Ha szeretnél aktívan kikapcsolódni, ám idén meglehetősen szűkre szabott a költségvetésed, a Pilisben kevés pénzből is tökéletesen feltöltődhetsz! A Life.hu elárulja, hogyan.

1. Ahol dobog a Föld szíve

Budapesttől mindössze 25 km-re, a Visegrádi-hegységben található a páratlan atmoszférájú magaslati üdülőhely, ami több szempontból is különleges. Dobogókőn található bolygónk szívcsakrája, ami feltölt energiával, valamint Európa legnagyobb shaolin centruma, ahová egyre több zarándok látogat el. A térségben komoly hagyományai vannak a természetjárásnak, amelynek emlékeit hazánk legrégebbi menedékházában, az Eötvös Lóránd Turistamúzeumban, ingyenes tárlatvezetés keretében te is megismerhetsz. A hegy ormán megtekintheted Téry Ödönnek, a magyar turistamozgalom fontos személyiségének az emlékművét, s a kilátóról 699,746 méter magasságban gyönyörködhetsz a tájban, majd innen elsétálhatsz a Siketnémák Mária Kegyhelyéhez.

hu.wikipedia.org
Dobogókő

2. Vonulj el a város zajától

A Pilis a Budai- és a Visegrádi-hegység között fekvő középhegység, ami rengeteg izgalmas felfedeznivalót rejt. Dobogókőtől néhány km-re található Pilisszántó, ahol érdemes megtekintened a barokk stílusú római katolikus templomot, az Orosdy-kastélyt és a Mészégető kemencét. Gyalogolj el a görög színházak példáját követő Szikla színházhoz és a Csillagösvényhez is, ahol a magyar történelem legnagyobb alakjainak szobrai állnak, majd sétálj el a Zarándok keresztekhez. Ha kíváncsi vagy a népművészeti alkotásokra, látogass el a Pilisszentkereszten lévő Szlovák Tájházba, majd folytasd utadat a Cisztercita romtemplomhoz és a községtől nyugatra lévő Pilis-tetőhöz, ami a környék egyik legszebb kilátópontja.

A Life tippje:
Kiváló kirándulóprogram a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol megismerheted a magyar népcsoportok és térségek hagyományos táji kultúráját.

 

skanzen.hu
A Szentendrei Szabadtéri Múzeum

3. Teszteld a teljesítőképességedet

A Pilis-hegységben rengeteg turistaútvonal illetve magas hegycsúcs található, ám akár rövidebb, akár hosszabb barangolást tervezel, nem árt előtte tréningezni az izmaidat. Mielőtt nyakadba vennéd a természetet, tájékozódj az egyes turistautak jelzéseiről, amelyek fontos útmutatók. Az egyik legkalandosabb program a Dobogókő és Dömös közötti, 1 km hosszúságú Rám-szakadék, ahol kapaszkodókorlátokkal biztosított útszakaszon túrázhatsz. A kirándulás során látogass el a piros háromszöggel jelölt turistaúton a Prédikálószékhez, ami a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsa. A hegytetőn álló kereszt és környéke remek lehetőség a piknikezésre, míg a Vadálló-köveknél megörökítheted a gyönyörű tájat. A Pilisi Mária úton indulva a kék túraútvonalon át eljuthatsz a Rezső kilátóhoz, a Szakó-nyergen és az "Égetett hárs"-on át a pilisszentléleki Pálos kolostorhoz, ahol Károly Róbert király és fia, Nagy Lajos király is járt.

A Life tippje:
A túrázáshoz gondoskodj megfelelő kirándulócipőről, esőkabátról, napszemüvegről, kalapról és kulacsról, illetve olyan hátizsákról, ami hosszabb távon is kényelmes.

 

Thinkstock

4. Légy ökoturista

A Pilist és a Visegrádi-hegységet rengeteg, különféle nehézségi fokú kerékpárútvonal hálózza be. Ha aktív és autómentes kikapcsolódásra vágysz, a fővárostól eltekerhetsz Dobogókőre, ami kb. 39 km-es távolság. Iktass be félúton egy kis pihenőt, ahol megtekintheted a soknemzetiségű Pomáz Helytörténeti Gyűjteményét, majd romantikázhatsz az ősi kultuszhelynek számító Holdvilág ároknál és leereszkedhetsz a Meteor-létrán. A kerékpárút a csobánkai elágazón át Pilisszentkeresztre vezet, ám útközben érdemes kitérőt tenned a festői szépségű Szurdok-völgybe is. A Kakas-hegytől pár km-re fekszik a Két-bükkfa-nyereg - innen visz tovább az út Dobogókőre.

A Life tippje:
A kerékpártúrához célszerű többsebességes túragéppel indulnod, és a sisakot se felejtsd otthon.

 

Thinkstock


Így spórolhatsz az utazással!

A Pilisben lévő turista- és vendégházakban rendkívül kedvező árakon (már 2500 Ft/fő/éjtől) foglalhatsz szállásokat, és ha Duna-parti élményre vágysz, megpihenhetsz a dömösi kempingben is.
Olcsó szállások: http://szallas.hu/, http://www.olcsoszallasok.net/

Baráti áron (4000 Ft/fő/éj) alhatsz a Dobogókő Vendégházban is, ahol most ingyenes földsugárzás-méréssel és aura-állapotfelméréssel ajándékoznak meg. Az erdei turistautak melletti pihenők kiválóan alkalmasak szabadtéri sziesztára, így nincs egyébre szükséged, mint egy hatalmas plédre, egy telepakolt piknikkosárra, s kedveseddel aktívan töltődhetsz fel a gyönyörű környezetben.
A világ 11 legizgalmasabb városahttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110616-utazas-szorakozas-program-a-vilag-legjobb-varosai.html Utazz a gyerekkel! - 5 szuper úti cél Magyarországonhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110520-utazz-a-gyerekkel-5-szuper-uti-cel-magyarorszagon.html 8 felejthetetlen úti cél Toszkánábanhttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110508-utazas-program-olaszorszag-toszkana-szaz-csodaja.html Európa 10 legjobb étterme - Dániától Olaszországighttp://www.life.hu/szorakozz/utazas/20110512-gasztronomia-utazas-program-europa-10-legjobb-etterme-daniatol.html