Az ünnepek alatt az emberek többsége kicsit elengedi magát és kevésbé figyel oda a táplálkozásra, ezért ilyenkor gyorsan felszaladhatnak a pluszkilók. Robert Lustig professzor elmélete szerint a súlygyarapodás egyáltalán nem a mi hibánkból következik be.

Robert Lustig, a Kaliforniai Egyetem klinikai gyerekorvos professzora legújabb, Fat Chance című könyvében egy forradalmi jelentőségű tudományos elméletet fogalmazott meg. A professzor meglátása szerint a túlevés, valamint az evés utáni tespedés és a néhány napig tartó édes semmittevés korántsem az emberi gyengeség jele, hanem sokkal inkább egy hormonális jelenség, melyet a túl sok cukor fogyasztása idézhet elő.

Thinkstock

Lustig professzor úgy véli, hogy elsősorban az úgynevezett "étvágy-termosztátként" viselkedő leptin nevű hormon tehető felelőssé a túlevésért. Az emberi szervezetben kétféle "éhséghormont" különböztethetünk meg: a leptin az étvágy csökkenésért, a ghrelin pedig az étvágy növekedéséért felelős. Amikor eleget ettünk, a zsírsejtek leptineket kezdenek termelni, amelyek üzenetet küldenek az agyba, hogy ideje abbahagyni az evést. Azonban Lustig professzor szerint a túl sok édesség fogyasztása könnyen felboríthatja ezt a rendszert.

Évtizedeken keresztül a tudósok úgy vélték, hogy az elhízást a leptin hiánya, illetve alacsony arányszáma okozza, és emiatt a hormon nem képes üzenetet küldeni az agynak, hogy abba kell hagyni az evést. Azonban a legújabb kutatások bebizonyították, hogy a túlsúlyos emberek szervezetében egyáltalán nem kevesebb a leptin, sőt minél túlsúlyosabb valaki, annál több leptint termel. Az elhízást sokkal inkább az okozza, ha az illető leptinrezisztenssé válik.

Ez valójában azt jelenti, hogy az agysejtek nem képesek "olvasni" a leptin által küldött üzeneteket, hogy itt az ideje abbahagyni az evést, és továbbra is éhségérzetet észlel. A leptinrezisztencia kialakulása esetén az agy továbbra is jóízűnek és kívánatosnak érzékeli az ételt, nem számít, hogy milyen sokat ettünk már belőle. Éppen emiatt olyan nehéz a túlsúlyos embereknek abbahagyni az evést, és emiatt fullad kudarcba a legtöbb fogyókúra, magyarázta Lustig professzor.

Öngyilkos diéta: A féregfogyókúrahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130114-a-feregfogyokura-galandfereg-bejutattatasa-a-szervezetbe-toxikus-az-emberi-szervezet.html Delhusa Gjon húsz évet letagadhatnahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130110-delhusa-gjon-eletmod-tippeket-adott-az-ez-zsir-magazinnak-.html "Fúj, elég volt!" - 74 kiló volt Bódy Margóhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130110-ez-zsir-magazin-38-adas-body-margo-74-kilosan-vette.html 10 kilót fogyott - Törékeny lány lett Eszterhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130110-10-kilot-fogyott-torekeny-lany-lett-eszter.html Fogyókúrázni segít a 31 kilót leadott Kelly Osbournehttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130108-a-karcsu-kelly-osbourne-enekesno-megmutatja-a-noknek-hogyan-kell.html 285 kilót fogyott a világ legkövérebb emberehttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130107-285-kilot-fogyott-paul-mason-a-vilag-legkoverebb-embere-.html Varázsszer a téli túléléshez: D-vitaminhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130104-a-dvitamin-hianya-komoly-betegseghez-vezethez-teli-idoszakban-mindenkeppen-ajanlott.html