Helsinki kultúra utazás szórakozás program szabadidő Finnország Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nem egészen másfél milliós főváros, amelyet imádnak az induló vállalkozók, amely tavaly Európa designfővárosa volt, és amelynek stabil helye van az első tíz legélhetőbb város listáján. S hogy hol található ez a csodaváros? Finnországban! Íme a Life.hu tippjei egy északi kiruccanáshoz.

1,3 millió lakosával Helsinki nem számít óriásinak az európai nagyvárosok között. Ám annál jobb ott élni: 2009-ben az ötödik helyet szerezte meg a világ legélhetőbb városainak sorában, és ugyanebben az évben első volt az induló vállalkozások körében legnépszerűbb európai városok között. S hogy miről híres? Többek között a magas színvonalú oktatási rendszerről, a csúcsminőségű szolgáltatásokról és a pezsgő kulturális életről. Évente körülbelül 80 művészeti fesztivált rendeznek a városban és környékén, tavaly pedig a világ designfővárosa volt a finn főváros.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Látvány és tervezés

A designprogramok persze nem korlátozódtak a tavalyi évre - a finn formatervezés évtizedek óta ott van a világ élvonalában. Vagy már évszázadok óta? Erre a kérdésre kaphatsz választ a Hakasalmi Villában (Sofiankatu 4) megrendezett kiállításon, ahol a finn ízlésvilág gyökereihez nyúlnak vissza a szervezők. A kiállítás címe sokatmondó: Made in Helsinki 1700-2012. A 18. századi ezüstneműktől az '50-es évek ízlésvilágát képviselő OPA acél használati tárgyakig, a 19. századi kalapoktól az Uusix műhely újrahasznosított anyagokból készülő tárgyaiig követheted végig a finn tervezők útját. És akinek még mindig nem elég a designból, azt várja a Design Museum (Korkeavuorenkatu 23), a művészbutikokkal teli Design District (Erottajankatu 7) és az Építészeti Múzeum (Kasarmikatu 24).

A Life.hu tippje:

Aki a kultúrát wellness-programmal kötné össze, az a tavasszal nyíló "Kultúrszaunában" (Kulttuurisauna, Hakaniemenranta) élvezheti a tradicionális finn szauna szertartását.

Korcsolyát fel!

Finnország mindig is a téli sportok egyik fellegvárának számított. Nem véletlen tehát, hogy a város kellős közepén március végéig óriási jégpálya várja a korcsolyázókat. A főpályaudvar mellett elterülő Icepark vasárnap este 7-ig, a hét többi napján 9-ig tart nyitva, ha pedig elfáradtál, a mellette lévő bárban melegedhetsz fel. A városban ezen kívül több jégpálya és fedett jégcsarnok is működik, a másik nemzeti sportnak számító sífutáshoz pedig 180 kilométernyi pálya áll rendelkezésre. A város központjától 9 kilométerre elhelyezkedő Paloheinä Recreational Centre-ben (Pakilantie 124) még felszerelést is bérelhetünk a sportoláshoz. A wellness-programokat keresőket pedig számos nyilvános szauna, spa és wellness-szalon hívogatja.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Aki megmártózna egy jeges tóba vágott lékben, a Helsinki agglomerációjában található Vantaa-ban, a Kuusijärvi Recreation Centre-ben (Kuusijärventie 3) próbálkozhat meg a jéghideg mutatvánnyal.

Családosoknak is kihagyhatatlan

Ha csemetével érkezel, hamar megtapasztalhatod Helsinki gyerekbarátságát: a város tele van parkkal és játszótérrel, a babakocsit toló szülők pedig ingyen utazhatnak a tömegközlekedési járműveken. A múzeumok is sok érdekes programot kínálnak a gyerekeknek: a Természettudományi Múzeumban (Pohjoinen Rautatiekatu 13) dinoszauruszok, vadállatok és a földi élet fejlődésének érdekes története látható, míg a Kumpula (Jyrängöntie 2) és a Kaisaniemi (Unioninkatu 44) botanikus kertben érdekes növényekkel, például az akár egy gyerek súlyát is elbíró vízililiomokkal találkozhatnak a kis felfedezők.

A Life.hu tippje:

A városi állatkert (Mustikkamaanpolku 12) az Északi-sarkvidéktől a Himalájáig, Ázsiától Afrikáig a világ minden tájának őslakos állatait bemutatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.