Mennyei forró csokik hűvösebb napokra

ital csokoládé recept forró csokoládé édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy bögrényi finom, krémes forró csoki nemcsak a hangulatodon javít, de még egészséges is lehet: agyunk működésére mindenesetre bizonyítottan pozitívan hat - és még elkészíteni is könnyű!

Egy teszt során egy nap két bögre forró csokival tesztelték, hogyan hat a finom ital az idősebb emberek memóriájára. Dr. Farzaneh Sorond és munkatársai 60 embert vizsgáltak, és azt tapasztalták, hogy az alacsony agyi vérkeringéssel küzdők több mint nyolc százalékánál javított a kakaó az agy működésén. Ez az időskori elbutulás elleni küzdelemben is nagy szerepet játszik, ám ennek ellenére nem valószínű, hogy forró csokis terápiát írnának fel bárkinek: jótékony hatásai ellenére magas cukor- és kalóriatartalma miatt a hízásra vagy cukorbetegségre hajalmosaknak csak óvatosan ajánlott a fogyasztása.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A csoki jótékony hatásai

Kalóriatartalom ide vagy oda, hol van már az az idő, mikor a csokievést még bűnözésnek tartottuk? Azóta számtalan tanulmány bebizonyította már, hogy a minőségi, magas kakaótartalmú csoki - legyen akár táblában, akár bögrében - fokozza a boldogsághormonok termelődését, erőt és energiát ad, ráadásul antioxidánstartalma sem elhanyagolható. Ez ugyanis magasabb, mint néhány gyümölcsé.

Bolondítsd kedved szerint

Forró csokit meglepően egyszerű házilag elkészíteni, így az alaprecepteket bátran variálhatod kedved szerint. A tejszínmentes alaprecepthez két deciliternyi tejet kell feltenned melegedni két-három kocka magas kakaótartalmú csokival és két teáskanál cukorral. Ha összeolvadt az elegy, két teáskanál kukoricakeményítővel teheted krémessé. De vigyázz, hogy ezek után már ne forrald tovább, mert elvész az ital sűrűsége! Ha laktózérzékeny vagy, a receptet rizstejjel is kipróbálhatod, a kókusztejjel pedig jó adag izgalmat adhatsz a szokásos ízhez. Ha bírod a tejtermékeket, szereted a tejszínt, és nagyobb adagnyi csokit szeretnél készíteni, akkor egy vaníliarúd kikapart belsejét tedd három deciliternyi tejszín és hat deciliternyi tej keverékébe, és olvassz fel benne két táblányi minőségi étcsokit. Díszítheted tejszínhab-felhőkkel, fahéjjal, gyömbérrel, bátrabbak tehetnek hozzá egy kis csilit, vagy valamilyen likőrt, esetleg rumot.

A Life.hu tippje:

Ha igazán egészséges, mégis finom forró csokira vágysz, akkor cukor helyett használj xilitet, vagy próbáld ki a mézet. A csoki legyen a lehető legmagasabb kakaótartalmú, de használhatsz helyette karobport is.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Narancsos forró csoki

Igazi őszi-téli, izgalmas ízvilágot hoz a narancs és a csoki párosítása. Itt is nagyobb adagot készíthetsz egy liter tejből: fél liter víz hozzáadása után egy narancs vékonyan meghámozott héját is add a keverékhez, majd kezdd el lassan melegíteni. Ha felforrt, hagyd állni tíz percig, majd a héjdarab eltávolítása után jöhet az újabb melegítés, akkor már huszonöt dekagrammnyi csokival egyetemben. Az elkészült forró csokid tetejét díszítsd narancshéjjal, tejszínnel, csokireszelékkel, de kandírozott narancsszeletet is tűzhetsz a pohár oldalára.

Forró fehér csoki mandulával

A fehér csokiból ugyan hiányoznak azok a jótékony anyagok, melyek az étcsokit gazdagítják, de ettől még éppen olyan finom, és forró csokit is ugyanolyan egyszerű belőle készíteni. Három deciliternyi tejben olvassz fel egy táblányi fehér csokit, majd ha elkészült, a tetejére tett tejszínhabot szórd meg gazdagon mandulaforgáccsal.

Edzés után jobban kívánjuk az édességethttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110309-edzes-utan-jobban-kivanjuk-az-edesseget.htmlCsörögefánk: egy gyors édesség időhiányban szenvedőknekhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110216-csorogefank-recept.htmlÍgy fogyj édességgel, bűntudat nélkül!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110201-fogyokuras-edesseg-a-gyumolcskosar-receptje.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.