Zavarnak a télen felszedett pluszkilók? Már most tudod, hogy rád is hatni fog a tavaszi fáradtság? Az utolsó lökést várod ahhoz, hogy elkezdj végre egészségesen étkezni? Netán csak energikusabb, fittebb szeretnél lenni? Idén február 18-án, hamvazószerdán indul a 40 napos húsvéti böjt, ez pedig egy remek alkalom arra, hogy változtass néhány apróságot az életmódodban. Kezdd el még ma!

Mi is az a böjt?

Hivatalosan húsvét előtt 40 nappal, hamvazószerdán kezdődik a 40 napos nagyböjt. Maga a szó tartózkodást jelent evéstől, ivástól, valamiféle tevékenységtől. Számtalan vallásban nagy szerepe van a böjtnek, ám nem csak ezért lehet böjtbe kezdeni. Az időtartam és az, hogy pontosan mit von meg magától az ember, abszolút egyéni döntéstől függ.

Forrás: Thinkstock

Tényleg fontos szerepe van a böjtnek?

Erről faggattam Ihász Katalin dietetikust, a Life.hu szakértőjét. ,,Természetesen vallási okai is vannak, de nem véletlenül tél végén kezdődik a böjt. A hideg időben a szervezetben felhalmozódnak a méreganyagok, hiszen télen lassabb az anyagcsere, kevesebbet mozgunk, és kevésbé táplálkozunk vitamindúsan. Úgy gondolom, ez a böjti időszak tökéletes arra, hogy kipucoljuk a szervezetünket, és feltöltsük energiával, ehhez azonban nem kell drasztikus módszerekhez folyamodni. Számos pozitív hatása van annak, ha valaki ilyenkor 40 napig tényleg nem eszik húst, de másként is lehet böjtölni."

Alternatív módszerek

Ha elhatároztad, hogy a következő 40 napban te is szeretnéd magad próbatétel elé állítani, először is határozd meg a célodat. Ha például fogyni szeretnél, akkor dönthetsz a rendszeres mozgás mellett, és megfogadhatod, hogy tiltólistára teszed húsvétig például a csokit. ,,Nem kell drasztikus dolgokba kezdeni, sokkal inkább arra érdemes törekedni, hogy apró lépésekben változtassunk, mert akkor tartósabb lesz az eredmény. Ha már szóba jött a csoki, ki lehet próbálni, hogy a héten például egyetlen napon eszünk édességet, de az összes többin teljesen mellőzzük az életünkből. De jó ötlet az is, ha mostantól a vacsoránkat gondoljuk újra, és a megszokott, hizlaló, energiaszegény fogásokat salátára, magokra, egészséges ételekre cseréljük, és megfogadjuk, hogy időben leülünk enni. De kipróbálhatjuk azt is, hogy minden nap fél literrel több vizet iszunk, és 30 percet mozgunk. Ezeknek mind-mind meglesz a hatása!" - vallja a dietetikus.

Forrás: Thinkstock

 

Life.hu tipp

Télen még nem érdemes léböjtbe kezdeni, ám 1-1 méregtelenítő nap senkinek sem árt, ezt korábban dietetikus szakértőnk is megerősítette. Válassz ki a héten egy napot, mondjuk a hétfőket, és határozd el, hogy ilyenkor csakis leveket, vizet, gyógyteát iszol.

Így csináljuk mi

A Life.hu szerkesztőségében is nagyon népszerű a tél végi életmódváltás. Mi ezeket tervezzük a következő hetekre, és igyekszünk betartani, amit megfogadtunk.

Barbi, Ez zsír! rovat

,,Már tizenévesen is érdekeltek a diéták, az egészséges életmód, 17 évesen például nagyböjtben egy falat édességet sem ettem. Az utóbbi években a húsmentes 40 napokra szavaztam, de idén ennél valami drasztikusabbat szeretnék. Most elhatároztam, hogy a mostanában mindennapos csokiadagomat lecsökkentem heti 1 kóstolásra, egyáltalán nem eszem húst, cukrot, fehér lisztes ételt, és csak akkor kávézom, ha hajnalban kell kelnem, a koffeint facsart gyümölcslére cserélem. Hogy mit várok ettől? Azt, hogy kicsit kipucolom a szervezetemet, és hogy nyárra 2-3 kilótól megszabadulok, mert sajnos még mindig őrizgetem a karácsonyi zsírpárnáimat. A mozgást azért nem említem, mert az böjttől függetlenül kell, és ezt igyekszem is betartani."

Tini, Dr. Life rovat

,,Én harmadik éve ilyenkor vállalok be egy három hónapig tartó candida-diétát. Null cukor, semmi péksüti, semmi kenyér, és a böjt miatt a hús is elmarad. Zöldség-gyümölcs, magvak, zsírszegény, penészmentes sajt, sovány túró, iszonyú sok víz, zöld tea. Egészségügyi oka volt az első böjtös diétámnak, de most már azért vállalom, mert tök jó nyárra nem csak egészségesebbnek, de 'szebbnek' is érezni magam. Az első két hét kemény, de utána úgy vettem észre, hogy 'átáll' az agy, és nem is kívánom a cukros-zsíros dolgokat. Aki először vetemedik egy ennyire drasztikus diétára, az azért fokozatosan álljon át, egy hétig óvatosan csökkentse például a szénhidrátmennyiséget, vagy kérje szakértő segítségét."

Forrás: Thinkstock

 Anikó, hírszerkesztő

,,Nem feltétlenül a böjti időszak miatt, sokkal inkább az ilyenkor rám törő tavaszi fáradtság az oka, hogy próbálok több zöldséget és gyümölcsöt enni, valamint a vitaminpótlásra is fokozottabban ügyelek. A több kávé helyett igyekszem időben ágyba kerülni (ez a legnehezebb), valamint a heti háromszori mozgáshoz is ragaszkodom, jobb időben már inkább a szabad levegőn."