Nem kellene kapkodni a multivitamint: komoly betegség kialakulásának kockázatát is növelheti

Forrás: Shutterstock -
étrend multivitamin egészség vitaminfogyasztás rák
Egy egészségügyi szervezet szerint multivitaminok nem valók mindenkinek: úgy vélik, szedését vénykötelessé kellene tenni. 

A Killing Cancer Kindly (KCK) jótékonysági szervezet arra ösztönzi a brit kormányt, hogy az étrend-kiegészítőket tegyék vénykötelessé, és korlátozzák hosszútávú használatukat. Azt állítják ezek a multivitaminok „nagy adag teljesen felesleges tápanyaggal bombázzák a szervezetet", amelyek „szuperélelmiszerként" működnek a rákos sejtek számára, segítve azok növekedését és szaporodását.

Az élelmiszerekben található természetes vitaminok viszont nem jelentenek veszélyt, mert lassan szívódnak fel. Testünk ezekből csak annyit használ, amiennyire szüksége van. A szervezet szerint léteznek olyan kutatások, amelyek összefüggést sugallnak a szintetikus vitaminfogyasztás és a tüdő- , prosztata- , bél- és mellrák megnövekedett aránya között.

Forrás: Shutterstock

"Ketyegő időzített bombával nézünk szembe. Az antibiotikumokhoz hasonlóan a vitaminokat is takarékosan kell használni, csak azok szedhetik, akiknek diagnosztizált vitaminhiányuk van, és csak addig, ameddig az egészségük helyreállításához szükséges" - mondta dr. Mohammad Muneeb Khan onkológus.

Tanulmányok már rég kimutatták, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend biztosítja az összes vitamint, amire az átlagembernek szüksége van - írja a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.