Alig várod, hogy leadd a télen felszedett pluszkilókat, és mindenképp egy méregtelenítő kúrával szeretnéd köszönteni a tavaszt? Jó ötlet, ha odafigyelsz az életmódodra, ám ne ess túlzásokba. Tényleg fontos a méregtelenítés? Ennek jártunk utána.

Tavasszal az egészséges életmódot követők és a fogyni vágyók körében népszerűek a különféle kúrák, léböjtök, méregtelenítő csodaszerek. De valóban szükség van tél végén a szervezet kipucolására? Igen, csak nagyon nem mindegy, hogyan csináljuk - vallja Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője. ,,Nem vagyok híve a nagyon drasztikus dolgoknak, ezért mint mindig, most is az életmódváltás fontosságát hangsúlyozom. A többnapos méregtelenítő kúrák, léböjt helyett inkább azt javaslom, ilyenkor néhány hétig csökkentsük a hús- és szénhidrátbevitelt, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, igyunk sok folyadékot, különféle gyógyteákat, és ne vegyünk magunkhoz mű élelmiszereket, gyorséttermi készítményeket. Ha már csak ezt a néhány dolgot megpróbáljuk betartani, már az nagyon sokat számít nemcsak a test kipucolása, de a fogyás szempontjából is."

Forrás: Thinkstock

Benke Rita természetgyógyász szerint is fontos, hogy tél végén, kora tavasszal változtassunk az étkezéseinken, ám ő a böjt jelentőségére is külön felhívja a figyelmet. ,,A civilizált világban élő ember méregtelenítő szerveinek igenis szüksége van külső segítségre. Vallástól teljesen függetlenül gondolom úgy, hogy a böjt nagyon jót tesz a szervezetnek. A hétköznapokban ugyanis rengeteg olyan élelmiszert veszünk magunkhoz, amik igen távol állnak a természetestől. A tartósítószerek, ízfokozók, adalékanyagok, állományjavítók ott vannak az élelmiszerek nagy részében, ezek pedig károkat okoznak. A böjt azért is jó dolog, hogy kicsit visszafogjuk az étkezést - a túlevés is egy komoly probléma a civilizált világban, sokkal többet eszünk, mint kéne, ezen pedig nem árt változtatni. Én magam nem vagyok vegetáriánus, de úgy vélem, néhány húsmentes hét jót tesz a szervezetnek."

Forrás: Thinkstock

Rita arra is felhívja a figyelmet, hogy a táplálkozáson túl a lelki dolgokat sem árt helyretenni ebben az időszakban. ,,Azt látom, hogy az emberekben rengeteg negatív indulat, düh, méreg, aggodalom van, ezért vagy azért. Ezeket kéne egy kicsit elengedni, többet foglalkozni a családdal, a jó dolgokkal."

Ha mégis úgy döntöttél, hogy egy komolyabb méregtelenítő kúrába kezdesz, csakis egészségesen vágj bele. Az efféle kúrák ugyanis még egy egészséges ember testét is sokkhatásnak teszik ki, ha azonban betegen kezded el, az állapotod romlani fog. De van még számtalan kritériuma a léböjtnek - korábban ITT már összeszedtük az abszolút tiltólistás dolgokat a méregtelenítés alatt. Ha pedig már belekezdtél, vagy hamarosan belekezdesz egy kúrába, a következőket érdemes betartanod: ,,A méregtelenítő kúra akár életveszélyes is lehet, ha hirtelen vágunk bele.Ha szeretnénk ilyen kúrát tartani, pár napig együnk kevesebbet, szoktassuk a szervezetünket a kisebb mennyiséghez. Ha befejeztük, akkor is ezt a módszert válasszuk, folyamatosan térjünk vissza. Ha hosszú ideig tart a kúra, akkor tápanyaghiányos állapot léphet fel, ami különböző egészségi problémákhoz vezethet" - írtuk egy korábbi cikkünkben, melyet ITT érhetsz el.