Ha ügyesen keresgélsz az interneten, rengeteg olyan dologhoz juthatsz hozzá ingyen, amiért máshol tízezreket fizetnél. Tanulhatsz, játszhatsz, vásárolhatsz – mindezt egy fillér nélkül. Íme, a leghasznosabb, ingyenes szolgáltatást nyújtó oldalak.

Játékok

Az, hogy a neten ingyen játszhatsz online, ma már mindenki számára egyértelmű. És habár ma már sokan az okostelefonra, tabletre letöltött ingyenes alkalmazások között csemegéznek, azért a klasszikus formula sem szorult teljesen háttérbe. Íme, néhány ingyenes játékot kínáló weboldal: www.jatek-online.hu; www.gyerek.jatek-online.hu; www.ingyenesjatek.huwww.farmerama.hu

Forrás: Thinkstock

Ingyenes tárhelyek, weblapkészítők, webáruházak

A legnépszerűbb ingyenes tárhelyeken nagyméretű adatfile-okat, képeket, videókat tárolhatsz – így nem a saját számítógéped memóriáját foglalod a gigabyte-okkal. Ráadásul ezeket a tárhelyeket – vagy akár csak egy-egy mappát ezeken belül – meg is oszthatsz a barátaiddal. Ilyen például a Dropbox.hu vagy a Hostinger.hu. Előfordulhat, hogy egy saját weboldal elkészítését tervezgetjük – akár egy induló vállalkozáshoz, akár csak egy személyes oldalt szeretnénk, ahová feltölthetjük portfóliónkat, egyes munkáinkat, önéletrajzunkat. Egy programozó és egy webdesigner munkájáért  azonban súlyos tízezreket kérnek a szakemberek – de az internet ebben is a segítségedre lehet: ingyenesen készíthetsz magadnak weboldalt, válogathatsz többféle háttérkép, betűtípus közül. Ilyen oldalak például a www.ucoz.hu vagy a www.oldalunk.hu. De a www.boltaneten.hu oldal segítségével még egy alap webáruházat is készíthetsz magadnak.

Elektronikus tananyagok – képezd magad ingyen!

Számos, szakemberek által megírt tananyagot is letölthetsz magadnak az internetről ingyen, így könnyen felkészülhetsz egy-egy dolgozatra, vizsgára, vagy akár az érettségire is. Vannak olyan weboldalak, ahonnan egy-egy tantárgyhoz, szakmához kapcsolódó tananyagot találsz, mint például a www.informatika.gtportal.eu, ahonnan az informatikával kapcsolatos ismereteket gyűjtheted össze, de ha általános, mindenre kiterjedő anyagokat keresel, akkor a www.ntk.hu és a www.tananyag.com lesz a te oldalad.

Nyelvtanfolyam százezrek helyett 0 forintért

Igen, jól olvastad, ma már nyelvet is lehet ingyen tanulni! A legnépszerűbbek az angol és a spanyol tanfolyamok – az online nyelvtanulásnak azonban sajátos módja van. Általában kapsz egy tananyagot, a végén egy összefoglalót és egy feladatlapot. Ezeket a feladatlapokat – az aktuális ismeretanyag elsajátítása után - kitöltve értékelheted a saját teljesítményedet. Ilyen oldalak például a www.euroexam.org/elearning, a www.angolozom.hu  vagy a www.5percangol.hu is. De vannak olyan, Amerikából érkezett anyanyelvi tanárok is, akik karitatív tevékenység keretén belül ingyenes órákat tartanak. Erről bővebben a www.angolora.info oldalon tájékozódhatsz. Ha pedig a spanyol nyelvet szeretnéd magadévá tenni és jól jönne a nyelvvizsga előtt egy kis ismétlés, szintrehozás, bátran ajánljuk neked a www.spanyolonline.hu/ingyenes-e-tanfolyam vagy awww.e-spanyol.hu oldalakat. Ha pedig a németnyelv-tudásodat szeretnéd kicsit feljavítani, választhatod a www.deutsch-lernen.com oldalt is.

Forrás: Thinkstock

Extra ismeretek

A klasszikus ismereteken kívül extra tudásra is szert tehetsz. Az alábbi oldal segítségével például könnyedén elsajátíthatod a tízujjas vakírás képességét: www.manonet.org

Ki szeretnél próbálni egy terméket? Tedd meg ingyen!

Manapság már szinte minden, terméket kínáló hivatalos honlapon van lehetőség ingyenes termékmintát kérni – a www.ingyentermekek.hu oldalon ezt is megteheted. Találhatsz itt a sampontól egészen a kerti tóhóz szükséges fóliáig szinte mindent.

Szórakozás felsőfokon

Szomszédban ropogtatók ide, zacskót csörgetők oda, a mozinak igenis varázsa van! Ha viszont mégis otthoni filmnézésre vágysz, a következő oldalakat neked találták ki. A www.online.film.hu, a www.premierfilmek.eu, a www.movie-express.eu vagy a www.online-pont.eu oldalakon letöltés nélkül, online nézhetsz filmet. Általában eredeti nyelven találod meg őket, ami a nyelvtanuláshoz szintén nagy segítség. De a www.kat.ph oldalról le is tölthetsz filmeket, sorozatokat, számítógépes software-eket, zenéket is. Apropó zene: a közismert youtube.com oldal mellett már itthon is elérhető a Spotify és a Skype alapítóinak ingyenzenés oldala, az Rdio, amely az Apple iTunes, a Google Play Zene és a Deezer mellett a legnépszerűbb és legjobb internetes zeneszolgáltatás. Itt minden nagy és számos kisebb független kiadó által gondozott zene élvezhető ingyen (reklámokkal) vagy előfizetéses konstrukcióban (reklámoktól mentesen). 

Szállást a nyaralás idejére? Ez sem lehet probléma!

A CsereOtthon.com világszerte azt kínálja a családoknak, hogy otthont cserélhetnek biztonságosan, élvezetesen utazhatnak szinte bármelyik országba, városba vagy érdekes területre és ott helyiként élve felejthetetlen, autentikus élményben lehet részük. Az oldal 16 nyelven érhető el.