Nézd meg az északi fényt! - Varázslatos jéghotelek

Románia utazás szórakozás jéghotel program szabadidő Norvégia Kanada Finnország Svédország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kipróbálnád, milyen lehet egy jégkunyhóban tölteni az éjszakát, de egyetlen eszkimó sem hívott még meg az iglujába? Ha kunyhóban nem is, de ötcsillagos jéghotelekben a világ minden táján eltölthetsz pár éjszakát. Íme a Life.hu tippjei.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Ha pedig szívesen tekintesz vissza a múltba, ajánljuk az Akkor és Most oldalt!


1. Jukkasjärvi - a legnagyobb

A világ legnagyobb jéghotele a svédországi Jukkasjärviban, az Északi-sarkkörtől északra, a Torne folyó mellett, a kirunai repülőtértől 12 kilométerre működik. Először ideiglenes kiállítóteremnek épült, de később a szervezők hirtelen ötlet nyomán szállodává alakították. Jól tették, hiszen a hotel azóta is népszerű, pedig az ágyak szőrmével és hálózsákokkal otthonossá tett jégtömbök. A hotelt minden évben újra és újra felépítik: a jégtömböket a közeli Torne folyó szolgáltatja, a természetes szobrokat pedig minden évben helyi művészcsoportok alakítják luxushotellé. A tervező minden évben más, így nem lehet két különböző évben ugyanabba a szállodába visszatérni. A vendégek nyáron raftingolhatnak a folyón, télen pedig megismerkedhetnek a kutyaszánozással. De van itt űrcentrum és drágakő-ismereti kurzus is.

A Life.hu tippje:

A hotel Észak-Norvégiába is szervez kirándulásokat, amelynek résztvevői a fjordok látványában gyönyörködhetnek.


Forrás: AFP
Forrás: AFP

2. Kemi - az óriási hóerőd

Hogyan is maradhatna ki Finnország a jéghotelek sorából? A Kemiben minden téle felépülő Snow Castle (Hókastély) elnevezésű, 20 000 négyzetméteres luxusszálloda tervezésén és díszítésén helyi művészek egész sora dolgozik. A kastély az aktuális évi tervezőtől függően akár háromemeletes is lehet. Jégkápolnájába messzi földről érkeznek a házasulandó párok, hogy itt kössék össze életüket, de van itt színház, kiállítóterem és kaland-játszóház a kicsiknek, természetesen szintén hóból és jégből felépítve. Aki megéhezik, a kastély éttermében, rénszarvasszőrmével letakart jégpadokon ülve fogyaszthatja el az ebédjét és vacsoráját, majd szőrmeborítású jégágyon, tökéletes meleget adó hálózsákokban térhet nyugovóra. A január végétől április elejéig tartó szezonban koncertek, egyéb előadások és gyerekprogramok várják a vendégeket, de a partik sem ritkák errefelé.

A Life.hu tippje:

A szinte már szokásosnak mondható rénszarvas- és kutyaszánozás mellett a hotel vendégei azt is kipróbálhatják, milyen érzés egy hatalmas jégtörő fedélzetéről nézni a tengert.


3. Québec - a legszebb jégcsillárral

A kanadai Québec jéghoteljét minden januárban 12 000 tonna hóból és 400 tonna jégből építik fel. A vendégeket hatalmas jégcsillár köszönti a hallban, a hotel tulajdonosai szerint már önmagában ennek látványa miatt is érdemes felkeresni a szállodát. Az építéskor mindig terveznek valami újdonságot is - egy újfajta ágydizájnt vagy épp egy új bárt, ahol jégpoharakból kortyolhatod el az italodat. Áprilisban aztán a tavaszi nap mindössze hat óra alatt földig olvasztja a luxusszállodát. A téli időtöltések, például a kutyaszánozás, a síelés, a korcsolyázás itt is adottak, de Québec City is csak 30 percnyire van mindazzal, amit egy nagyváros kínálhat a turistáknak.

A Life.hu tippje:

A szálloda rendezvényterme különleges helyszíne lehet a téli esküvőknek és egyéb rendezvényeknek.


Forrás: AFP
Forrás: AFP

4. Alta - rénszarvascsordák közelében

Az Altaelva folyó partján, Észak-Norvégiában épült Sorrisniva Igloo Hotel főbejáratát, valamint bútorait puha rénszarvasbőr borítja - a rénszarvasok errefelé nagy csordákban, haszonállatként élnek. A világ legészakibb jéghoteljének vendégei megcsodálhatják az északi fényt, az aurora borealist, mielőtt szuperpuha hálózsákjaikban nyugovóra térnének a -6 fokos szobák jégágyain. A hotel szintén vállalkozik esküvők lebonyolítására, jégkápolnáját minden évben Nord-Halogaland püspöke szenteli fel. Még romantikus nászutas lakosztály is van, az persze kérdés, hogy a mínuszokban a párok milyen kreatív programot találnak ki a nászéjszakára. Ám aki fázik, a szomszédos melegedőben vehet forró fürdőt, miközben az északi tájban gyönyörködik. Reggeli előtt a szaunát is felfűtik.

A Life.hu tippje:

A nappali ruhádat éjszakára érdemes a hálózsák aljába gyömöszölni, hogy reggel ne kelljen a jéghideg ruhákkal megküzdened.

5. Balea-tó - a legközelebbi

A Fogarasokban a Balea-tó mellett 2006-ban épült fel először a skandináv jéghoteleknél kisebb 14 szobás Lake Balea Ice Hotel. A hotel és a szomszédos jégtemplom csak nagykabinos felvonóval közelíthető meg decembertől egészen májusig. A helyi művészek a díszítésnél általában híres román műalkotások másolatait faragják jégbe. A profi síelők otthon fogják magukat érezni errefelé, mivel a sípályák mellett helikopteres síelésre is van lehetőség. És persze ott van a jéghotelek szokásos kínálata, a korcsolyázás, a szánkózás, a motoros szán, a jégszoborfaragás - és persze a finom ételek a jégétteremben és az italok a jégbárban.

A Life.hu tippje:

Érdemes a fürdőszobai ügyeket még lefekvés előtt elintézni, hogy ne kelljen az éjszaka közepén kikászálódni a jó meleg hálózsákból.

Tudtad?

A turisták többsége egy-két éjszakát tölt el a jéghotelekben, az utazás többi részére normál hőmérsékletű szállodákban foglal szobát.

Tallinn, az észt mesevilághttp://www.life.hu/lifeutazas/20130215-utazas-szorakozas-program-villamlatogatas-a-gyonyoru-szupermodell-carmen-kass.htmlBrugge, az álmodozók és ínyencek városahttp://www.life.hu/lifeutazas/20130214-utazas-program-szabadido-brugge-az-almodozok-es-inyenek-varosa.htmlLicsifagyi és rózsás macaron - Gasztrotúrán Párizsbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130212-utazas-szorakozas-program-gasztrotura-parizsban.htmlIrány Aachen, a sokarcú királyi város!http://www.life.hu/lifeutazas/20130208-szorakozas-utazas-program-ahol-harom-orszag-erinti-egymast-.htmlRandizz Casanovával - Karneválok a világ minden tájánhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130206-program-szabadido-szorakozas-karnevalok-a-vilag-minden-tajan.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.