobb, ha legalább 30 percet várunk érkezés után, és csak akkor mossuk meg a fogainkat.

2. Cukros ételek fogyasztása

A cukorkák vagy cukros ételek fogyasztását is kerülni kell fogmosás előtt, mivel elősegíthetik a káros baktériumok elszaporodását a szájban, ez pedig fogszuvasodáshoz vezethet.

3. Kávé vagy tea fogyasztása

Ezek a forró italok is savas kémhatásúak, roncsolják a fogzománcot, mint a citrusfélék. Ha mégis ragaszkodunk ezekhez az italokhoz, akkor fogmosás után fogyasszuk őket.

4. Dohányzás vagy egyéb dohánytermékek fogyasztása

A dohányzás miatt elszíneződhetnek a fogaink, és ez a rossz szokás ínybetegségekhez és szájrák kialakulásához is vezethet. Érdemes megfontolni a dohánytermékekről való leszokást, ha ezt nem tudjuk megtenni, legalább arra figyeljünk, hogy fogmosás előtt ne gyújtsunk rá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.