betegség csecsemő emésztőrendszer táplálkozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csecsemőkorban gyakori panasz az étkezések után jelentkező bukás, más néven böfizés. Az esetek többségében átmeneti panaszról van szó, fontos azonban ismerni, hogy mit tehetünk a tünetek enyhítésének érdekében, illetve mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz.

"Étkezés során az elfogyasztott táplálék a szájból a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, majd útját a bélrendszer felé folytatja. Egyes embereknél azonban visszafelé is lejátszódik ez a folyamat" - magyarázza dr. Hidvégi Edit gyermekgasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. "A gyomor keverő mozgása során nemcsak a patkóbél felé jut a gyomortartalom, hanem, ha rossz a nyelőcső alsó záróizmának működése, vissza is folyhat a nyelőcsőbe, akár a garatig is. Ezt a jelenséget nevezzük refluxnak."

Istockphoto
Istockphoto

Az első hónapokban természetes a visszafolyás

A kis csecsemőknél ez a bukás jelensége, amelyet szinte minden anyuka tapasztalhat. Azért büfiztetik a babákat etetés után, hogy a sok lenyelt levegő ne feszítse túl a gyomrot, rontva a nyelőcső záróizmának záró funkcióját. Attól függően, hogy az anyatej vagy tápszer mennyi ideig volt a gyomorban, egészen folyékony állapotban, vagy - később - túrós csapadék formájában jöhet vissza a szájba, illetve köpheti ki a csecsemő.

Ez az első hónapokban szinte természetes dolog. Amíg a baba csak kis mennyiséget bukik vissza, fejlődése normális. A kis mennyiség nagyjából az etetés után 5-10 percig jelentkező, két-három kortynak megfelelő táplálékot jelent. A bukások egyik gyakori és igen egyszerű magyarázata, hogy a gyermek minden bizonnyal túlette magát, ilyen esetekben egyszerűen csak a felesleget böfizi fel.

Istockphoto
Istockphoto


Megfelelő súlygyarapodás esetén nincs ok aggodalomra

A gyakori bukások láttán az édesanyák azt gondolhatják, a pici nem tud eleget enni, ezáltal megfelelően fejlődni. Amennyiben havonta körülbelül 400-500 gramm súlygyarapodást tapasztalunk, nyugodtak lehetünk, gyermekünk megfelelően fejlődik. Természetesen a súlygyarapodás az első időszakban intenzívebb és bizonyos hatásokra, akár időjárás-változás vagy fogzás a gyermek súlynövekedése átmenetileg lelassulhat, azonban ha féléves korára eléri születési súlya kétszeresét, nincs ok aggodalomra.

Féléves kora után lehet aggódni

A bukások gyakorisága nagyjából a gyermek féléves korára fokozatosan csökken. Egyrészt ekkorra a gyomor záróizma megerősödik, másrészt a gyermek ennyi idősen már felül, így kevesebb időt tölt fekve, mely szintén bukást eredményezhet. Ezek mellett a hozzátáplálás során bevezetett sűrűbb táplálékoknak is köszönhető a kevesebb visszabukott étel.

Ha azonban az etetés során a csecsemő hátraszegi a fejét, fájdalmasan sír, rendszeresen nagyobb mennyiség jön vissza a gyomorból, illetve a gyermek súlyfejlődése is jelentős elmaradást mutat, akkor már refluxbetegségről beszélünk, és orvosi segítségre van szükség. Intő jel lehet, ha a gyermek nemcsak az étkezéseket követő 5-10 percben, de akár egy órával később is rendszeresen bukik.

Kérdezd szakértőnket! Dr. Krivácsy Péter gyermekgyógyász


Általában nincs szükség gyógyszerekre

orvosi vizsgálatsúlyos betegségek

Istockphoto
Istockphoto

gyógyszeres kezelésanyai diéta nem segítheti antireflux tápszerekkisebb mennyiségekkel tápláljuk

Fontos a korai diagnózis

refluxcsaládi hajlam gyomorszájszűkület

LIFE MAGAZIN: 30 dekás csecsemő

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=dJBQjMxymgRwR713

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.