Ha azt mondjuk, a gyönyörű smink alapja az alapozó, akkor nem mondunk igazat - a nem megfelelően ápolt és karban tartott arcbőrön ugyanis még ez sem segít. A megfelelő, bőrhöz illő alapozó viszont elengedhetetlen. Szerencsére ma már számtalan különböző típus és szín közül választhatsz. A kérdés az, hogyan találod meg a hozzád illőt.

A hozzád illő, legjobb alapozót megtalálni legalább olyan nehéz, mint a tökéletes farmerre rálelni, de nem lehetetlen. Ahelyett, hogy a reklámok után mennél és vagyonokat költenél olyan termékekre, amelyek aztán nem megfelelőek - mert nem adnak jó fedést, túl maszkszerűek, fénylik tőle az arcbőröd vagy eltér a bőröd színétől -, fogadd meg a szakértő tanácsát. A Life.hu Pintér Andrea smink- és maszmestert kérdezte az alapozóvásárlás praktikájáról. Íme a legfőbb kérdések, amelyeket alapozóvásárlás során fel kell tegyél magadnak.

1. Milyen típusú alapozó illik a bőrtípusomhoz?

Alapozó és alapozó között ma már hatalmas különbségek vannak, amelyeket a különböző bőrtípusokhoz fejlesztettek ki. "Az első és legfontosabb dolog, amit tudnod kell, mielőtt még teszteled az alapozót, hogy milyen típusú bőröd van. Száraz? Kombinált? Zsíros? Érzékeny? Ez döntő fontosságú a választás szempontjából" - mondja szakértőnk.

A színezett hidratálókrémet szakértőnk kifejezetten nappalra ajánlja. A legjobb termékek fényvédővel is kiegészülnek. Akkor válaszd, ha a száraz, a vízhiányos vagy a normál bőrű nők csoportjába tartozol. "Különösen akkor ajánlom, ha viselője nem igényli az erős sminket, de sokat tartózkodik légkondicionált helyiségben."

Tippünk: Olvass még többet a BB krémekről itt!

Thinkstock

Folyékony alapozót különböző pigmenttartalommal, azaz fedőképességgel választhatsz. Ha a termék olajmentes és vízbázisú, akkor zsíros arcbőrű nők is használhatják. "A tesztelésre érdemes több időt szánni, és a felvitel után egy órával ellenőrizni, hogy tartós-e. Az igazán jó termékek összeérnek az arccal. Ha azonban a bőr fényessé válik vagy kipirosodik, viszket, esetleg az orr tövében hámlik, akkor más márkával kell kísérletezni" - javasolja Pintér Andrea.

A fedőpúder és ásványi púder között nem csak a nevében van különbség. A fedő- vagy más néven fixáló púder feladata, hogy tartóssá tegye az alapozást és mattabbá az arcbőrt. Az alapozás befejezéseként használhatsz ilyen terméket, ha normál, kombinált vagy zsíros a bőröd. "Száraz bőr esetén, illetve ha túl sokat használsz belőle, a púder öregít, mert beül az apróbb ráncokba, például a szem alatti kis mimikai ráncokba, és hangsúlyozza azokat."

Az ásványi púdert minden bőrtípusra ajánlja a sminkes, de azt javasolja, hogy óvatosan és egyenletesen vidd fel a bőrre a megfelelő színű terméket. Soha ne vidd túlzásba a használatát!

2. Milyen fedést szeretnénk elérni a termékkel?

Természetesen nem minden típusú termék képes arra, hogy teljesen elfedje a bőrhibákat. Hiába kensz magadra több réteg színezett hidratálót, annak nem a teljes fedés a feladata, ilyenkor más terméket kell választanod. Fedés szerint a következő kategóriákat kell megkülönböztetnünk.

A könnyű, lágy fedésű termékek feladata, hogy kiegyenlítsék a bőr tónusát. Szakértőnk azoknak ajánlja, akik nem szeretik azt az érzést, hogy smink van az arcukon, illetve akik szeretik a természetes megjelenést. Ebbe a kategóriába tartoznak a színezett hidratálók, a könnyű textúrájú, folyékony alapozók.

A közepes fedésű termékek esetében még mindig természetes lesz az összhatás, de ezek már képesek elfedni az arcon a piros foltocskákat és az apróbb bőrhibákat is. Ilyen fedést biztosítanak a magas pigmenttartalmú folyékony alapozók, a krémes állagú alapozó fixírpúderek vagy a színezett ásványi púderek.

Teljes fedést biztosító terméket akkor válassz, ha nem szeretnéd látni a bőrhibákat, mint a bőr elszíneződése, a tűzfoltok, a pigmenthiány vagy a különböző hegek. Ilyenkor válassz vízálló krémes alapozót, stiftes és magas pigmenttartalmú alapozót, hozzá pedig speciális púdert.

Tipp: Komoly bőrhibák esetén fordulj sminkmesterhez, aki megtanítja a speciális alapozó használatát!

3. Milyen árnyalatú alapozót válasszak?

- Döntsd el, hogy a bőröd inkább sárga vagy rózsaszín alaptónusú, és ez alapján válaszd ki a megfelelő árnyalatot - tanácsolja a szakértő.
- Jöhet a tesztelés: soha ne a nyakon vagy a csuklón tesztelj, hiszen úgysem oda fogod kenni az alapozót, hanem az arcodon.
- A legfontosabb: hagyd a terméket megszáradni az arcodon, majd ellenőrizd természetes fényben is az eredményt. Sokszor tűnik úgy az üzletben, hogy megtaláltad a tökéletes árnyalatot, de természetes fényben más lehet a kép. A cél, hogy az alapozó és a bőröd színe egybeolvadjon. Amíg látszik a különbség, nem jó árnyalatot választottál.

Pintér Andrea sminkmester tippje: "Olyan kozmetikai márkát válassz, mely szívesen ad tesztert otthoni kipróbálásra. Ez nagyon fontos, hiszen az áruházi fények nem alkalmasak arra, hogy ki tudd választani a megfelelő árnyalatot."

A profik legalább kettő, de sok esetben inkább három különböző árnyalattal dolgoznak. Az arcszínnél két árnyalattal világosabb, az arcszínnel megegyező és az arcszínnél egy árnyalattal sötétebb alapozó segít nekik abban, hogy megfelelő keveréssel egész évszakban követhessék az arc színének változását. Arra azonban még nekik is figyelni kell, hogy ne használják a termékeket a kozmetikum szavatossági idejének lejárta után. A termékek élettartamát növeli, ha mindig tiszta eszközzel nyúlunk hozzájuk.