Tobzódunk a színekben. Aranyosan ragyogó levelek, fakó zöldek, rubinvörös pompa. Ezért a gazdagságért imádom az őszt. Ha a természet tudja, hogy mi áll neki a legjobban, akkor ideje, hogy mi is megtanuljuk. Színelmélet óra következik!


Ez itt egy színkör, de azt is mondhatnám, hogy útmutató a sminkeléshez, öltözködéshez. Ez az alapja mindennek, a nagy tudás, a nagy okosság ebben rejlik. Máris megfejtjük, kalandra fel!


Először is nézz a kör közepére! Látsz három alap színt a háromszögben: a sárgát, a kéket és a pirosat. Ezek kombinációjából jön létre a többi szín: a narancs, zöld és az ibolya. Majd ezeket még tovább cizellálhatjuk ilyen olyan zöldekre, sötétebb kékekre, világosabb sárgákra, stb.  Ez eddig rendben van, mehetünk tovább!

Íme a kulcsmondat: a színkörben egymással szemben álló színek illenek egymáshoz a leginkább (ezek az un. komplementer színek). Mit is jelent ez? Nézzünk egy egyszerű példát. 

Nekem zöld a szemem. Megkeresem a külső körön a zöldet. Ezzel szemben a piros áll. Vagyis a zöld szememet egy ilyen színű ruhával, vagy rúzzsal gyönyörűen ki lehet emelni. Egymás mellé téve ezek  a színek erősítik egymást (gondoljunk csak a karácsonyfára: zöld alapon piros díszek). Sokkal frissebb, üdébb és feltűnőbb lesz a szemünk, ha a komplementer színpárjával festjük ki  a szemhéjunkat! Egyből frissebbnek, üdébbnek tűnök ha piros ruhába bújok, vagy valami narancsos színű pólót húzok magamra. Ettől ugyanis vibrálóan zöld lesz a szemem. Huss, annyi a fáradtságnak!
Érdekesség, hogy ezek a színek nem csak erősítik, hanem ki is oltják egymás hatását. Még pedig akkor, amikor egymásra tesszük őket! Ezért például a piros pattanásokra zöldes korrektort kell kenni és hipp-hopp eltűnik a pirosló pötty. A szem alatti kékes, lilás karikákra tanácsos kissé sárgás alapozót ütögetni, így pillanatok alatt frissebb lesz a tekintet, nem lesz többé beesett a szem. Szín-te pofonegyszerű!


Az elmélet után lássuk, hogy a gyakorlatban milyen színek dukálnak a különböző szemekhez! Előjáróban annyit, hogy létezik két tuti szín, amihez mindenki bátran nyúlhat hajszíntől, szemszíntől, bőrtónustól függetlenül: a lila különböző árnyalatai és a földszínek. A lilától minden szem sokkal élénkebbnek látszik, a szemfehérje fehérebbnek. A földszínekhez tartozik a bézs, a drapp, az ekrü, és a világos barna. A másik remek, és mindig sikert arató ötlet a füstös szem készítése, feketés, szürkés és a barnás színekben is. Ez egy olyan smink, ami biztosan jól áll majd mindenkinek, bátran lehet vele kísérletezni! A tuti megoldások után most pedig jöjjenek egyéb színek a palettáról, amikkel szikrázóbbá varázsolhatjuk a tekintetünket!

Thinkstock


Kezdjük a szépséges barnákkal. A barna szem a leggyakoribb a világon - egyedül Észak-Európában van belőle hiány (arrafelé mindössze a lakosság 20%-a barna szemű). Amilyen sok barna szemű ember él, olyan sok szín áll jól nekik, szinte mindenből lehet csippenteni. Jöhetnek a szenvedélyes színek: a padlizsán, a bordó, a bronz, az arany, narancs, pink, kheki, bézs és a fekete. A fekete olyan a barna szeműeknek mint a fűszeradalék. Muszáj mindenbe belecsempészni egy kicsit, ha máshova nem, hát a szempillatőhöz. Ezzel a színnel lehet mélyíteni a szemnek a színét, igézőbbé, drámaibbá varázsolni a pillantást.


Nézzünk most pár szépséges kombinációt ezekből a színekből! Senkit sem szeretnék arra buzdítani, hogy kenje be a szemhéját egy kis khekivel és kész. Ezeket a színeket szépen lehet egymással variálni - így lesz kerek a történet a végére. A padlizsán a feketével például nyerő páros. Sejtelmes hatást érhetünk el, ha a bordót a lilával és a feketével kombináljuk. Szépséges a bézs egy csipet bronzzal és kis feketével. Nagyon érzéki a kheki egy kis olajzölddel és persze feketével a szempillatőben. Ha ünnepi hangulatban vagyunk mehet az arany a bordóval és feketével, ha valami frisset, üdét akarunk, használjuk a pinket a naranccsal, egy kis sötét barnával mélyítve! Hóbortos pillanatunkban pedig satírozzunk össze egy kis korallos narancsot némi arannyal és bronzzal!
A variációk száma végtelen, érdemes próbálkozni, gyakorolgatni, hiszen sok minden áll vagy bukik azon, milyen hajszínnel párosul a barna szem, és hogy egyáltalán mennyire barna az a barna.


Thinkstock


A barnák után a kék szeműek következnek. Itt is, meg a világrangsorban is. Egy kutatás szerint a kék szemű emberek egyetlen őstől származtathatók. Eredetileg ugyanis mindenki barna szemű volt, aztán történt egy kis mutálódás és így esett az eset, hogy megjelentek a kék szeműek. Még kész szerencse, mert egy nagyon szép színről van szó. Lássuk, számukra mi a legideálisabb, milyen színeket használjanak?
Kezdjük az alapokkal: földszínek, fekete, szürke. Ezek a legjobb barátok, akikre bozton számíthatnak a kék szemű sminkelni vágyók. Izgalmas még a narancs, a korall és a terrakotta hármasa is és bármily meglepő, jöhetnek a kék színek is. Mendemonda csupán, hogy a kék szeműek nem használhatnak kék szemfestéket. Nyugodtan, csak nem mindegy, hogy milyen kék az a kék: alapszabály, hogy válasszanak sötétebb tónusú kéket mint a szemük kékje. Türkiz, azúr, királykék, mind nagyszerűek, főleg egy kis ezüst és fekete társaságában!  Jó párosítás még a halványszürke egy leheletnyi rózsaszínnel, és a gyöngyházfehér szürkével, feketével párosítva (ez szinte csak a kék szeműeknek áll jól). A tavasz frissességét idézi, ha kiwizöldet pici rózsaszínnel és csipetnyi korallal bolondítunk meg, majd feketével mélyítünk. Vadító, szikrázó tekintetet pedig a kékeslila és a fekete szín házassága hozhat (kékeslila alatt a klasszikus szilva színére kell gondolni). Izgalmas kombinációnak tartom még a földbarna és a narancs találkozását is. Vállalkozó kedv, merészség - ezekre buzdítok mindenkit, aki kék szemmel büszkélkedhet! A színek és variációk száma szinte beláthatatlanul hosszú.

Thinkstock


Végezetül pedig a zöld szemmel foglalkozunk, ami a legritkább a világon. Mindössze az emberek 2 százalékának zöld a szeme. Ennek a pár embernek szólnak tehát a következő színtippek. A földszínek mellett bátran használhatják a zöld szeműek a sötétebb barnás színek is, vibráló lesz tőle a tekintet. Jó választás még a lila, arany, smaragdzöld, kheki, grafit szürke és persze az elmaradhatatlan fekete.
Zöld szemű lévén szeretem, amikor grafit szürkével és feketével van kifestve a szemem, ez nagyon elegáns, alkalmi, megfelelő ruhával kissé decens. A smaragdzöld, lila találkozását fekete mélyítéssel egyszerűen tökéletesnek érzem. Tündöklő lesz tőle a szemszínem, a fáradtságnak pedig egy szempillantás alatt lőttek. Zöldes árnyalatok a szemhéjamra, alulra pedig a lilás színek - nekem így tetszik a legjobban. Bármilyen furcsa, bártan lehet zöld szeműeknek zöldet használni, például a kheki a smaragdzölddel és feketével kombinálva istenien mutat. Nagy kedvencem még a mályva és a barna találkozása, ha valamitől, akkor ettől igazán vibráló a szemem. Egy kis fekete a szempillatőbe és bármilyen alkalomra megállja a helyét ez a smink.


A lényeg persze az a sminkelésben, hogy az ember jól érezze magát. Jöhetnek a divatok, mehetnek a hóbortok, ha egyszerűen nem áll jól nekem a púder szín, akkor nem erőltetem. Sem a ruhák terén, sem az arcomon. Ahhoz viszont, hogy tudjunk véleményt alkotni valamiről, ki kell próbálni. Ez a fontos: ne féljünk kísérletezni! Ha bejön, akkor nyugodtan hagyjuk el a megszokott utat. Egy izgalmas szín, ami történetesen vadítóan áll, megérdemli, hogy használjuk alkalomadtán. Különösen ősszel, amikor körülöttünk minden ragyogóan színes. Vegyünk példát a természetről!

Hogyan legyek jó nő? - Így készíts zselatinból arcpeelingethttp://www.life.hu/szepulj/borapolas/20110908-hogyan-legyek-jo-no-igy-keszits-zselatinbol-arcppeelinget.html A legizgalmasabb színek, amiket neked is ki kell próbálnod!http://www.life.hu/szepulj/smink/20110907-a-legizgalmasabb-sminkszinek-amiket-neked-is-ki-kell-probalnod.html Könnyen elkészíthető őszi frizurákhttp://www.life.hu/szepulj/haj/20110906-konnyen-elkeszitheto-oszi-frizurak.html Kígyóvér, cicakaki, lézer - Így szőrteleníts!http://www.life.hu/szepulj/20110905-kigyover-cicakaki-lezer-szortelenitesi-modszerek-az-okortol-maig.html Hogyan legyek jó nő? - Így lesz tökéletes a szemöldököd!http://www.life.hu/szepulj/20110901-hogyan-legyek-jo-no-igy-lesz-tokeletes-a-szemoldokod.html Hogyan legyek jó nő? - A füstös szem titkahttp://www.life.hu/szepulj/smink/20110817-hogyan-legyek-jo-no-a-fustos-szem-titka.html