A baba széklete árulkodó: állaga és színe eltérő a normálistól, ha a kicsi lázas, ha náthás, ha váltás történt a táplálásában, ahogy azt is nagyon pontosan jelzi, ha az édesanyjának zsírosabbá vagy hígabbá vált a teje. Fontos ezért tudni, hogy milyen a csecsemő széklete normális állapotban, és azt is, hogy hogyan változhat.

A pelus tartalmának rendszeres vizsgálata mellett természetesen az anyai ösztönről sem szabad megfeledkezni, legfőképpen pedig lebecsülni nem tanácsos azt, hiszen az esetek többségében később mindig bebizonyosodik, hogy a megfelelő helyzetben és időben szólalt meg az a bizonyos vészcsengő. Pánikba esni viszont nem kell - már csak azért sem, mert a kicsinek csak akkor tudunk segíteni, ha reálisan mérjük fel a helyzetet, és annak megfelelően cselekszünk.

thinkstockphotos.comAz egészséges baba széklete is változhat

Fontos tudni például - ahogy arra dr. Bense Tamás gyermekorvos is felhívta a figyelmet -, hogy egy egészséges baba székletének is változhat az összetétele, a színe, a szaga és az állaga. Ennek százféle oka lehet, de a változás általában az elfogyasztott táplálékkal kapcsolatos, vagy a baba növésével, amivel együtt az emésztése is változik. Alapvető eltérés van továbbá az anyatejes és a tápszert fogyasztó baba széklete között, de jól érzékelhetően változik a széklet abban az esetben is, ha a baba gyümölcsöt, zöldséget vagy húsfélét is fogyaszthat már.


A baba széklete normális esetben a születése utáni első három-négy napban sötét színű és kifejezetten sűrű. Ez a magzatszurok, amelyet a kicsi naponta több alkalommal is ürít magából. Néhány nap múlva azonban - anyatejes táplálás esetén - aranyszínű, krémes állagú széklet jelenik meg, amelyet naponta, de lehet - és ez is egészséges -, hogy csak háromnaponta ürít a pici. Tápszeres táplálás esetén pedig naponta legalább egyszer sűrűbb, szagosabb, kicsit sötétebb székletet produkálhat a baba. Aggodalomra ez ne adjon okot, a következő változásokra viszont érdemes figyelni.

Túl híg széklet

túl híg széklet hátterében jellemzően túletetés áll, vagyis az anyuka valószínűleg etetéssel - akár anyatejes etetéssel - válaszol a kicsi minden felmerülő gondjára. A másik ok azonban valamilyen vírus lehet, amely bélhurutot okozhat. Ritkán előfordulhat, hogy egy náthás csecsemőnek megjelenik a székletében az orrnyálkahártya által termelt váladék, de hogy mitől nyálkás a széklet, azt csak szakember döntheti el, így mielőbb orvoshoz kell fordulni.thinkstockphotos.comTúl kemény széklet

Kemény széklet esetén a baba étrendjét kell felülvizsgálni, és, ha szükséges, változtatni rajta. Anyatejes babánál nagyon ritkán fordulhat elő kemény széklet, ez a tápszerrel táplált, vagy a vegyes étrenden lévő babákra jellemző. Fontos, hogy a baba étrendjéből elhagyják a székletfogó ételeket - banánt, almát, répát -, és helyette barackot, baracklevet, illetve kamillateát iktassanak be.

Megváltozott színű és szagú széklet

A széklet színének és szagának változását okozhatják a fentiek, beleértve a vírusos vagy bakteriális fertőzést. Ha azonban ijesztő módon feketévé válik, az megemésztett vérre utalhat - az anyatejes babák megsérthetik az anyuka mellbimbóját. A hirtelen bűzössé váló széklet mindig valamilyen bajra utal, egészen piciknél akár rotavírus is okozhatja, a kicsit nagyobb babáknál pedig, akik már fogyaszthatnak csirkehúst is, akár szalmonella is lehet a kiváltó ok. Minden esetben orvoshoz kell fordulni.

Véres széklet

A legijesztőbb tünet, ha véres a baba széklete. A vér megjelenése a székletben valós ok a riadalomra, hiszen akár bélbetüremkedés is állhat a háttérben, amelynek megoldása szinte minden esetben csak műtéttel lehetséges. Bélbegyűrődés esetén a vérben málnazselé állagú vér jelenik meg, míg ha a végbél berepedése miatt lelünk vért a székletben, az élénkpiros, friss vérnek látszik. Fontos, hogy vérzés esetén azonnal vigyük a babát orvoshoz, és a pelenkát is, amelyben a véres székletet találtuk, mert fontos információkat tartalmaz az orvos számára.

thinkstockphotos.comNapokig vagy túl hosszú ideig kimaradó széklet

Anyatejes babák esetén még a heti két széklet sem kóros, míg a tápszeres babáknál fontos, hogy naponta ürítsen a baba. Ha ennél ritkábban történik csak székletürítés, és a széklet mennyisége mindemellett túl sok vagy túl kevés, akkor szakemberhez kell fordulni. A ritka székletürítést kísérheti fájdalom, hiszen nagy valószínűséggel kemény, besűrűsödött széklet érkezik, amely felsértheti a kicsi végbelét.


Nagy mennyiségű, zsírfényű széklet

Ha a baba nagy mennyiségű, bűzös, zsírfényű székletet ürít, az szinte minden esetben emésztési, táplálékfelszívódási zavarokra utal, illetve laktóz- vagy lisztérzékenységre. Ilyenkor a kicsi nem fejlődik a várt ütemben és a nagy, kidomborodó pocak is megjelenhet jellemző tünetként. Azonnal orvoshoz, gasztroenterológushoz kell fordulni, aki segít a megfelelő módon beállítani a baba táplálását.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Szobatisztaság két hét alatt - Így neveld a gyereket!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110210-szobatisztasagra-neveles-a-bilitol-a-veceig.html Milyen betegségekre hajlamos a gyereked? Megtudhatod!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110207-magyarorszagon-is-elerheto-szurovizsgalatok-gyerekkorban.html 7 nap alatt végez a csecsemőkkel a gyilkos kórhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110131-7-nap-alatt-vegez-a-tetanusz-a-csecsemokkel-ma.html Komoly betegséget jelezhet a böfögéshttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110131-refluxot-jelezhet-a-gyakori-bofizes-a-csecsemoknel.html Játék a csecsemővel 2. rész - Érzékszervek fejlesztésehttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20101015-csecsemo-latas-hallas-erzelmek-erzekszervek-jatek-keszsegfejlesztes.html