8 meglepő dolog, ami lassítja az anyagcserédet - Figyelj és tegyél ellene!

Forrás: Thinkstock -
anyagcsere izom testmozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokkal többre van szükséged, mint edzés és zöld tea, hogy jól működjön az anyagcseréd. Ahelyett, hogy étrendkiegészítőkhöz, kapszulákhoz vagy más művi dologhoz fordulnál, változtass apró, de annál hatásosabb dolgokat az életedben!

Biztosan sokszor hallottad már, hogy fel kell gyorsítanod az anyagcserédet, és ez izomépítéssel, jeges víz ivásával és kevesebb üléssel lehetséges. De azt is tudtad, hogy vannak hibák, amiket elkövethetsz, és ezekkel nemhogy nem gyorsítod, de lassítod is az anyagcserét, anélkül, hogy tudnál róla? A koplalás például ilyen: ha napi 1-2 alkalommal eszel valamit, az is lassítja az anyagcserédet, nem véletlenül, hogy a szakértők napi ötszöri étkezést javasolnak. De ezen kívül is van még jó néhány dolog, amivel árthatsz magadnak - mutatjuk is, melyek ezek.

Forrás: Thinkstock

Ha tiltólistára teszed a tejtermékeket

Az izomépítés fontos az anyagcsere működésében. Azok a nők, akik napi 3-7-szer fogyasztottak tejterméket, több zsírt vesztettek és több izmot építettek - derül ki a McMaster Egyetem kutatásaiból. "A tejtermékek a fehérje és a kazein jó minőségű forrásai. A fehérje segít izmot építeni, a kazein pedig a fehérje beépüléséért felelős" - mondja Brian St. Pierre táplálkozási tanácsadó.

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus szerint a napi fél liter tej, vagy annak megfelelő mennyiségű tejtermék szükséges lenne az izmok optimális működéséhez, valamint a csontok erősségének megőrzéséhez. A legnagyobb kalciumforrás a sajt, így ezt is érdemes fogyasztani.

Ha túlságosan feltekered a fűtést

A zsírégetéshez tekerd le a fűtést! Egy kísérletből kiderült, hogy azoknak, akik 19 foknál hűvösebb szobában alszanak, egy hónap alatt megduplázódott szervezetükben az a fajta zsírtípus, amely elég, ahelyett, hogy raktározódna. Minél több a szervezetedben a barna zsír, annál több kalóriát égetsz el napközben. Pontosan nem lehet megmondani, mennyi időt kell eltölteni a hidegben az aktívabb zsírégetéshez, annyi mindenesetre biztos, hogy jót tesz, ha letekered a fűtést és 19 fok alatt alszol.

A központi fűtés is kövérít!

Ha kevés időt töltesz a hidegben, minimálisra csökken a test melegen tartásához szükséges energiafelhasználás, így a testsúly megtartásában is zavar keletkezhet. Ezért ha hiszed, ha nem, a túlságosan felfűtött lakás is pluszkilókat eredményez!

Ha egyáltalán nem eszel szénhidrátot

Mindenképpen jó, ha kevés szénhidrátot fogyasztasz, de ne iktasd ki teljesen az étrendedből, főleg, ha edzel is a diéta mellett! Az izmaidnak szüksége van glikogénra, ami szénhidrátokból származik. Ha nem fogyasztasz elég szénhidrátot, nem lesz erőd rendesen edzeni, és kevesebb kalóriát égetsz el. Fogyassz szénhidrátot minden nap: egy púpozott tenyérnyi zabpehely, barnarizs vagy édesburgonya is megteszi!

Forrás: Thinkstock

A nagy szénhidrát-para

Az utóbbi években divatos lett mellőzni a szénhidrátot az étrendből, ez azonban nem feltétlenül jó a szervezet számára. Rostokra éa jófajta szénhidrátokra például igenis szükségünk van - itt el is árultuk, miért!

Ha elsieted az erősítő gyakorlatokat

A súlyzós gyakorlatok jó hatással vannak az izmokra, de ha csak gyorsan egy-két ismétlést csinálsz, pont az anyagcsere-beindító hatást nem éred el. Érdemes több szettet végezned egy-egy gyakorlatnál, és nem feladni, ha kicsit sok a súly. Fő a fokozatosság! Arra azonban figyelj, hogy ha szuperszetteket végzel, legyen pihenő a sorozatok között, de csak épp annyi, hogy ne essen vissza nagyon a pulzus.

Crosstréning nőknek

Súlyzós gyakorlatok, amik szálkásítanak? Itt már megmutattuk kedvenc karerősítő crosstréning-gyakorlatainkat. Ha pedig egy súlyzós gyakorlatsort próbálnál ki, kattints ide!

Ha rosszul nassolsz

Az alacsony kalóriatartalmú nasik, például puffasztott rizs helyett válaszd a dió- vagy mogyoróféléket, a többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanis megnövelik néhány zsírégető gén aktivitását.

Fogyassz jó zsírokat!

A zsírmentes étrend nem tesz jót sem a bőrnek, sem az emésztésnek, éppen ezért iktasd be a jó zsírokat az étrendedbe. Itt már mutattunk azokat, melyektől gyönyörű lesz a bőr, és egészséges a test.

Ha időben gondolkozol, nem intenzitásban

Biztosan hallottál már a magas intenzitású intervallumos edzésformáról. Azok a nők, akik heti 3-szor 20 percig edzettek HIIT edzéseken, 2,5 kilóval fogytak többet, mint azok, akik 40 percet edzettek normál intenzitással heti 3-szor.

Forrás: Thinkstock

Nagy Amarilla tippje

,,Az egyenletes terheléshez sokkal hamarabb hozzászokik a szervezet, mintha extrább dózisokat kap. Ezért javasolják például a futóknak az intervall edzést, ami sprintekből és lassabb szakaszokból áll. Ez ugyanis fejleszti a szervezet reakcióképességét, az állóképességet."

Ha tengeri sóval sózod az ételeket

A tengeri só ugyan finomabb, mint a jó öreg konyhasó, de sajnos kevesebb benne a jód. A jód pedig szükséges ahhoz, hogy a pajzsmirigyed megfelelően működjön. Fogyassz jódozott sót, és kiegészítheted étrendedet jódban gazdag ételekkel: ilyen például a rák, tojás, hínár, tőkehal.

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin elmondta, Magyarországon az emberek többségének jódhiánya van, éppen ezért érdemes jódozott sót használni. A sóhasználatot csökkenteni kell a túlzott nátriumbevitel kiküszöbölése érdekében, ezért nem kell attól tartanunk, hogy túl sok jódot viszünk a szervezetünkbe.

Ha rossz időben edzel

Fontos az anyagcserédhez a napfény. Ha teheted, menj ki a levegőre egy reggeli futásra. Azoknak az embereknek, akiknek a teste több napfényt szív magába a délelőtt folyamán, kisebb a testtömegindexük (BMI), mint azoknak, akik csak késő délután jutnak ki a szabad levegőre. A kora reggeli napfény segít szabályozni a bioritmusodat, ami sok testfunkciódat irányítja: ettől függ, hogyan alszol, mennyit eszel, mennyi energiát égetsz - azaz az egészséges anyagcsere minden fontos összetevőjét ezek alkotják.

Nagy Amarilla tippje

,,Én inkább az oxigénre helyezném a hangsúlyt - a sejtek eleve több oxigént kapnak a levegőn, mint zárt helyiségben. A napfény szerintem inkább arra van hatással, hogy sokkal jobb kint, az oxigéndús, napfényes helyen edzeni, mint egy bezárt pincében - ezek is növelik a teljesítőképességünket."

Tónusos test 35 évesen - a legszexibb sportot választotta a fitneszmodellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141105-simko-georgina-fitneszmodell-edzese-tippje-kedvenc-gyakorlata.htmlNem csak tizenévesen lehet ám elkezdeni komolyabban foglalkozni a testtel! A fitneszmodellek zöme már fiatalon készül a pályára, de Simkó Gina az élő példa arra, hogy 30 fölött is hihetetlen sikereket lehet elérni. Ez Zsír!Origo3 finom tésztaétel, amit bátran fogyaszthatsz http://www.life.hu/ez-zsir/20140428-3-finom-tesztaetel-amit-batran-fogyaszthatsz.htmlKorábbi cikkünkből kiderül, hogy a tésztát az utóbbi években igazságtalanul kiáltották ki az elhízás egyik fő okozójának, elsősorban szénhidráttartalma miatt. Aki azonban imádja és ragaszkodik hozzá, egészségesen is elkészítheti kedvencét. Íme, a Life.hu tippjei.Ez Zsír!ThinkstockAmerikai siker előtt Czine Szilvia, a szexi fitneszmodellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141030-czine-szilvia-fitneszmodell-mesel-elert-eredmenyeirol-dietarol-etrendrol-edzesrol.htmlCzine Szilvia mögött hihetetlen sikerek állnak: fitneszmodellként rengeteg versenyt megnyert, idén különösen jól teljesített, novemberben pedig nagy álmát valósítja meg Amerikában. Diétáról, bevált gyakorlatokról és apró trükkökről mesél a csinos fitneszbajnok. Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.