vegetáriánus étrend hús betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vegetáriánus étrendnek már régóta számtalan követője akad, akik közül sokan állítják, hogy a húsmentes étrend önmagában egészségesebb is. A húsfogyasztók többsége azonban kételkedik ebben, mondván, húsra igenis szükség van, az abban található tápanyagok nem pótolhatók 100 százalékban mással. Vajon mi az igazság?


Thinkstock
Thinkstock

A divat, a változó világszemlélet, az állatok tisztelete, a környezet megóvása vagy bármi más legyen az oka, de évről évre egyre többen szoknak le a húsevésről nemcsak világszerte, hanem Magyarországon is. Sokan azért szakítanak a húsevéssel, mert a növényi alapú étkezést egészségesebbnek vélik.

Köztudott, hogy a vegetáriánusok ritkábban küzdenek túlsúllyal, magas vérnyomással, cukorbetegséggel és más, a civilizáció átkaként emlegetett betegséggel, továbbá a vegák körében ritkábban fordul elő agyvérzés, szívroham, sőt, számukra kisebb a rizikó a rák egyes fajtáinak kialakulására is. Ez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy a húsevés egészségtelen, hanem azt is, hogy a vegetáriánusok általában egészségtudatosabban élnek: kevesebb alkoholt isznak, ritkábban dohányoznak, többet sportolnak, és sok-sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, melyek ráadásul nagyon sok hasznos antioxidánst, vitamint, rostot és nyomelemet tartalmaznak.

Így lehet valóban egészséges a vegetáriánus étrend

A vegetáriánus étrend követésével tehát egészségesebb lehetsz, de kizárólag akkor, ha ugyanúgy odafigyelsz a rendszeres testmozgásra, a káros szenvedélyek elhagyására, legfőképpen pedig arra, hogy pótolj mindent, amiben a szervezeted hiányt szenvedhet a hús nélkülözése miatt. Ha egyáltalán nem eszel állati eredetű ételeket - nemcsak húst és halat, de tejet, tejtermékeket és tojást sem -, olyan fontos vitaminoktól és ásványi anyagoktól vonod meg a szervezetedet, mint a B12-vitamin, a kálcium, a vas és a fehérje, melyek elsősorban a húsfélékben és a tejtermékekben találhatók meg. Ezek ügyes pótlására különösen figyelned kell, szem előtt tartva azt, hogy az állati eredetű kálciumot és vasat a szervezet könnyebben és jobban hasznosítja, mint a növényi eredetűeket. A fehérjéket tekintve pedig az az ideális, ha állatiból és növényiből is rendszeresen "feltankolsz".

Thinkstock
Thinkstock

Ha vegán étrendet követsz, azaz minden állati eredetű enni- és innivalóra nemet mondasz, a legfontosabb, hogy a vas-, a kálcium-, a cink-, a szelén-, a jód- és a fehérjeigényeidet pótold. A zöldségeken és gyümölcsökön kívül ezért fogyassz bőven hüvelyeseket, szójakészítményeket, tofut, gabonákat, olajos magvakat, csírákat - manapság az üzletek polcain már rengeteg húspotlót találsz, amelyek nemcsak egészségesek, hanem nagyon finomak is.

Tipp! Az első fotók Beyoncé kislányáról! Kattints a galériáért!




Nem mindenkinek ajánlott a húsmentes élet



Thinkstock
Thinkstock

Tipp! Gönczi Gáborból cowboy lett! Kattints a galériáért!


Véletlenül lett magas a spenót vastartalma - A legnagyobb, ételekkel kapcsolatos tévhitekhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110803-veletlenul-lett-magas-a-spenot-vastartalma-a-legnagyobb-etelekkel.htmlA 4 leggyakoribb, allergiát okozó ételadalékhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110801-a-4-leggyakoribb-allergiat-okozo-eteladalek.htmlKörömerősítő, hajnövesztő, zsírbontó csodaszer - Íme, az örök élet itala!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110705-koromerosito-hajnoveszto-zsirbonto-csodaszer-ime-az-orok-elet-itala.htmlMéregtelenít, fogyaszt, szépít és ingyen van - A víz jótékony hatásaihttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110701-meregtelenit-fogyaszt-szepit-es-ingyen-van-a-viz-jotekony.html5 szupertáplálék, amiből annyit ehetsz, amennyit akarsz - Nem fogsz híznihttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110622-5-szupertaplalek-amibol-annyit-ehetsz-amennyit-akarsz-nem-fogsz.htmlFeketén vagy krémesen szereted? - Ilyen vagy a szerelemben!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110620-feketen-vagy-kremesen-szereted-amilyen-kavet-szeretsz-olyan-vagy.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.