Ne gőzölj a szaunában! Ezek a szaunaetikett sarkpontjai, amikről tudnod kell

Forrás: Thinkstock -
szauna szokás kikapcsolódás szórakozás Magyarország Danubius 2015 etikett fegyelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Állandó feszültséget tapasztalsz a wellness-szállók szaunarészlegén? Örökös verseny van az apró kabinok legjobb helyeiért, a felső padsorért és a merülőmedencéért? Ki vannak függesztve a szabályok az ajtó mellé, de azokat senki sem olvassa el? Utánajártunk, miképpen működik a szaunakultúra hazánkban, és miért is olyan, amilyen.

Korábbi Wellness-kisokos: Téli újjászületéshez, relaxációhoz, értornához című cikkünkben már írtunk arról, hogy a téli időszakban nincs is jobb egy néhány napos wellnesshétvégénél. Ilyenkor ugyanis mindenki előszeretettel veti alá magát a különböző testkezeléseknek, és próbálja ki a jobbnál jobb szaunákat, kabinokat, kamrákat. Ám sokszor elkerülhetetlenek a félreértések a szaunahasználattal és a rendszerekkel kapcsolatban, ez pedig negatívan befolyásolhatja az élményt.

Forrás: Thinkstock

Hogy a kikapcsolódás a te és a környezeted számára is zavartalan és kielégítő legyen, a Life.hu összeszedte a szaunaetikett szabályait, valamint egy szaunamester segítségével felgöngyölítette a hazai problémákat.

Ezeket ne vidd a szaunába!

Fontos, hogy a szaunába papucs és lehetőleg fürdőruha nélkül érkezz, testedet természetes anyagú textíliával takarva, szaunalepedőt használva. Nem szerencsés, ha a gumipapucs ilyen magas hőmérsékleten párologni kezd, ez pedig a résztvevők belélegzik a szaunázás során. A fürdőruha azért kerülendő, mert a bőröd nem tud lélegezni alatta, továbbá az anyagban lévő klóros víz is a szaunatérbe párolog. (Könyvet, újságot és ételt szintén a kipárolgás miatt tiltott bevinni a szaunába.)

Fontos a diszkréció:

Természetesen figyelni kell arra, miképpen viselkedhet az ember meztelenül. Nem javasolt a túlzott lazaság, a mezítelenül való sétálgatás, vagy a nem megfelelő testhelyzet felvétele a szaunában, illetve a fürdő területén. Tiszteletben kell tartani, hogy mindenki másképpen viszonyul a pőreséghez, így fontos, hogy ne hozd zavarba a környezetedet, illetve te se kerülj kínos helyzetbe!

Száraz testtel lépj be a kabinba!

Fontos, hogy ne vigyél nedves textíliát a szaunába, illetve, hogy a tested se legyen vizes. Így elkerülhető, hogy a szervezeted és a hideg törülköző akarva-akaratlanul is lehűtse a teret. A verejtékezés és a méregtelenítés is hatékonyabban működik, amennyiben szárazon kezded meg a szaunázást. Lehetőleg ne legyen rajtad parfüm sem, hiszen az erős kipárolgás miatt másokat zavarhat a kedvenc készítményed aromája. A smink is tilos a szaunában, a megnyílt pórusokba ugyanis belefolyik, ez pedig egyáltalán nem tesz jót a bőrnek.

Forrás: Thinkstock

Mindig teríts magad alá valamit!

Ugyan a vizes fürdőlepedőket kizártuk, mindenképpen vigyél magaddal szaunalepedőt, hogy a testedről lecsorgó verejték ne gátolja meg az utánad érkezőket a pihenésben, és ne keltsen bennük rossz érzéseket. A szaunalepedő használata nemcsak a mások, de a te személyes higiéniád miatt is különösen fontos!

Ne zavarj másokat!

Ne ülj túl közel szaunatársaidhoz, inkább várd meg, míg pár hely felszabadul a térben! Azon kívül, hogy az emberek meztelenül vannak, egymás intim szféráját is súrolhatják az aprócska térben. Hogy a szaunaélmény zavartalan legyen, helyezkedj el kellő távolságra a többiektől, és törekedj arra, hogy se a testetek, sem pedig a lepedőitek ne érintkezzenek. Ha nem annyira fontos, ne kezdeményezz beszélgetést a kabinban, főleg ne vadidegenekkel, és legfőképpen ne aktuálpolitikai, vallási vagy etnikai témákban.

Ha beszélsz is, akkor is halkan tedd!

Ha ismerőssel szaunázol, és elkerülhetetlen a beszélgetés, figyelj a megfelelő téma, a hangszín és a hangerő megválasztására! Törekedj arra, hogy csak a szükséges információkat osszátok meg egymással szaunázás közben, és társalgásotokkal ne zavarjatok senkit.

Zuhanyozz kellő körültekintéssel!

Azt már említettük, hogy a szaunába száraz testtel illendő megérkezni, a távozást követően azonban ajánlott a zuhanyzás, főleg, ha utána közvetlenül a merülőmedencébe vagy más közösségi térbe érkezel. Boldog Endre szaunamester szerint különösen fontos a test visszahűtése is, így ezért is érdemes beállni a hideg vízsugár alá.

Forrás: Thinkstock

"15-20 perc szükséges a szervezetnek, hogy visszaálljon a szaunázás előtti állapotba, így ennyi időt mindenképpen adni kell magunknak és a szervezetünknek" - állítja a szaunamester, aki szerint a már felsorolt szabályok ismeretében és a lehetőségekhez mérten 12-15 percet érdemes egy huzamban a szaunában töltenünk, ahol, hogyha megoldható, a felső padsoron fekve kell elhelyezkedni. "Fontos, hogy fel tudjuk húzni a lábunkat és egy szintben legyen a testünk." A mester külön felhívta a figyelmet arra, hogy a szaunázás alatt nem szabad fogyasztani semmit.

Arra a kérdésre, hogy milyen a hazai szaunahelyzet, Boldog Endre azt a választ adta, hogy nagyon vegyes, de egyre jobb. "Sokan mondják, hogy rosszak a magyar állapotok, de a tapasztalataim szerint egyre többen tartják be a szabályokat."

Forrás: Thinkstock

"Ahol szaunamester van, ott mindig bemutatásra kerül a rendszer, elhangzanak az irányelvek, melyeket ebben az esetben a résztvevők betartanak. (Ha nem fogadják meg a szaunamester iránymutatásait, sok esetben kizárhatók a szaunázásból.) Ott, ahol nincs mód szaunamester alkalmazására, katasztrofális helyzetek uralkodnak. Ilyenkor annak ellenére, hogy a szaunaetikett pontjai ki vannak függesztve a teremben, sokan nem vesznek tudomást a tanácsokról, és például vizes testtel és térdig érő nedves fürdőnadrágban foglalnak helyet."

Boldog Endre szerint nyugaton persze tökéletesen működik a rendszer, itt azonban mind az emberek hozzáállása, mind pedig a szaunázást biztosító helyszínek felkészületlensége problémát okoz. A szaunázók 50%-a tisztában van a szabályokkal, ennek ellenére sem tartja be őket mindenki. Az azonban megnyugtató, hogy egyre jobb a helyzet, egyre több helyszínen már szaunamester vigyázza a kielégítő pihenést, így pedig folyamatosan fejlődik a rendszer Magyarországon is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.