Olyan kicsi a konyhád, hogy szinte mozdulni sem tudsz benne? Ha te sem tartozol a szerencsések közé, akik egy építész és némi pénz segítségével "magukra szabhatják" az otthonukat, használd tippjeinket! A következőkkel praktikussá és szellősebbé varázsolhatod a konyhádat!

Használd ki a konyhaszekrény tetejét!

Hiába tologatod ide-oda az edényeket, annyi hely sincs a konyhádban, hogy egy paprikás krumplit elkészíthess, nemhogy egy háromfogásos ebédet? Mielőtt idegességedben falhoz vágnál néhány tányért - ezzel is csökkentve az elpakolandó edények számát -, nézz körbe egy kicsit: nem is gondolnád, mennyi kihasználatlan terület van a konyhádban!

Thinkstock

A konyhaszekrény teteje például legtöbbször a megunt dísztárgyak helye szokott lenni, pedig felcímkézett dobozokban vagy kosarakban akár a ritkán használt elektronikus eszközöket is tárolhatnád. Ha elég nagy a belmagasság, akár a fal színéhez hasonló árnyalatú polcot is szerelhetsz a plafon alá, amelyen a befőtteket és a savanyúságokat, vagy éppen az ünnepi étkészlet dobozát tarthatod.

Ne hagyd üresen a sarkokat!

A konyha sarkait se hagyd üresen, inkább szerelj polcokat a padlótól egészen a plafonig: a lakberendezési áruházakban vásárolhatsz konzolokat, és vágathatsz háromszög alakú bútorlapokat, amelyek tökéletesen megfelelnek erre a célra. Érdemes ugyanabból az anyagból vágatnod egy nagyobb háromszöget is, amelyet két polc közé, derékmagasságban rögzítesz a falon - egy összehajtható ülőkével így egyszemélyes reggelizőhelyet alakíthatsz ki. Hogy a szék főzés közben se legyen útban, az asztal alatti falrészre szerelj egy kampót, amelyre ráakaszthatod a széket.

Ikea

Ugyan igényel némi anyagi ráfordítást, de megéri beépíthető konyhai készülékeket beszerezned, melyek tökéletesen belesimulnak a bútorba, így teret adnak a konyha használójának. Itt számtalan praktikus és korszerű készüléket találsz - kattints!


Alakítsd ki a takarítószerek helyét!

Kétségbeesetten kutatod azokat a helyeket a lakásban, ahol végre elrejtheted a takarítófelszerelésedet? Ha ügyesen használod ki a mosogató alatti szekrényt, szinte mindent eltüntethetsz szem elől: a szekrény ajtajának belső oldalába verj néhány apró szöget, és akassz rájuk kisebb méretű drótkosarakat, amelyekben a tisztítószereket, a szivacsokat és a szemeteszsákot tarthatod. Érdemes egy-két kampót is rögzítened az ajtó belsején, ezeken kaphat helyet a kis seprű és a lapát - így jóval több helyed marad a szekrényben, amelyben egy kis szerencsével a szemetesvödör mellett akár a porszívót és a vasalót is raktározhatod.

Akaszd a falra az edényeidet!

Több amerikai filmben is láttunk már falra akasztható edénytartót, és teljesen beleszerettünk, ugyanis nemcsak tárolóhelyként, hanem dekorációként is megállja a helyét - ráadásul nem is kerül sokba az elkészítése! Mindössze keresned kell a konyhádban egy üres falfelületet: bútorlapból vágass egy másfélszer egy méteres téglalapot, csavarozz a fába fémakasztókat, majd az egészet rögzítsd a falon.

Thinkstock

Ezen a "táblán" bármit tárolhatsz, felakaszthatod például kedvenc serpenyőidet, a tésztaszűrőt vagy a kézi habverőt, de akár a bögréket is fellógathatod fülüknél fogva! Ha a vadonatúj tárolót mutatóssá is szeretnéd tenni, díszlécből készíthetsz "keretet", a lapot pedig lefestheted valamilyen halvány árnyalatra, és mintás szalvétákkal díszítheted.

Szerelj fel praktikus akasztókat!

Miért ne használnád tárolásra a konyhapult és a felső szekrények közötti területet is? A nagy lakberendezési áruházakban egy-kétezer forintért vásárolhatsz rögzíthető fémrudakat, amelyekre apró tartókat, kampókat és kisebb edényszárítót is akaszthatsz, de a kések és evőeszközök tárolására praktikus megoldás a mágneses csík felszerelése is. Ha nem szeretnéd a csempét átfúrni, a konyhaszekrény aljára is szerelhetsz kampókat, amelyeken elférnek a bögrék, de akaszthatsz rájuk kisebb drótkosarat is a fűszeres tasakoknak.

Így főzz, hogy fogyj! - A legjobb eszközökhttp://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110228-igy-fozz-hogy-fogyj-a-legjobb-eszkozok-es-keszulekek.html Így lesznek vakítóan fehérek és illatosak a ruhák fehérítő nélkül!http://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110805-igy-lesznek-vakitoan-feherek-es-illatosak-a-ruhak-feherito-nelkul.html Láthatatlan tárolók a fürdőszobába - Nálad is megtalálhatók!http://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110721-lathatatlan-tarolok-a-furdoszobaba-nalad-is-megtalalhatok.html Karcmentes, ragyogó tűzhely égésnyomok nélkül - Súrolnod sem kell!http://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110822-karcmentes-ragyogo-tuzhely-egesnyomok-nelkul-surolnod-sem-kell.html