Egy nem egészen másfél milliós főváros, amelyet imádnak az induló vállalkozók, amely tavaly Európa designfővárosa volt, és amelynek stabil helye van az első tíz legélhetőbb város listáján. S hogy hol található ez a csodaváros? Finnországban! Íme a Life.hu tippjei egy északi kiruccanáshoz.

1,3 millió lakosával Helsinki nem számít óriásinak az európai nagyvárosok között. Ám annál jobb ott élni: 2009-ben az ötödik helyet szerezte meg a világ legélhetőbb városainak sorában, és ugyanebben az évben első volt az induló vállalkozások körében legnépszerűbb európai városok között. S hogy miről híres? Többek között a magas színvonalú oktatási rendszerről, a csúcsminőségű szolgáltatásokról és a pezsgő kulturális életről. Évente körülbelül 80 művészeti fesztivált rendeznek a városban és környékén, tavaly pedig a világ designfővárosa volt a finn főváros.

Forrás: Thinkstock

Látvány és tervezés

A designprogramok persze nem korlátozódtak a tavalyi évre - a finn formatervezés évtizedek óta ott van a világ élvonalában. Vagy már évszázadok óta? Erre a kérdésre kaphatsz választ a Hakasalmi Villában (Sofiankatu 4) megrendezett kiállításon, ahol a finn ízlésvilág gyökereihez nyúlnak vissza a szervezők. A kiállítás címe sokatmondó: Made in Helsinki 1700-2012. A 18. századi ezüstneműktől az '50-es évek ízlésvilágát képviselő OPA acél használati tárgyakig, a 19. századi kalapoktól az Uusix műhely újrahasznosított anyagokból készülő tárgyaiig követheted végig a finn tervezők útját. És akinek még mindig nem elég a designból, azt várja a Design Museum (Korkeavuorenkatu 23), a művészbutikokkal teli Design District (Erottajankatu 7) és az Építészeti Múzeum (Kasarmikatu 24).

A Life.hu tippje:
Aki a kultúrát wellness-programmal kötné össze, az a tavasszal nyíló "Kultúrszaunában" (Kulttuurisauna, Hakaniemenranta) élvezheti a tradicionális finn szauna szertartását.

Korcsolyát fel!

Finnország mindig is a téli sportok egyik fellegvárának számított. Nem véletlen tehát, hogy a város kellős közepén március végéig óriási jégpálya várja a korcsolyázókat. A főpályaudvar mellett elterülő Icepark vasárnap este 7-ig, a hét többi napján 9-ig tart nyitva, ha pedig elfáradtál, a mellette lévő bárban melegedhetsz fel. A városban ezen kívül több jégpálya és fedett jégcsarnok is működik, a másik nemzeti sportnak számító sífutáshoz pedig 180 kilométernyi pálya áll rendelkezésre. A város központjától 9 kilométerre elhelyezkedő Paloheinä Recreational Centre-ben (Pakilantie 124) még felszerelést is bérelhetünk a sportoláshoz. A wellness-programokat keresőket pedig számos nyilvános szauna, spa és wellness-szalon hívogatja.

Forrás: Thinkstock

 

A Life.hu tippje:
Aki megmártózna egy jeges tóba vágott lékben, a Helsinki agglomerációjában található Vantaa-ban, a Kuusijärvi Recreation Centre-ben (Kuusijärventie 3) próbálkozhat meg a jéghideg mutatvánnyal.

Családosoknak is kihagyhatatlan

Ha csemetével érkezel, hamar megtapasztalhatod Helsinki gyerekbarátságát: a város tele van parkkal és játszótérrel, a babakocsit toló szülők pedig ingyen utazhatnak a tömegközlekedési járműveken. A múzeumok is sok érdekes programot kínálnak a gyerekeknek: a Természettudományi Múzeumban (Pohjoinen Rautatiekatu 13) dinoszauruszok, vadállatok és a földi élet fejlődésének érdekes története látható, míg a Kumpula (Jyrängöntie 2) és a Kaisaniemi (Unioninkatu 44) botanikus kertben érdekes növényekkel, például az akár egy gyerek súlyát is elbíró vízililiomokkal találkozhatnak a kis felfedezők.

A Life.hu tippje:
A városi állatkert (Mustikkamaanpolku 12) az Északi-sarkvidéktől a Himalájáig, Ázsiától Afrikáig a világ minden tájának őslakos állatait bemutatja.

A legszebb bortúrák Európábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130221-a-pittjolie-hazaspar-piacra-dobta-sajat-borat-a-legszebb-butik.html Nézd meg az északi fényt! - Varázslatos jéghotelekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130219-szorakozas-utazas-program-aludj-luxusigluban.html Tallinn, az észt mesevilághttp://www.life.hu/lifeutazas/20130215-utazas-szorakozas-program-villamlatogatas-a-gyonyoru-szupermodell-carmen-kass.html Brugge, az álmodozók és ínyencek városahttp://www.life.hu/lifeutazas/20130214-utazas-program-szabadido-brugge-az-almodozok-es-inyenek-varosa.html Licsifagyi és rózsás macaron - Gasztrotúrán Párizsbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130212-utazas-szorakozas-program-gasztrotura-parizsban.html Irány Aachen, a sokarcú királyi város!http://www.life.hu/lifeutazas/20130208-szorakozas-utazas-program-ahol-harom-orszag-erinti-egymast-.html