Ne szívj szmogot - nem mindegy, hol sportolsz!

szmog testedzés futás mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A városok levegőjét még sétatempóban sem túl egészséges beszívni. De akkor vajon hol sportolj, hogy ne árts magadnak többet a mozgással, mint amennyit használsz?

A szmog, a városok forgalmából eredő füstköd az egyik legegészségtelenebb dolog. Sajnos az időjárási körülmények télen is kedveznek a megjelenésének: a melegebb levegő ugyanis ilyenkor a talajközeli hideg levegő fölött helyezkedik el, lezárja a káros anyagok útját, amelyek így megrekednek a talajszint közelében. Mi pedig jó sokat lélegzünk be a kipufogógázból és az ipari üzemek kéményeiből származó kén-oxidokból, szén-monoxidból, nitrogén-oxidokból és a szálló porból. Köhögünk, és általában rosszabb lesz tőle a közérzetünk. Ez a füstköd, amellett, hogy a kisgyerekekre, az idősekre, a légúti, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre különösen veszélyes, az egészséges emberek szervezetét is megviseli. Nyáron, a napsugárzás hatására a szennyezett levegő ózontartalma is megnövekszik. A már említett vegyi anyagok mellett ilyenkor az ózon hatására is csökken a tüdő kapacitása, és a légutakat ingerlő szennyeződések miatt köhögés, légzési nehézség, vagy akár akut asztmás roham is felléphet. Az ózonban és szennyező anyagokban is gazdag levegő rontja a koncentrálóképességünket, a szemünket, megfájdítja a fejünket és a torkunkat is.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Ki a városból!

Könnyű elképzelni, hogy ha már egy laza séta közben ennyire káros a szervezetedre a szmogos levegő belélegzése, akkor vajon mit tesz veled sportolás közben, amikor jó mélyen, egyenesen tüdőre szívod a szennyező anyagokat. Nem véletlen, hogy senki nem ajánlja, hogy forgalmas helyen, a levegőszennyezésnek kitéve próbáld javítani az erőnlétedet. Nagy Amarilla fitneszedző szerint a városban futni több okból is káros: egyrészt a szmog miatt, másrészt pedig azért, mert az aszfaltos utak az ízületeknek sem tesznek jót. Persze az aszfalt-problémát a parkok természetes talaján kiküszöbölheted, de ilyenkor is érdemes megnézni, hogy a környező utcákból mennyi szmog juthat be arra a területre, amelyet az edzéseidhez kiszemeltél. "A budapesti Margitsziget például kedvelt a futók körében: a Duna vize és a fölötte lebegő pára valamennyire megszűri a levegőt, de még jobb, ha a város külső kerületeinek zöldterületein próbálsz szerencsét" - mondja Amarilla.

Az sem mindegy, mikor sportolsz

Ha túl nehéz megoldani, hogy kijuss a forgalmas területről, játszhatsz a napszakokkal is. Kora reggel és a délutáni csúcs lefutása után, este kisebb a forgalom, ilyenkor a szmog sem akkora. Nagy Amarilla azonban arra is figyelmeztet, hogy ne csak a praktikum vezessen, amikor az edzés időpontját kiválasztod: "Van, aki reggel a legaktívabb, neki jó lehet, ha még munkába indulás előtt, korán lefutja az adagját. Mások viszont nem érzik jól magukat a reggeli edzéstől, nekik inkább az esti időpontok valók". Figyeld meg, hogy mikor vagy erőd teljében, és eszerint válassz! Persze figyelj arra is, hogy az esti sötétben mennyire biztonságos a környék, valamint a hazavezető út.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A teremedzés a megoldás?

Sajnos az edzőtermi edzés sem ad teljes biztonságot. A legrosszabb helyzetben azok vannak, akik szuterénben lévő edzőterembe járnak, hiszen itt az ablakok nagyjából a kipufogók magasságában vannak, tehát szinte direktben kapják a gázokat. Nagy Amarilla szerint ezekben a régi típusú edzőtermekben a rossz levegő mellett a penész is gondot jelent - különösen akkor, ha a szmog miatt ritkán nyitnak ablakot, így nagy lesz a páratartalom a teremben. A megoldás az lehet, ha profi légkondicionáló berendezést szerelnek fel, amely a szennyező anyagok kiszűrésére is képes. A magasabban fekvő edzőtermek ennél valamivel jobbak, ám itt sem igazán előnyös, ha az ablakok forgalmas utakra nyílnak. Persze a légkondicionáló berendezés a legtöbb teremben alapnak számít, Amarilla azonban saját tapasztalatai alapján arról mesél, hogy a vendégek maguk is megosztottak ebben a kérdésben: van, aki inkább az ablaknyitásra, mások a légkondi nyújtotta egyenletes hőmérsékletre szavaznak. A termek üzemeltetőinek azonban érdemes odafigyelni a légkondicionáló berendezések rendszeres tisztítására, hiszen az elhasználódott, elkoszolódott berendezés maga is fertőzések terjesztője lehet.

Így hozd magad bombaformába!



Amikor muszáj az utcára menni

A legnépszerűbb utcai futóversenyeket általában a városban bonyolítják. Az útvonalról ugyan a legtöbbször kitiltják az autókat, a környező utcákban viszont épp a lezárások miatt dugók alakulhatnak ki, és az autók vígan pöfögik a levegőbe a kipufogógázokat. Nagy Amarilla szerint azonban ettől még nem kell feltétlenül visszariadni: ezek a versenyek ugyanis egy-egy alkalmat jelentenek, ennyi pedig a nagyon egészségtudatos futónak is belefér időnként, már csak a hangulat miatt is.

Tipp:

Akinek a városi sport az élete része - például sokat jár biciklivel -, annak érdemes lehet beruházni egy profi légszűrős maszkba, hogy kiküszöbölje a szmog káros hatásait.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Kövesd Nagy Amarillát a Facebookon! Ha kérdésed van mozgásról, táplálkozásról, fogyókúrákról, kérdezz tőle a szakértői oldalán! Amarilla megmutatta már kedvenc gyakorlatait is, ezeket itt találod.
Tudtad? Amarilla az Ez zsír! oldalain minden héten elmondja a legérdekesebb témákkal kapcsolatos véleményét.



Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.