Bizonyára mindenkinek vannak kínos emlékei abból az időszakból, amikor tiniként a szexualitás világával ismerkedett. Nincsenek ezzel másként a mai fiatalok sem. Dacára ugyanis annak, hogy ma már jóval bátrabban beszélünk a szexről, több meztelenséget látunk a médiában, és a társadalom is szabadabban kezeli a kérdést, a mai tinik hasonlóan kényesen kezelik kezdetben a kérdést, éppen ezért hasonlóan tudatlanok lehetnek, mint a régebbi generációk - a tudatlanság pedig időnként meglepő tévedéseket produkál.

Ciki, aki szűz

A fiatalok egy része mindent elkövet annak érdekében, hogy minél előbb elveszítse cikinek tartott ártatlanságát - időnként bármilyen áron. Felmérések szerint 16 éves korára a fiatalok fele túlesik első szexuális élményén, de nem ritka az sem, hogy az első aktuson 10-11 éves korban esnek át. Itt talán nem is a nemi vágy áll az okok közt az első helyen, sokkal inkább a kíváncsiság és az a tudat, hogy ezáltal felnőtté válnak.

thinkstockphotos.com

A szüzesség elvesztése érdekében sokan megalázó vagy kényelmetlen szituációkba is hajlamosak keveredni - sátorban, parkban, autóban, kíváncsi szemek kereszttüzében szeretkeznek -, és nem mindig a legmegfelelőbb partnerrel. Az is előfordulhat, hogy a félelem elűzése érdekében alkoholhoz, droghoz nyúlnak, vagyis olyan dolgokra mondanak igent, melyek megítélésére sem készültek fel még lelkileg. Ennek ára pedig legtöbbször nem más, minthogy csalódnak, ahelyett, hogy maradandó, pozitív élményben részesülnének.


Vázába szorult nemi szerv

A tudatlanságnak nemcsak a szüzesség kérdéséhez való rossz hozzáállás lehet a következménye, hanem olykor kínos balesetek is, melyekben a kíváncsiság is közrejátszik. A nemi örömök felfedezése érdekében a kamaszok hajlamosak például otthon olyan tárgyakkal kísérletezni, melyek távolról sem esnek a szexuális játékszerek kategóriájába. Ennek pedig olyan kínos következményei lehetnek, mint a vázába szorult pénisz, hüvelyben ragadt zöldségek, húgyvezeték-sérülések, fertőzések, csonttörések, ficamok...
Mindez a felvilágosítás hiányának a számlájára írható, ahogy az is, hogy egyes statisztikák szerint a tinik 45 százaléka még nem is hallott a fogamzásgátlásról.


Minek az óvszer?

Sajnos, minél fiatalabb és lelkesebb az ember, annál kevésbé foglalkozik a szexuális élet olyan következményeivel, melyek akár egész életére kihathatnak. Felmérések szerint a mai kamaszoknak alig van valami fogalmuk például az AIDS terjedéséről, és az egyéb, nemi úton terjedő betegségekről. Elszomorító az is, hogy az első aktus során 90 százalékuk egyáltalán nem védekezik. Sőt, időnként nagyon egyedi elképzeléseik vannak egyeseknek arról, mitől is lehet teherbe esni, és mitől nem.

thinkstockphotos.com

Egy budapesti nevelőintézet tagjai például meg voltak győződve arról, hogy csak akkor fogannak meg, ha a szerelmükkel fekszenek le. Ha olyan fiúval érintkeznek, akibe nem szerelmesek, attól sosem lesz gyerekük. Egy lány pedig azt álmodta, hogy a fikuszával létesített szexuális kapcsolatot - az esetet megírta egy tinimagazinnak, levelében pedig egyben kétségbeesve érdeklődött afelől, ettől terhes lehet-e.
Ilyen tévedések áldozatai azok is, akik azt hiszik, ha az aktus után gyorsan megfürdenek, esetleg ugrálnak, vagy a fiú "vigyázott", máris megoldották a védekezés gondját. Akik óvszert használnak - ez inkább a tartós kapcsolatban élőkre jellemző -, sokszor nem biztosak benne, hogy helyesen használják azt, így ebből is származnak balesetek.

Tudatlanok egymás között
A helyzeten jelentősen ront, hogy ha a tinik esetleg mégis tanácsot kérnek, akkor sem a szüleikhez, tanáraikhoz, orvoshoz fordulnak, hanem - általában szintén tudatlan - kortársaikhoz.

A szülőkre is ráfér a felvilágosítás

A szülőknek sajnos sokszor gondot okoz gyermekük felvilágosítása. Egyrészt a mai felnőttek egy része számára is kínos a téma, másrészt sokan nem tudják, milyen életkorban pontosan hogyan kellene beszélni a szexualitásról. Hajlamosak azzal takarózni, hogy a gyerekük még kicsi - lehet akár 14 éves is -, és biztosan nem csinál még "olyat".

thinkstockphotos.com

Az esetek többségében azonban tévednek, ám ha esetleg mégis igazuk van, akkor sem árt időben szóba hozni a témát, hogy a gyerek ne téves információkkal találkozzon először. A felvilágosításban sokat segíthetnek a szülőknek azok a könyvek, melyek éppen a felnőtteket hivatottak támogatni a gyermek felvilágosításában, de a gyermekeknek szóló hasonló témájú kiadványok közös tanulmányozása is hasznos. Egy őszinte beszélgetés a kamasszal könyv nélkül is segíthet, ha a szülő nem törekszik a túlzott szigorra vagy a már-már kínosnak ható, erőltetett jópofaságra. A gyermek felvilágosítása nem könnyű feladat, de ha már gyermekkorától kezdve - mindig az életkorának megfelelően - elmagyarázzuk neki, hogyan lesz a kisbaba, és válaszolunk a felmerülő kérdéseire, sokat teszünk a jövőbeli szexuális egészségéért.

Tanácstalan vagy a felvilágosítást illetően? Kérdezd szakértőnket, Regős Judit családi tanácsadót!


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Szobatisztaság két hét alatt - Így neveld a gyereket!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110210-szobatisztasagra-neveles-a-bilitol-a-veceig.html Elveszettnek érzik magukat a 80-as évek szülötteihttp://www.life.hu/anyaskodj/20110204-elveszett-generaciokent-emlegetik-a-80as-evek-szulotteit.html Ciki a tetoválás a tinik körében?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110128-tinedzserek-es-a-tetovalasi-szokasok.html Hisztis és kezelhetetlen? - Így neveld a gyereket!http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110126-alapszabalyok-a-gyermeknevelesben.html Kiskorúak miniszoknyában az út szélén - Egyre nő a gyermekprostituáltak számahttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110124-gyermekprostitucio-kozel-200-millio-kiskoru-van-veszelyben.html