A karácsony nem csak az ünneplésrõl szól, hiszen míg odáig eljutunk, vár ránk az ajándékok beszerzése, takarítás, bevásárlás, fõzés. Persze mindez a nõk gyenge vállát nyomja. Nem véletlen, hogy a vállalás szó is erre a testrészre utal.

Ha nem elég erõsek a vállaid és a hátizmaid, kialakulhat a rossz tartás, amely számos betegség megjelenéséhez vezethet, és nem ritka a nyaki és a háti gerincszakasz találkozásánál kidudorodó banya- vagy anyóspúp sem. A banyásodás a túl sok stressz hatására ráadásul a viselkedésedben, hangulatodban is megjelenhet, a nyakban, vállakban és felsõ háti szakaszon ugyanis rengeteg feszültséget tárolunk.

Forrás: Thinkstock

A jóga segíthet, hogy a vállad erõs és mozgékony legyen, a tartásod megfelelõ, a hangulatod pedig kiegyensúlyozott. Így akár gyerekkel a karodban is derűsen tudod intézni a karácsonyi teendõket, és még tíz év múlva is elkerül a "banyásodás".

Végezd ezt a kétperces videót a JógaKlikkel bárhol, bármikor: 

Az ayurvéda szerint - amely India több mint ötezer éves orvostudományi rendszere - a hideg idõ beköszöntével a vata energia kerül túlsúlyba, ami a szél és az éter energiája, és ez megjelenik a testünkben is. A szél lerázza a leveleket a fáról, és minket is felkavar. Ilyenkor gyakran elõfordul az álmatlanság, éjszaka sokat forgolódunk, és könnyen görcsbe áll a lapocka környéki izomzat, valamint a csuklyásizom. Ezek ellen márpedig nem árt tenni valamit - a hét 30 perces ingyenes videója egy ayurvédikus jógagyakorlás, melynek segítségével még alaposabban mozgathatod ki és erõsítheted meg a vállízületet. Ezen kívül megdolgozhatod a karodat és a mély hátizmokat, a rhomboidokat (két lapocka közötti) és a fűrészizmokat, így javul majd a testtartásod és megszabadulhatsz az álmatlanságtól is. A videót a Jógaklikkel ide kattintva nézheted meg. 

Kövesd a JógaKlikket és Jagicza Bertát a Facebookon! Ha kérdésed van a jógáról, vagy csak elkezdenéd, és nem tudod, hogyan vágj neki, kérdezz Bertától a szakértői oldalán!