Vitaminbomba júliusra – ismerd meg a jostát!

Forrás: Thinkstock -
C-vitamin ribizli egres josta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevesen kóstolták még, pedig nemcsak jó ízű, de egészséges is a két nyári idénygyümölcs keresztezéséből született josta. Nyersen is finom, lekvárnak pedig egyenesen kitűnő. Fogyaszd bátran!

A jostát az 1920-as években állították elő Németországban, a feketeribizli és az egres keresztezéséből. Kereskedelmi forgalomba az 1970-es években került, valószínűleg ez az oka annak, hogy még nagyon kevesen ismerik ezt a nemcsak finom, de egészséges gyümölcsöt.

Forrás: Thinkstock

Igazi vitaminbomba

A sötét színű, zöldes húsú gyümölcs nem olyan savanykás, mint a ribizli vagy az egres: az íze inkább édeskés, pláne, ha már szépen megérett, sötét szemeket kóstolsz. Tüskéi sincsenek, így szedni is jóval könnyebb, mint a szúrós társait. Rendszeresen fogyasztani azonban nem csak a finom íze miatt érdemes. A B1- és B2-vitaminokon kívül még számtalan jótékony hatása van, erre Ihász Katalin, a Life.hu dietetikusa is felhívja a figyelmet: ,,Magas C-vitamin tartalma miatt gyerekek, felnőttek bátran fogyaszthatják. Ízletes gyümölcs, antioxidánsai erősítik az immunrendszert. Száz grammjában 26-64 mg C-vitamin található, ezért is érdemes beiktatni az étrendbe." A vitaminokon túl a jostában található savak jótékony hatással vannak a szervezetre, különösen az emésztésre.

Készíts belőle lekvárt!

Ha annyira megszeretted a jostát, hogy szívesen fogyasztanád az év többi részében is, akkor próbáld ki a belőle készült lekvárt. Moss meg és turmixolj le másfél kiló gyümölcsöt, majd passzírozd át egy fém szűrőn, hogy a magok kijöjjenek belőle. Adj hozzá fél kiló befőzőcukrot, főzd néhány percig, majd a hagyományos módon merd őket tiszta befőttesüvegekbe. Hagyd őket 5-10 percig fejjel lefelé, majd fordítsd vissza és tedd meleg dunsztba.

Forrás: Thinkstock

Öntetnek is kitűnő

Az egyszerű piskótákat, pitéket és a fagylaltot is feldobja a jostából készült gyümölcsöntet, amit akár húsok mellé is kipróbálhatsz. Karamellizálj 3-4 kanál barnacukrot, adj hozzá fél bögre vizet és egy fél citrom levét. Főzd össze őket, majd adj hozzá fél kiló jostát. Ha kicsit ízletesebb szószra vágysz, turbózd fel szegfűszeggel és fahéjjal, majd hagyd pár percig rotyogni. Isteni lesz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.