táplálkozástudomány vegetarianizmus gyermekegészség fejlődés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felnőttek esetében talán egészséges az állati eredetű élelmiszereket nélkülöző étrend, de a szülőknek tisztában kell lenniük a gyermekeikre vonatkozó kockázatokkal.

Káros-e a vegán (minden állati eredetű élelmiszert kizáró) étrend a gyermekek egészségére? Vajon nem túlságosan nagyok-e az ezzel kapcsolatos kockázatok?

iStockPhoto
iStockPhoto


D-vitamin, kalcium-, vas- és B12 vitaminhiány alakulhat ki

Helen Wilcock dietetikus a Guardian brit lapnak úgy nyilatkozott, hogy nem akarja megítélni a vegán étrend előnyeit és hátrányait gyermekek esetében, de minden szülőnek, aki ilyen étrenden akarja nevelni gyermekét, nagyon tájékozottnak kell lennie a kérdésben. "A vegán gyermekekben D-vitamin, kalcium, vas és valószínűleg B12 vitaminhiány is kialakulhat, ezért étrendi kiegészítőkre van szükségük" - állítja.
A másik fontos kérdés az, hogy a vegán étrend nem igazán gazdag energiában: ahhoz, hogy elegendő energiához jussunk, nagyon sokat kell ennünk. A gyerekek azonban jellemzően nem esznek túlságosan sokat, így nehéz vegán ételekkel megfelelő mennyiségű kalóriát beléjük tukmálni. A dietetikus szerint ezért érdemes egy kis olajat hozzáadni az ételekhez, mert ezáltal több kalóriát lehet bejuttatni.
A következő kérdés a fehérje. A húst és halat fogyasztó gyermekek hozzájutnak a megfelelő mennyiségű aminosavakhoz. Ha viszont egy gyermek csak hüvelyesekből jut hozzá fehérjéhez, az a probléma, hogy egyetlen fajta bab nem tartalmaz minden aminosavat, ezért fontos, hogy a hüvelyesek egyensúlyban legyenek az étrendben. Tehát az a gyerek, aki csak csirkehúst eszik, minden aminosavhoz hozzájut, ezzel szemben az a gyerek, aki csak egyfajta babot fogyaszt, nem.

Rögtön gyanakodj, ha a gyerek korához képest alulfejlett!

A helyes táplálás alapja tehát a jól informáltság, a dietetikus szerint mégis sok szülő úgy próbálja vegán étrenden nevelni gyermekeit, hogy nem kelőképpen tájékozottak. A szakember szerint ez részben az interneten keringő félrevezető információknak is köszönhető. Az első tünet, hogy az étrenddel valami probléma van, az, hogy a gyermek nem fejlődik és nő megfelelően. Elsőként a kalória- és a fehérjehiány mutatkozik meg, az angolkór, melyet a D-vitamin és a kalcium hiánya vált ki, általában később jelentkezik. Ekkor fordulnak az emberek dietetikushoz tanácsért, és a szakember szerint a szülők többsége örömmel meg is fogadja a jó tanácsokat, mert végső soron mindenki számára a gyermeke egészsége az első.

Így ne tápláld a gyereket 1-3 éves kora közötthttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20100617-igy-ne-taplald-a-gyereket-13-eves-kora-kozott.htmlHa hasfájós a baba...http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20100824-kolika-ha-hasfajos-a-baba.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.