Álmodoztál már tágas loft lakásokról, egynél több hálószobáról, faltól falig ablakokról és sok-sok térről? Ha ezeket átépítés nélkül nem is valósíthatod meg egy garzonban, növelheted az alapterületet néhány okos trükkel, hasznos bútorokkal és ötletes megoldásokkal.

www.apartmenttherapy.com

Rugalmasság és funkció - helyiségről helyiségre

Ha bútorokat keresel a kis lakásba, a fenti legyen a mottód. A nappaliban például nem érdemes mind a húsz vagy harminc négyzetmétert a padlótól a plafonig bepolcozni, mert így hamar kellemes otthon helyett egy szűk vakondlyukban találhatod magad. Ha ragaszkodsz a polcokhoz, akkor válassz világos színűeket.


Fotelek és kanapé helyett a rendelkezésre álló helyet optimálisan sarokgarnitúrával használhatod ki. Ha ágyneműtartó is van benne, ráadásul ki is nyitható, hogy ágyként vagy vendégágyként használd, az felér egy főnyereménnyel. A dohányzóasztalt is érdemes úgy megválasztani, hogy ne csak négy lába legyen, hanem polcként is funkcionálhasson - így könyvek, újságok vagy tároló dobozok is kerülhetnek alá.www.ikeahackers.net

Az ágy alatti területen szüntesd meg a porcicák játszóterét, hiszen az ágyneműt, takarókat, plédeket, sőt, nyáron például a vastag téli kabátokat és pulóvereket is tárolhatod itt lapos kosarakban. Ha olyan ágyat választasz, amelyiknek széles a háttámlája, az akár könyvespolcként, éjjeliszekrényként is funkcionálhat, amivel további helyet spórolsz.

A kis lakásokhoz általában kis konyha tartozik, amelynek berendezése szintén nem egyszerű. Ha van ajtó vagy szabad falfelület, akkor felakaszthatod rá az edényeket is, így kevesebb helyet foglalnak a szekrényben, ahol cserébe a falon kevésbé tárolható konyhai eszközök kapnak helyet. Érdemes minden sarkot kihasználni, a legkeskenyebbeket is. Ha mást nem, olajokat és fűszereket tárolhatsz rajta. A beépített szekrény nem költséghatékony ugyan, de hosszú távon megéri, mert úgy biztosan minden az igényedre lesz szabva, és minden négyzetcentiméter kihasználhatóvá válik.

www.apartmenttherapy.com


Nem kell külön étkezőhelyiség sem, hogy legyen hely megebédelni vagy megvacsorázni. Feltételezhető, hogy kis lakásban nem rendezel tizenkét személyes vendégséget, de egy fala szerelhető, lehajtható vagy bővíthető asztal mellett akár négyen is elfértek. A kihajtható asztal viszont nemcsak ebédlőként, hanem dolgozóasztalként is funkcionálhat.
A fürdőszobában is jól lehet helyet spórolni, ha a sima tükör helyett tükrös pipereszekrényt választasz a bútorvásárláskor, amely jó néhány holmit képes elnyelni.www.ikeahackers.net

Színezz tágasra!

Unalmasnak tűnhet, de örök érvényű szabály, hogy a kis tereket a világos színek tágassá, a sötét színek viszont szűkké teszik. Ez persze nem azt jelenti, hogy kórházfehér falak között kell élned, de a nagy felületeken mindenképpen világos árnyalatokat használj. A szín kiválasztásánál figyelj arra is, hogy a színskálán kis méretben minden szín világosabbnak tűnik, mint a falon, nagy felületen. A plafont minden esetben hagyd fehéren, mert ez nyomja legjobban össze a teret, ha sötét.

www.ikeahackers.net, www.home-designing.com

Ha egy légtérben van a konyha, a nappali és az étkezőrész, akkor színekkel képezhetsz "határvonalakat" a terek között. Hogy elkerüld a papagájhatást, válassz ki egy kedvenc színedből három, egymáshoz közeli árnyalatot, és ezekkel dolgozz.


Engedd szabadjára a kreativitásod!

Aki kis lakásban él, nem nagyon engedheti meg, hogy egyetlen sarok is kihasználatlanul maradjon. A rendszerezés és a jó tárolási mód pedig alapvetően fontos ahhoz, hogy a "kacatok" ne vegyék el az életteret. A kicsi lakás egyetlen dolgot igényel, ami még pénzbe sem kerül, az pedig a kreativitás. Egy egyszerű ajtóban is lásd meg a lehetőséget, és csinálj hozzá zsebes tárolót. A galériára vezető lépcső pedig egyben polcrendszer is lehet - ahogy például a Home-designing.com-on és a The Laboratory című blogon láttuk. Aki bútorhackelésre adja a fejét, annak kihagyhatatlan az Ikeahackers.com blog, ahol például ahhoz is kapsz ötletet, hogy hogyan lehet egyetlen bútorelemmel kettéválasztani, és ezáltal egyszobás lakásból két félszobásat kreálni úgy, hogy az jól is nézzen ki.www.home-designing.com


Így lesz melegebb a lakás, fűtés nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20111123-igy-lesz-melegebb-a-lakas-futes-nelkul.html Meseszép babaszoba kevés pénzből - Így rendezd be anélkül, hogy egy vagyont költenél!http://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20111114-meseszep-babaszoba-keves-penzbol-igy-rendezd-be-anelkul-hogy.html Lakásdekor befőttesüveggel: izgalmas megoldások látványos fotókonhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20111110-lakasdekor-befottesuveggel-izgalmas-megoldasok-latvanyos-fotokon.html Látványos faldekorációk fillérekből, festés és tapétázás nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20101108-feher-a-fal-dobd-fel-matricaval.html