A hatha jóga a leggyakrabban említett jógastílus a jógastúdiók „étlapján", de vajon mire számíts egy ilyen órán?

Az egyik legismertebb jógairányzat, melynek elnevezése a "ha" és "tha" szavakból áll össze és ezoterikus jelentéssel bír: a "ha" szó Napot jelent, a "tha" pedig Holdat. A hatha jóga kiegyensúlyozza a Nap és Hold jellegű (aktív és passzív, szoláris és lunáris, prána és apána) energiákat a szervezetben.

Forrás: Thinkstock

Többnyire mérsékelt ütemben, lépésről lépésre sajátítják el a tanítványok a testtartások (ászanák) technikáját. Az órák felépítése oktatótól függően eltérő, de sok esetben tartalmazzák különböző légzéstechnikák (pránájama) elsajátítását, relaxációt, meditációt, esetleg mantrázást (közös rövid éneklés). Az órák jellege statikus, az ászanákat hosszabb ideig tartják ki a gyakorlók.

A hatha jóga órán megtapasztalhatod, hogy a feszítés-lazítás egyensúlyával hogyan hozd vissza magad a középpontba. Ideális ez a jógastílus teljesen kezdők számára, de az ászanák a magasabb gyakorlottsági szinten álló tanítványok által is könnyen adaptálhatók. Ha szívesen kipróbálnád ezt a jógastílust, kattints ide az e heti ingyenes JógaKlikk videónkért, és próbálj ki egy hatvanperces hatha jóga gyakorlást.