Szexualitás, szenvedély, kreativitás, párkapcsolatok, női-férfi polaritás, odaadás, átélés, önmagad elfogadása, az evéshez való viszonyod – ezek mind a szexcsakrához kapcsolódnak. Aktiváld őket!

 

Sorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését, megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát.

Forrás: Thinkstock
Mi az a csakra?
A csakra szó azt jelenti szanszkritül, hogy kerék. Sokan úgy magyarázzák ezt, hogy a csakrák energiaörvények. Körbe-körbe forognak és ellátják a testünket energiával. Sokszor hallani, hogy hét csakránk van. Valójában több ezer kisebb-nagyobb csakra van az emberi testben, de a gerinc mentén húzódó hét fő csakráról esik a legtöbb szó, ezek a legfontosabbak az energetikai test kiegyensúlyozott működése szempontjából.

A szexcsakra a hét fő csakra sorában alulról indulva a második, a gyökércsakra után. A medence közepén, a köldök és a nemiszerv között, a keresztcsont magasságában helyezkedik el. Színe a narancssárga, a belső elválasztású mirigyek közül a petefészek illetve a herék kapcsolódnak a szexcsakrához, és a szexuális hormonok termelése (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron). Ehhez a csakrához tartozik a folyadékháztartás szabályozása, a nyelv és a haj.

A szexualitáson kívül ez az energiaközpont felelős a kreativitásért, hiszen minden élet innen indul ki, és ide tartozik nemcsak az utód, de bármi más megalkotása és létrehozása. Itt történik szervezetünkben az elengedés, és ez a fontos folyamat mentális síkon is a szexcsakrához tartozik. A szexcsakra további fontos feladata az evéssel való kapcsolatunk egyensúlyban tartása, és egyben önmagunk elfogadása és szeretete. Ha „szeretetre éhezünk", úgy érezzük, nem kapunk elég kényeztetést, gyakran az evésben keressük a megoldást: szeretetéhségünkben túl sokat eszünk, vagy éppen ellenkezőleg, azt várjuk, hogy a koplalás megoldja a kapcsolati és az énképünkkel kapcsolatos problémáinkat.

Gyakori problémát jelent mindkét nemnek, hogy egyensúlyt találjon a női és férfi polaritásban. Egyszerre próbálunk női és férfi szerepekben megfelelni (például család és munka), és közben előfordul, hogy rossz helyzetben hívjuk segítségül a női vagy férfi energiánkat. Ettől gyakran nem találunk párt magunknak, vagy kibillen az egyensúly a meglévő párkapcsolatban.

Azt is gyakran elfelejtjük, hogy a férfiak és a nők máshogy élik meg a szexualitást. A nőknél a szexcsakra jobban a szívcsakrával kapcsolódik össze, vagyis az érzelmekkel. A férfiaknál viszont sokkal inkább kapcsolódik a köldökcsakrához, a férfias erő és a dominancia témájához. Ennek ismerete segíthet abban, hogy megértőbb és elfogadóbb legyél a pároddal szemben és jobban kezeld a párkapcsolati konfliktusokat. 

Forrás: Thinkstock
Erre figyelj!
A szexualitáshoz kapcsolódó vagy a párkapcsolatban jelen lévő uralkodni vágyás gyakran a bántalmazás előjele! Ha ilyesmit tapasztalsz, kérj segítséget, informálódj például a NANE Egyesület oldalán.

A szexcsakra zavarára utalhat, ha valaki gátlásos, bátortalan, visszahúzódó, vagy ha valaki túl harsány, sokat beszél a szexről és kihívóan viselkedik az ellenkező nemmel. Mivel a szexcsakra felelős a nemi hormonok termelődéséért, ez hatással van a megjelenésre, a súlyfeleslegre, a hajra is. A szexcsakrához tartozik az összes szexualitással és nemiszervekkel kapcsolatos probléma, mint a menstruációs zavarok, petefészekciszták, termékenységi problémák, impotencia vagy orgazmusproblémák, prosztata- és heregondok, a méh és a mell problémái, de ide tartoznak a vizeletproblémák (folyadékháztartás) és a hízás is (a zsírpárnák védőréteget képeznek a külvilággal és a szexualitással szemben, hiszen aki elhízott, az általában kevésbé érzi magát vonzónak).

Hozd egyensúlyba a szexcsakrád!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:
- színterápia: narancs (alsónemű, ruha, pizsama, narancs színnel festés)
- illóolajok: szantálfa, ylang-ylang, kardamom. Fürdővízbe különösen jó.
- kövek: narancs színű kövek, pl. borostyán, karneol.
- tevékenységek: vízzel kapcsolatos, befelé forduló, elmélkedő, csendes tevékenységek, (pl. úszás, fürdő, jakuzzi), kreatív tevékenységek (pl. festés, rajzolás, kézimunka), interaktív tevékenységek (pl. tánc, társastánc, hastánc)
- vizualizációk: vízzel kapcsolatos vizualizációk, pl. nyugodt vizű tó, feloldódás a tóban, áramló víz, tenger, lebegés, úszás. Narancs szín vagy narancs színű örvény a keresztcsont magasságában elöl és hátul is.
- megerősítések, vagyis szankalpák: (Feltétel nélkül) Szeretem és elfogadom magam. Megteremtek mindent, ami megfogan az elmémben. Megteremtem a saját boldogságom. Nagyra becsülnek és én is nagyra becsülök másokat. Könnyedén hajlok és áramlok. Könnyedén és elegánsan engedem el, ami visszatartana. Női és férfi oldalam egyensúlyban van.
- jógaászanák: csípőnyitások és olyan ászanák, amelyekben a lábak nagy terpeszben vannak: pl. hanumánászana (spárga), nagy terpeszes előrehajlások ülve vagy állva, malászana (mélyguggolás), baddhakonasana (pillangó vagy suszter póz), csípő- és mellkasnyitások egyszerre (pl. gomukhászana/tehénarc póz, ékapáda rádzsakapotászana/ egylábú galambkirály póz)

Life.hu-tipp

Hozd egyensúlyba a szexcsakrád ezzel a tizenöt perces JógaKlikk videóval, ami ezen a héten ingyenes. Energetizálja a medencét, felébresztheti a szexuális vágyat és számos női problémára jótékony hatású lehet.