Bár a megújulás igényét tavasszal érezzük a legjobban, gyakran csak nyárra jutunk el addig, hogy tegyünk is a dologért, és frizurát váltsunk. A jó hajvágás önmagában mit sem ér, ha nem felel meg az arctípusnak. Cikkünkben a legtrendibb nyári frizurákat gyűjtöttük össze arctípusnak megfelelően.

Thinkstock


Milyen arcformám van?
Ezt könnyen kiderítheted. Szükséged lesz egy tükörre, egy hajpántra és egy tükörről lemosható filctollra. Ha mindez megvan, szorítsd hátra a pánttal a hajad, állj szembe a tükörrel, hunyd be az egyik szemed, és rajzold fel a tükörre az arcod kontúrját egy vonallal. Jobbkezesként érdemes a bal oldalról indítani a vonalat, úgy nem maszatolod el. (Balkezesként értelemszerűen fordítva.) Ahogy az testalkat esetén a homokórát, arcforma esetén az oválist látjuk ideálisnak. Általában azok a frizurák és hajvágás állnak a legjobban, amelyek ezt az arcformát erősítik.


Ovális arc esetén az extra rövid frizurák közül az áll a legjobban, amelyiknek van egy kis frufru része. Ez rövidíti a magas homlokot, és a szemedre irányítja a tekintetet. Emma Watson vagy Carrey Mulligan ultratrendi pixie-frizurája például tökéletes választás lehet. A szögegyenesre vasalt haj helyett idén nyáron a természetes, enyhén hullámos tincsekre szavaztak a trendészek. Ha ovális az arcod és hosszú a hajad, akkor a lágy, finom hullámokkal keretezett arc és az oldalválaszték lehet ideális. Ovális arcúként egyébként a legszerencsésebbek közé tartozol, ami a frizuraválasztást illeti. Kevés olyan fazon van, amelyik rosszul áll; talán csak a túlságosan arcba omló vagy extra göndör haj lehet kevésbé szerencsés.

Forrás: AFP
Jó választás: Emma Watson, Eva Mendes; rossz választás: Rihanna

Ha kerek az arcod az oldalt rövidre vágott, középen hosszabbra hagyott, szabálytalanul felzselézett rövid haj áll jól, ahogy Ginnifer Goodwin színésznőnél láttuk. Azonban ő és a szintén kerek arcú Kirsten Dunst is gyakran esik abba a hibába, hogy oldalválasztékra szavaznak, amely szélesíti és még inkább összenyomja az arcot. Bár idén trendi a frufru, ha kerek az arcod, inkább kerüld. Sokkal jobb, ha a homlokod felőli tincseket kicsit megemeled, és divatos copfba kötöd a hajad.

Forrás: AFP
Jó választás: Ginnifer Goodwin, Kirsten Dunst feltűzött hajjal; rossz választás: Kirsten Dunst oldalválasztékkal


A szögletes arcforma kizárja az extra rövid, trendi pixie-tincseket, de a szintén divatos bobfazon - a'la Katie Holmes - viszont szuper lehet. A széles, nagy állkapocs és a széles hajvonal finomítására ideális a laza, hullámos tincsekből készített, oldalválasztékos oldalfonat is. Diane Kruger frizuráját a legnagyobb divatházak kifutóinak modelljei ihlették. Hiába trend az egyenes frufru, ha a szögletes arctípusba sorolhatod magad, inkább mondj le róla, mert még markánsabbá és szigorúbbá teszi a vonásaidat.

Forrás: AFP
Jó választás: Katie Holmes, Diane Kruger; rossz választás: Angelina Jolie

A szív alakú arcra a széles homlok, a széles arccsont és a keskeny áll jellemző. Az arcba hulló, a homlokon szabályosan elterülő frufru tilos, mert pici manóarcot csinál viselőjének. Az oldalra fésült pedig csak akkor működik, ha kellően levegősen hagyja a homlokot. Érdemes arra is figyelni, hogy a keskeny áll vonalában szélesedjen a haj: ezt kifelé szárított vagy hullámos tincsekkel érheted el.

Forrás: AFP
Jó választás: Reese Witherspoon, Hayden Panettiere; rossz választás: Christina Ricci

Hosszúkás archoz a nyár trendfrizurái közül jól illik a hullámos long bob, akár szertelen frufruval, ahogy Alexa Chungnál láttuk, akár oldalra fésült homloktincsekkel, ahogy Zoe Saldana viseli. Liv Tyler viszont mindent elkövetett azért, hogy az arca még hosszabbnak és vékonyabbnak tűnjön: a középválaszték, az arcot szorosan keretező, hosszú tincsek tabunak számítanak, ha keskeny és hosszúkás az arcod.

Forrás: AFP
Jó választás: Alexa Chung, Zoe Saldana; rossz választás: Liv TylerRá sem lehet ismerni az énekesnőre, annyira elcsúnyult!http://www.life.hu/szepulj/szepseghirek/20110704-sinead-oconnor-teljesen-megvaltozott.html Olvadásbiztos szépség: a legtutibb vízbázisú alapozók nyárrahttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20110701-olvadasbiztos-szepseg-a-legtutibb-vizbazisu-alapozok-nyarra.html Katalin hercegnő ajándékot kapott Camillátólhttp://www.life.hu/szepulj/20110701-ajandekot-kapott-katalin-hercegno-camillatol.html A történelem legszörnyűbb szépségkezeléseihttp://www.life.hu/szepulj/20110630-a-tortenelem-legszornyubb-szepsegkezelesei.html Hogyan legyek jó nő? - Így készíts hőálló nyári sminket!http://www.life.hu/szepulj/smink/20110629-hogyan-legyek-jo-no-igy-keszits-hoallo-nyari-sminket.html