Ha csak napi 30 perced van edzeni, akkor is érdemes nekiállni! Balogh Zsolt crosstréningoktatóöt olyan gyakorlatot mutat be, amik tökéletesen átmozgatják és edzik a testet, és kezdők is bátran végezhetik. Dolgozz velünk a szálás karokért, lapos hasért és a szép combizmokért!

Melegíts be!

Mint mindig, most is egy 8-10 perces átmozgatással induljon az edzés. Pár percig végezz intenzívebb mozgást - ez lehet gyaloglás, biciklizés, futás -, a lényeg, hogy ráhangolódj a sportra. Majd mozgasd át a főbb izomcsoportokat, a karokat, a csípőt, a bokákat és a derekadat. Ezután jöhet is a gyakorlatsor!

A következő 5 feladatot megállás nélkül, egymás után, fél-fél percig végezd. Két és fél perc után pihenj másfél percet, majd ismételd meg még négyszer a szériát. 

1. Egyszerű guggolás

A guggolás nem bonyolult, de az egyik leghasznosabb gyakorlat combokra és farizomra. 

Így csináld!

Állj vállszélességű terpeszben, zárd a mellkas előtt a karokat. Lassan hajlítsd a térdeket, hogy a combok párhuzamosak legyenek a talajjal. Arra figyelj, hogy a térd ne menjen a boka elé! A hát egyenes. Lendület nélkül emelkedj fel, majd ismét engedd le magad.

2. Könnyített fekvőtámasz

Ha kezdő vagy, mindenképp így próbáld ki a gyakorlatot, és ha már jobban megy, végezheted a klasszikus fekvőtámaszt. Edzi a mellizmokat, a karokat, sőt, a hátat is.

Így csináld!

Helyezkedj el térdelőtámaszban, a karokat vidd széles terpeszbe. A térdek a talajon maradnak, lassan hajlítsd a karokat, ameddig a mellkas nem ér a talajhoz. Majd lassan told föl magad kiindulóhelyzetbe. A csípődet mindig billentsd magad alá, és a fejedet se lógasd.

3. Egyszerű hasprés

Ez az a hasizomgyakorlat, amit érdemes megtanulnod helyesen végrehajtani, akár kezdő vagy, akár haladó. A munkában főképp az egyenes hasizmok dolgoznak.

Így csináld!

Helyezkedj el hanyattfekvésben, a lábakat húzd fel kisterpeszbe. Tedd a kezeket a tarkóra, és az állat emeld el a mellkasodtól. Úgy végezd a gyakorlatot, mintha az állad alatt lenne egy teniszlabda, ami nem engedi, hogy hozzáérj a mellkashoz. A könyököket végig tartsd oldalt, lassan emelkedj fel, nem kell felülnöd, csak ameddig el tudsz emelkedni a talajtól, majd engedd vissza magad. Ne lendületből dolgozz. 

4. Statikus hasizomgyakorlat

Ez egy igazi adu ász: minden hasizom bekapcsolódik a munkába, és nem kell mást tenned, csak megtartani a pózt. Ha nem megy, kicsit pihenj meg úgy, hogy a térdeket leengeded a talajra.

Így csináld!

Helyezkedj el alkartámaszban, nyújtott lábakkal. Majd told fel magad, csak az alkarokon és a lábfejeken támaszkodj. Fontos, hogy enyhén mindig domborítson a hát, és a fej ne lógjon lefelé.

5. Laza szökdelés

Végül a gyakorlatsort egy nagyon könnyű, kicsit ellazító feladattal fejezzük be. Rázd le a karokat, a lábakat, de közben végig próbáld megtartani a lendületet. 

Ne hagyd ki: nyújtás

Egy ilyen intenzív sorozat után a nyújtás se maradjon el. A hasizmokat nem kell lazítani, de a combokat és a karokat nagyon is. Próbálj minden nyújtópózt miminum fél, de inkább egy percig kitartani!