Az évet a legmesésebb szépséggel zárom: Grace Kelly-vel. Azért rá esett a választásom, mert elolvasva az életét, megcsodálva a képeit, tehetünk 1-2 újévi fogadalmat, például: többet foglalkozom a hajammal, megtanulok sminkelni és veszek egy Kelly-táskát.


 

Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya
Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!
Ha tanácsra van szükséged, írj Nórának a hogyanlegyekjono@gmail.com címre!

Grace Kelly gazdag családban nőtt fel. Mit gazdag? Egyenesen milliomos famíliában. Apja szegről-végről ír, anyja pedig német felmenőkkel bírt. Keveredett tehát a szezon a fazonnal, és megszületett a kis Grace Kelly 1929-ben. Édesapja amellett, hogy a Kelly Téglagyárat igazgatta, aktívan sportolt is: három olimpiai aranyérmet nyert evezősként. Az egész család izgett-mozgott amúgy, Grace bátyja is elismert evezős volt, nővérei mind kimagaslóan teljesítettek, egyedül ő volt a kakukktojás. Sokat betegeskedett, inkább a szobájában babázott, mintsem odakint rohangált volna a többiekkel. A család emiatt nemes egyszerűséggel "vakaréknak" hívta a kislányt. A rút kiskacsa története azonban csak most kezdődik.

Forrás: AFP


A visszahúzódó kislány meglepő módon egy helyen érezte magát igazán jól: a színpadon. Már az iskolai előadásokon is látszott, hogy ebből a gyerekből lesz valami, ezt a forgatókönyvíró nagybácsikájuk, George Kelly is megállapította. Amint az várható volt, a család nem örült túlzottan, mikor Grace bejelentette, hogy a New York Színművészetire megy tanulni, de mondjuk nem is álltak az útjába. 1947-ben kezdte el az iskolát, közben pedig modellkedett. Cigit, ruhát, szappant reklámozott az időközben gyönyörű hattyúvá cseperedett kiskacsánk. Mivel szépsége mellett tehetséges is volt, kezdtek szállingózni a kisebb szerepek, majd lassan, óvatosan belopakodott Hollywood szívébe is. 22 évesen szerepelt az első filmjében, a Tizennégy órában, ami nem volt valami nagy siker, no de valljuk be őszintén, ritka az, ha rögtön elsőre nagyot alkot az ember. A következő film, a Délidő már jobb lett. Mondjuk sokat nem látszik benne, mert kivágták a legtöbb jelenetét, de mivel a híres Gary Cooperrel játszott, elég volt pár pillanat, hogy megjegyezzék az emberek. A dolog pikantériája, hogy Grace mindig is szerette az idősebb férfiakat, talán apja szeretetét pótolandó. Vagy pusztán bejött neki Gary Cooper, aki - lássuk be - azért elég sármos pasas volt. Na, elég az hozzá, hogy volt némi liezon köztük, ami a nős Gary számára pengeélen való táncolást jelentett, így inkább gyorsan elvarrták az érzelmi szálakat, mielőtt a sajtó megneszelte volna a románcot.

Forrás: AFP
Grace Kelly Gary Cooper oldalán

Következő filmjében, a Mogambóban is volt némi kakaó, itt Clark Gable-lel flörtölt. Megértem ezt is, nekem már az Elfújta a szélben is tetszett. Ebből sem lett semmi komoly persze, viszont egy másik férfi figyelmét igencsak felkeltette. Alfred Hitchcockét. Szerepet kapott a Gyilkosság telefonhívásra című filmben, ahol saját bevallása szerint rengeteget tanult a mestertől, akivel élete végégig jó barátságot ápolt. Készítettek még egyébként közösen filmet, a Hátsó ablakot, amiben nagyot alakított. Kora egyik legnépszerűbb színésznője lett, pedig  nagyon erős volt akkoriban a mezőny: Marilyn, Audrey Hepburn, Ava Gardner. Precíz, pontos, intelligens, kedves és nem utolsósorban lélegzetelállítóan szép volt.  Mondogatták is akkoriban, hogy "A férfiak Marilyn Monroe-val töltenék szívesebben az éjszakájukat, de feleségül Grace Kelly-t vennék." Pedig Grace sem aprózta el. Következő viharos szerelme Bing Crosby volt (na, őt mondjuk annyira nem értem), akivel - William Holden mellett - a Vidéki lány című filmben szerepeltek együtt. Természetesen Holden is fennakadt kis időre Grace hálóján. A film tehát izgalmas szerelmi háromszöget rejtett és még izgalmasabb díjat hozott Grace számára: az Oscar-díjat 1955-ben.

Forrás: AFP
Grace a Gyilkosság telefonhívásra című filmben

Ezután egy csapásra világhírű lett. Öltözködését New Yorktól Párizsig majmolták, kedvenc táskája nemes egyszerűséggel azóta is "Kelly-bag"-ként ismert. Bármihez nyúlt, bármit vett magára, ő volt a tökéletes báj és elegancia. Senki sem gondolta, hogy az édes szépség mögött milyen katlan izzott. Gábor Zsazsa azt találta mondani egyszer, hogy Grace Kelly-nek több szeretője volt egy hónap alatt, mint neki egész életében. Próbálom tompítani a valóságot kicsit, hogy ne zárjuk ki a szívünkből Grace-t, de ami tény az tény. Eléggé pörgött. Az eddig említett szösszenetein túl ott volt még Oleg Cassini a dúsgazdag, David Niven a bajszos vagy Frank Sinatra a dalos. Boldog azonban túlzottan sosem volt, csak pillanatokra. Mindig kereste az igazit. Várt a hercegére fehér lovon és nini, talált is egyet!


Forrás: AFP

Megismerkedésük története roppant helyes. Megbeszélt protokoll látogatásnak indult az egész. Pár fotós, pár műmosoly és ennyi lett volna... No de tekerjük vissza kicsit a történetet. Mikor Grace megérkezett Franciaországba, épp áramkimaradás volt a hotelban, ahol megszállt. Így aztán hiába mosott hajat, a hajszárítója nem működött, a szobalány meg nem tudta kivasalni a ruháját. Peches nap. Végül egy ott tüsténkedő marketinges oldotta meg a helyzetet egy másik ruhával, amit nem kellett vasalni, meg gondolom csináltak valamit a hajával is, de egy biztos: roppant duzzogósan indult útnak Grace, hogy találkozzon a monacói herceggel. Mikor odaért, a herceg két órán keresztül váratta, ami aztán végleg kiverte a nőnél aznapra a biztosítékot. Aztán láss csodát, mikor megérkezett a herceg: szerelem első látásra! Rögtön elfelejtette a gubancos haját... Eleinte persze játszotta az elérhetetlent, sokáig leveleztek, húzta kicsit a férfit - meglehetősen sikeresen. Rainier 1955 karácsonyán ellátogatott a Kelly családhoz háztűznézőbe. Roppantul bánom, hogy nincs erről bővebb dokumentáció: vajon hogyan készül egy milliomos amerikai egy európai herceg fogadására? Érdekelne a dolog. Nos, a lényeg, hogy valószínűleg jó volt a koszt és a kvártély, mert szilveszter éjjelén a herceg megkérte Grace kezét, aki igent mondott. Halleluja.

Forrás: AFP

Az esküvő elképesztő hírveréssel járt. Ugye emlékszünk Katalin és Vilmos nagy napjára? Persze, hiszen mindenki nézte. Na, valahogy így voltak akkoriban Grace esküvőjével is. Ruháját Helen Rose tervezte, hat héten át 35 szakemberrel. A terveket páncélszekrényben őrizték, és csak egy nappal a polgári szertartás előtt mutatták meg a nagyérdeműnek. A 27 éves Grace Kelly és a 33 éves III. Rainier harmincmillió tévénéző szeme láttára mondta ki a boldogító igent 1956. április 19-én. Először felolvasták a herceg mind a száznegyvenkét címét, majd hátha nem jegyzett meg belőle valaki valamit, sebaj, újabb százharmincnégy címet soroltak fel Grace igenje után is. Házassági szerződésük érdekes pontja volt Grace hozománya, ami kétmillió dollárra rúgott. Ennek felét teljesen önállóan fizette hollywoodi gázsijából, a másik egymilliót pedig az apukája adta. Ez volt az évszázad esküvője, semmi kétség.

Rút kiskacsánk tehát meseszép, híres hercegnő lett, ami ugyan jól állt neki, mégis érződött, hogy nem boldog teljesen. Hozzászokott a jövés-menéshez, Hollywoodhoz, most pedig egy teljesen új életet kellett élnie: merev protokollesemények tömkelegét a monacói sznobériával. Eleinte nehezen vette az akadályokat, később megbékélt és inkább lefoglalta magát mással. Átrendezte palotáját, kertészkedett, részt vett a Vöröskereszt munkájában, modernizálta a kórházakat, árvaházakat alapított. Ahogy azt illik. A színésznői pályáról teljesen le kellett, hogy mondjon. Egyszer mondjuk majdnem visszatért a kamerák elé egy újabb Hitchcock-filmben, de Monaco népe teljesen kiakadt. Szóval maradt a hercegnői szerepben, majd idővel anya lett. Három gyermeket szült, két lányt és egy fiút. A csemeték kicsinek kifejezetten rendesek voltak, majd felcseperedvén jöttek a botrányos időszakok, különösen a legidősebb lánynál, Caroline-nál. Grace sem volt az a szende kislány életében, de legalább ő úgy tett, mintha - ám lánya még a látszatra sem vigyázott. Egy szó mint száz, Grace élete nem volt tökéletes messziről sem. Hajlok rá, hogy azt gondoljam, megbánta döntését, ám tény, hogy kitartott férje mellett. Kísértetiesen hasonlít egyébként az élete Diana történetéhez. A két nő amúgy ismerte egymást, sőt bizalmas viszonyt ápoltak: tudtak egymást életéről, érzéseiről. Érdekes párhuzam az is, hogy mindketten autóbalesetben vesztették életüket, és egyik szerencsétlenségről sem tudjuk a teljes igazságot azóta sem.

http://en.wikipedia.org

Grace-nek egyébként volt egy különleges adottsága: néha megérezte, mi fog történni. Többször hangoztatta például, hogy autóbalesetben fog meghalni, sőt, amikor egyszer azon az úton autókázott, ahol később tényleg meghalt kijelentette: itt valami szörnyű baleset fog még történni egyszer! Így is lett sajnos. 1982. szeptember 13-án kisebbik lánya és ő éppen hazafelé tartottak a kanyargós úton, Grace vezetett. Az egyik veszélyes kanyarban a kocsi megpördült és legalább harminc métert zuhant, míg végül egy veteményes kertben landolt. Lánya agyrázkódással került a kórházba, és eleinte úgy tűnt, ő sem szenvedett nagyobb sérüléseket, aztán kiderült, hogy súlyos belső vérzése van. Kómába esett, és másnap, szeptember 14-én meghalt. 18-án, temetésén számos kollégája, barátja megjelent, köztük Diana is.

Ez tehát a története a világ egyik legszebb nőjének. A lánynak, akinek mindene megvolt, mégis boldogtalanul élte le az egész életét, mert egy dologban mindig hibázott: folyton rosszul választott. Nagy tanulság ez, tartsuk szem előtt 2012-ben: a szépség és a pénz önmagában még nem boldogság.A legjobb ökoparfümökhttp://www.life.hu/szepulj/20111219-a-legjobb-okoparfumok.html "Mindenki menjen haza, és szeresse a családját!"http://www.life.hu/szepulj/20111221-terez-anya-mindenki-menjen-haza-es-szeresse-a-csaladjat-.html Készíts ajándékba illatos kencéket!http://www.life.hu/szepulj/20111220-keszits-ajandekba-illatos-kenceket.html Szuper szépségtippek, amiket elcsenhetsz a nagyidtól!http://www.life.hu/szepulj/20111219-szuper-szepsegtippek-amiket-elcsenhetsz-a-nagyidtol.html Retiküllel egy országért - Így harcolt a miniszterelnök-asszonyhttp://www.life.hu/szepulj/20111214-margaret-thatcher.html