Szülés utáni depresszió - A leggyakoribb kérdések és válaszok

okok depresszió szülés utáni depresszió tünetek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mély szomorúság, ingerlékenység, bűntudat - a szülés utáni depresszió tünetei könnyen felismerhetők, azonban a mérhetetlen szégyen érzése miatt sokan inkább eltitkolják állapotukat, mintsem segítséget kérnének. Pedig kezelés nélkül ez a betegség akár évekig is elhúzódhat.

Hormonális változások a háttérben

Bár az okok még nem teljesen tisztázottak, a kutatások azt sugallják, hogy a szülés utáni depresszió kialakulásában a hormonális változások és az új élethelyzet okozta stressz játszhat szerepet. A szülés utáni depressziónak alapvetően három fajtája ismert, a tünetek azonban csak az intenzitás fokában és az időtartamban térnek el, melyek között a legjellemzőbb a mély szomorúság, a szorongás, az álmatlanság, az étvágytalanság, az ingerlékenység, sokszor pedig irracionális viselkedés és döntéshozatal. Ilyenkor a nők úgy érzik, hogy túlságosan leterheltek, és képtelenek egyedül megbirkózni a napi feladatokkal, miközben bűntudatuk van, hogy rossz anyák.

Fórum: Gyerekesek! Nektek hol volt a mélypont?



thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A szülés utáni depresszió enyhébb formája, az úgynevezett baby blues nagyon gyakori, a szülés utáni nők mintegy 70-85 százalékát érinti. Általában a szülés utáni három napban kezdődik, és akár két hétig is tarthat. Többnyire orvosi kezelés nélkül magától elmúlik, csupán pár napos pihenésre van szükségük az anyáknak. A valódi, szülés utáni depresszió az anyák mintegy 10 százalékát érinti csak, és csak minimum két hét után beszélhetünk róla. Hónapokig, vagy ha nem kezelik, akár évekig is elhúzódhat.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Az úgynevezett szülés utáni pszichózis nagyon ritka, ezer nőből csupán egyet érint. Leggyakrabban a szülést követő első hónapban alakul ki. A szülés utáni depresszióhoz hasonlóan akár évekig is tarthat, ha nem kezelik.

Kérdezd szakértőnket, dr. Belső Nóra pszichiátert!


Öröklődhet?





thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Hogyan lehet felismerni?

A betegség felismerését nehezíti, hogy az anyák szégyellik állapotukat, hiszen saját és társadalmi elvárás is, hogy a szülés utáni időszak életük egyik legboldogabbika legyen. Az orvosok általában az Edinburgh-i skálával tudják beazonosítani a depressziós állapotot: az anyák őszintén beszélnek a lelki állapotukról, majd osztályozzák az érzéseiket.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.