Árulkodó széklet - Így ellenőrizd, hogy egészséges-e a baba!

betegség szoptatás táplálkozás pelenkázás széklet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A baba széklete árulkodó: állaga és színe eltérő a normálistól, ha a kicsi lázas, ha náthás, ha váltás történt a táplálásában, ahogy azt is nagyon pontosan jelzi, ha az édesanyjának zsírosabbá vagy hígabbá vált a teje. Fontos ezért tudni, hogy milyen a csecsemő széklete normális állapotban, és azt is, hogy hogyan változhat.

A pelus tartalmának rendszeres vizsgálata mellett természetesen az anyai ösztönről sem szabad megfeledkezni, legfőképpen pedig lebecsülni nem tanácsos azt, hiszen az esetek többségében később mindig bebizonyosodik, hogy a megfelelő helyzetben és időben szólalt meg az a bizonyos vészcsengő. Pánikba esni viszont nem kell - már csak azért sem, mert a kicsinek csak akkor tudunk segíteni, ha reálisan mérjük fel a helyzetet, és annak megfelelően cselekszünk.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Az egészséges baba széklete is változhat

Fontos tudni például - ahogy arra dr. Bense Tamás gyermekorvos is felhívta a figyelmet -, hogy egy egészséges baba székletének is változhat az összetétele, a színe, a szaga és az állaga. Ennek százféle oka lehet, de a változás általában az elfogyasztott táplálékkal kapcsolatos, vagy a baba növésével, amivel együtt az emésztése is változik. Alapvető eltérés van továbbá az anyatejes és a tápszert fogyasztó baba széklete között, de jól érzékelhetően változik a széklet abban az esetben is, ha a baba gyümölcsöt, zöldséget vagy húsfélét is fogyaszthat már.

Gyerekesek! Nektek hol volt a mélypont?


székletanyatej
székletszéklet

Túl híg széklet

túl híg széklet
nyálkás



thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Túl kemény széklet

Kemény széklet esetén a baba étrendjét kell felülvizsgálni, és, ha szükséges, változtatni rajta. Anyatejes babánál nagyon ritkán fordulhat elő kemény széklet, ez a tápszerrel táplált, vagy a vegyes étrenden lévő babákra jellemző. Fontos, hogy a baba étrendjéből elhagyják a székletfogó ételeket - banánt, almát, répát -, és helyette barackot, baracklevet, illetve kamillateát iktassanak be.

Megváltozott színű és szagú széklet

A széklet színének és szagának változását okozhatják a fentiek, beleértve a vírusos vagy bakteriális fertőzést. Ha azonban ijesztő módon feketévé válik, az megemésztett vérre utalhat - az anyatejes babák megsérthetik az anyuka mellbimbóját. A hirtelen bűzössé váló széklet mindig valamilyen bajra utal, egészen piciknél akár rotavírus is okozhatja, a kicsit nagyobb babáknál pedig, akik már fogyaszthatnak csirkehúst is, akár szalmonella is lehet a kiváltó ok. Minden esetben orvoshoz kell fordulni.

Véres széklet

A legijesztőbb tünet, ha véres a baba széklete. A vér megjelenése a székletben valós ok a riadalomra, hiszen akár bélbetüremkedés is állhat a háttérben, amelynek megoldása szinte minden esetben csak műtéttel lehetséges. Bélbegyűrődés esetén a vérben málnazselé állagú vér jelenik meg, míg ha a végbél berepedése miatt lelünk vért a székletben, az élénkpiros, friss vérnek látszik. Fontos, hogy vérzés esetén azonnal vigyük a babát orvoshoz, és a pelenkát is, amelyben a véres székletet találtuk, mert fontos információkat tartalmaz az orvos számára.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Napokig vagy túl hosszú ideig kimaradó széklet

Anyatejes babák esetén még a heti két széklet sem kóros, míg a tápszeres babáknál fontos, hogy naponta ürítsen a baba. Ha ennél ritkábban történik csak székletürítés, és a széklet mennyisége mindemellett túl sok vagy túl kevés, akkor szakemberhez kell fordulni. A ritka székletürítést kísérheti fájdalom, hiszen nagy valószínűséggel kemény, besűrűsödött széklet érkezik, amely felsértheti a kicsi végbelét.

Kérdezd dr. Krivácsy Péter gyermekgyógyászt!


Nagy mennyiségű, zsírfényű széklet

nagy mennyiségűbűzösszékletemésztésizavar

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Szobatisztaság két hét alatt - Így neveld a gyereket!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110210-szobatisztasagra-neveles-a-bilitol-a-veceig.htmlMilyen betegségekre hajlamos a gyereked? Megtudhatod!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110207-magyarorszagon-is-elerheto-szurovizsgalatok-gyerekkorban.html7 nap alatt végez a csecsemőkkel a gyilkos kórhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110131-7-nap-alatt-vegez-a-tetanusz-a-csecsemokkel-ma.htmlKomoly betegséget jelezhet a böfögéshttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110131-refluxot-jelezhet-a-gyakori-bofizes-a-csecsemoknel.htmlJáték a csecsemővel 2. rész - Érzékszervek fejlesztésehttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20101015-csecsemo-latas-hallas-erzelmek-erzekszervek-jatek-keszsegfejlesztes.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.