A piskótatészta számtalan sütemény alapja. Elvileg nem nehéz elkészíteni, gyakorlatilag viszont nagyon könnyű elrontani - kivéve, ha a birtokodban vannak a nagyi fortélyai.

Thinkstock

A nagymama tudására azonban nemcsak ennek a finom süteménynek az elkészítésénél lehet szükség: jó, ha a konyhában sürögve-forogva tudod, hogyan mentheted meg az ételt, ha elsóztad, vagy mit kell tenned azért, hogy ne legyen csomós a főzelék. Ha ismered a következő házi praktikákat, nem lesz gond: valódi konyhatündér leszel!

Omlós tészta, habos piskóta - trükkök a tökéletes süteményhez

Mielőtt hozzáfognál, tartsd szem előtt: a piskóta nem az a típusú tészta, amit csak összekeversz, bevágsz a sütőbe, és kész is. Sokszor lesz egy nagy púp a közepén, vagy éppen horpad be ugyanott: ezeket a baleseteket sütőpapír használatával is elkerülheted, ám a piskótasütés sarkalatos pontja a tojásfehérje keményre vert habja.

Nagyon figyelj arra, hogy  a tojások szétválasztásánál semmiképpen se kerüljön sárgája vagy tojáshéj a fehérjéhez! A cél a minél keményebb hab, ennek eléréséhez egy csipet sóra és sok türelemre lesz szükség: a hab ugyanis akkor kemény, ha a fejére fordított edényből nem csúszik ki. Ügyelned kell továbbá az összekeverésre is: egy könnyen megtanulható mozdulattal lazán keverd a masszába a habot, hogy ne törjön össze. A fakanállal kutyulást a piskótánál el kell felejtened, helyette a könnyű, félköríves forgatás a kulcs.

A sütésnél pedig aranyszabály, hogy az ajtaját nyitogatni szigorúan tilos, mert megfázik a tészta, és lapos marad. Onnan tudod, hogy elkészült, hogy a közepébe szúrt hústűre nem ragad semmi massza, mikor kihúzod. Ha megsült, a kinyitott sütőben még fél órát pihentetni kell a piskótát, mielőtt felszeletelnéd.

Thinkstock

Aranyló húsleves, krémes bableves - fortélyok a levesekhez

Ha nemcsak a desszertek, de a levesek terén is szeretnél sikereket elérni, akkor is érdemes néhány trükköt ismerned. Ha a családod szereti a húslevest, de aggódsz attól, hogy a hús nem puhul meg, egy kevés 10 százalékos ecetet adj hozzá, az segít. Ha a bab nem hajlandó puhulni, egy kis szódabikarbónát keverj a levesbe. Ha minden megpuhult, de csomós lett a rántástól, akkor szűrd át a levest, és kezdd elölről a habarást, de a lisztes keverékhez adj három-négy evőkanál forró levest is, és ezzel összekeverve add a leveshez. Ha viszont túl zsírosra sikerült a végeredmény, akkor várd meg, míg egészen kihűl, esetleg tedd is be a hűtőbe pár órára. Utána a tetején megdermedt zsiradékot könnyedén le tudod szedni egy kanállal.

Krémes főzelékek csomómentesen - ahogy a nagyi csinálta

A főzelékek habarásánál ugyanaz a szabály, mint a leves rántásánál. Nem lesz csomós az eredmény, ha a habaráshoz néhány kanál forró főzeléklevet keversz. Ha nem kell habarni a főzeléket, mert rántással kezdődik a recept, akkor a rántásra tett zöldséget eleinte csak kevés vízzel engedd fel, és jól keverd el a rántással. Ha ez sikerült, jöhet a további felengedés. Ha odaégett a főzelék - ez főleg rántással készülteknél fordulhat elő -, akkor, amint észrevetted, ne kevergesd és kapargasd, hanem a nem égett részt gyorsan öntsd át egy olajjal vékonyan kikent másik fazékba, és abban főzd tovább.

Omlós, puha húsok - a legjobb praktikák

Ha a hús nem hajlandó megpuhulni párolás vagy főzés közben, némi ecetes locsolás segít rajta. Ha megpuhult a hús, de odaégett, akkor a nyers krumpli itt jóbarát: néhány karikányit tegyél a pecsenyelébe - magába szívja az égett ízt.

És ami még fontos: sütés közben sose szúrkáld a húst, mert kifolyik a leve és kiszárad az egész. Akkor is kiszáradhat, ha az elején nem pirítod meg kicsit a szeleteket.

Ételek tejjel, sajttal, tojással - apró trükkök a tökéletes végeredményért

A tej forralása gyakran vezet katasztrófához. Ezért legyen egy külön tejes edényed, amiben semmi mást nem főzöl. Mielőtt beletennéd a tejet, öblítsd ki vízzel, vagy kend ki vékonyan vajjal, akkor nem tud kifutni. A sajttal két probléma lehet: vagy kiszárad vagy túl puha. Előbbi esetben áztasd pár óráig egy kis tejben és megpuhul. Ha túl puha és nem tudod lereszelni, tedd be egy fél órára a mélyhűtőbe.

A tojások felhasználásánál aranyszabály, hogy először egyenként egy pohárban törd fel őket, hogy ha az egyik rossz, ne kerüljön az ételbe.
Ha a tojás főzőlevéhez egy jó kanálnyi sót teszel, megakadályozod a tojás héjának megrepedését. Ha tojáshabot versz, egy csipet sótól szép kemény lesz a hab, és akkor is, ha előtte lehűtötted a tojásokat.

Túl sós, túl borsos? Íme, a segítség!

A másik dolog, amit könnyű elrontani főzés-sütés során, a fűszerezés. Ráadásul a legtöbb szakácskönyv nem ad meg pontos mennyiségeket, hanem "egy csipetnyiről" beszél, és arról, hogy ízlés szerint sózzunk. Ha emiatt te is elrontottad a levest vagy a pörköltet, akkor még megmentheted, ha egy nyers krumplit egészben belefőzöl, az ugyanis magába szívja a sót. Ha nincs otthon krumpli, egy késhegynyi szódabikarbóna is semlegesíti a sós ízt. Egy-két evőkanál tejföl vagy tej is enyhítheti, különösen a pörkölt esetében. Ez nemcsak a túl sós, de túl paprikás vagy borsos ételekre is igaz.

Így lesz egészséges a családod - A könnyű konyha titkaihttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110824-igy-lesz-egeszseges-a-csaladod-a-konnyu-konyha-titkai.html Véletlenül lett magas a spenót vastartalma - A legnagyobb, ételekkel kapcsolatos tévhitekhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110803-veletlenul-lett-magas-a-spenot-vastartalma-a-legnagyobb-etelekkel.html A 4 leggyakoribb, allergiát okozó ételadalékhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110801-a-4-leggyakoribb-allergiat-okozo-eteladalek.html 5 szupertáplálék, amiből annyit ehetsz, amennyit akarsz - Nem fogsz híznihttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110622-5-szupertaplalek-amibol-annyit-ehetsz-amennyit-akarsz-nem-fogsz.html Feketén vagy krémesen szereted? - Ilyen vagy a szerelemben!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110620-feketen-vagy-kremesen-szereted-amilyen-kavet-szeretsz-olyan-vagy.html Így értelmezd az E-számokat! - Nem minden veszélyeshttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110609-igy-ertelmezd-az-eszamokat-nem-minden-veszelyes.html Nem szemét! Kidobnád, pedig izmosra fogyhatsz vele - Mi az?http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110608-nem-szemet-kidobnad-pedig-izmosra-fogyhatsz-vele-mi-az.html