Porckorongsérved van? Jógázz!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk sérv testmozgás jóga porckorong
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Halljuk a kéretlen tanácsokat jobbról-balról, sőt még néhány állítólagos szakember is ezt kántálja, de gyakran nem tudják, vagy elfelejtik hozzátenni, hogy korántsem biztonságos egy nagycsoportos, általános jógaóra porckorongsérvvel. Sőt, ronthat is az állapotodon! 

Az előző héten bemutattuk, hogyan tartsd egészségesen a gerinced jógával, ezen a héten pedig arra kaphatsz választ, hogyan jógázz, ha már kialakult a betegség.

A jóga enyhíthet a sérves tüneteken, ha bizonyos ászanákat (fizikai jógagyakorlatokat) száműzöl a gyakorlásból, másokat pedig terápiás célból előszeretettel használsz. Erre ritkán van lehetőség egy harmincfős teremben. Egyéni vagy kiscsoportos, terápiás célú jógaórákat keress fel, illetve, ha már tudod, hogy mit szabad és mit nem a betegségeddel, az általános jógaóra is végezhető, persze csak módosításokkal.

Forrás: Thinkstock

Mi az a gerincsérv?

A gerinc 32-33 csigolyából áll, melyeket izületek, szalagok és porckorongok kapcsolnak össze. A csigolyák között rugalmas porckorongok vannak, ezeknek a külső része rostosabb, belső magja lágyabb. Amikor a porckorong külső rostos gyűrűjén keresztül kitüremkedik a porckorong belső lágyabb magrésze, akkor beszélünk porckorongsérvről. A kitüremkedés nyomhatja az éppen ott kilépő ideggyököt, és ez fájdalommal jár. A sérv – leggyakrabban a deréktájon vagy a nyakon - annak megfelelő tüneteket okoz, hogy melyik két csigolya között található, milyen fokú és milyen helyzetű.

Erre figyelj, ha jógázni szeretnél porckorongsérvvel

Jógaterápián a gerinc nyújtása, a felborult izomegyensúly helyreállítása, a helyes testtartás kialakítása, vagyis az ülő életmód káros következményeinek kompenzálása történik, ezek az okok vezetnek ugyanis általában a sérvhez.

1. Semmit ne csinálj, ami fájdalmat okoz!
2. Óvatosan az előrehajlásokkal és a túl erős csavarásokkal!
3. Bátrabban a hátrahajlásokkal, ezek centralizálják a porckorongot.
4. Ha lábba kisugárzó fájfdalmad van, egyáltalán ne csavarj a zsibbadós lábaddal ellentétes irányba!
5. Nem minden oktató ért a sérv gyógyításához, ezért nagy körültekintéssel válaszd ki a tanárod!

Life.hu tipp

Kattints e heti ingyenes JógaKlikk videónkra, és győződj meg róla, hogy a módosított jógaóra is sokkal élvezetesebb, mint akár egy gyógytorna!

Szép tartás, egészséges hát - modern gerincterápia jógávalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140813-jogaiskola-a-jogaklikkel-modern-gerincterapia-gerincjoga.htmlA gerincedet nemcsak akkor fontos edzened, ha egész nap ülsz: ez a rész tested fő vonala, így nagyon lényeges, hogy egészséges legyen. Nem utolsósorban pedig a tartás miatt is fontos, hogy rendszeresen megdolgoztasd a gerincedet.Ez Zsír!ThinkstockAz izmaid mindenre emlékeznek! Így segít az elengedésben a jógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140806-jogaiskola-a-jogaklikkel-az-izmok-memoriaja-ez-tortenik-jogazas-kozben.htmlA jóga filozófiája szerint a test, az elme és a lélek egy és ugyanaz. Nem lehet őket egymástól elkülönítve edzeni, csak együtt és egyszerre. Sokan csupán testedzésnek tartják a jógát, de aki rendszeresen jógázik, tudja és érzi a mentális és energetikai testre gyakorolt jótékony hatásokat.Ez Zsír!--Sokszorozd meg a nyári feltöltődést Jin jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20140731-jogaiskola-a-jogaklikkel-sokszorozd-meg-a-nyari-feltoltodest-jin-jogaval.htmlVan, hogy úgy érzed, hiába van nyár és napsütés, mégsincs elég energiád a napi feladatok elvégzéséhez? A kínai taoista szerzetesektől olyan megoldást tanulhatsz, amivel megsokszorozhatod az energiaszintedet!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.