Ha tavasz, akkor méregtelenítés - nem mindegy, hogyan végzed!

Forrás: Thinkstock -
méregtelenítés fogyás tisztítókúra életmódváltás egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig várod, hogy leadd a télen felszedett pluszkilókat, és mindenképp egy méregtelenítő kúrával szeretnéd köszönteni a tavaszt? Jó ötlet, ha odafigyelsz az életmódodra, ám ne ess túlzásokba. Tényleg fontos a méregtelenítés? Ennek jártunk utána.

Tavasszal az egészséges életmódot követők és a fogyni vágyók körében népszerűek a különféle kúrák, léböjtök, méregtelenítő csodaszerek. De valóban szükség van tél végén a szervezet kipucolására? Igen, csak nagyon nem mindegy, hogyan csináljuk - vallja Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője. ,,Nem vagyok híve a nagyon drasztikus dolgoknak, ezért mint mindig, most is az életmódváltás fontosságát hangsúlyozom. A többnapos méregtelenítő kúrák, léböjt helyett inkább azt javaslom, ilyenkor néhány hétig csökkentsük a hús- és szénhidrátbevitelt, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, igyunk sok folyadékot, különféle gyógyteákat, és ne vegyünk magunkhoz mű élelmiszereket, gyorséttermi készítményeket. Ha már csak ezt a néhány dolgot megpróbáljuk betartani, már az nagyon sokat számít nemcsak a test kipucolása, de a fogyás szempontjából is."

Forrás: Thinkstock

Benke Rita természetgyógyász szerint is fontos, hogy tél végén, kora tavasszal változtassunk az étkezéseinken, ám ő a böjt jelentőségére is külön felhívja a figyelmet. ,,A civilizált világban élő ember méregtelenítő szerveinek igenis szüksége van külső segítségre. Vallástól teljesen függetlenül gondolom úgy, hogy a böjt nagyon jót tesz a szervezetnek. A hétköznapokban ugyanis rengeteg olyan élelmiszert veszünk magunkhoz, amik igen távol állnak a természetestől. A tartósítószerek, ízfokozók, adalékanyagok, állományjavítók ott vannak az élelmiszerek nagy részében, ezek pedig károkat okoznak. A böjt azért is jó dolog, hogy kicsit visszafogjuk az étkezést - a túlevés is egy komoly probléma a civilizált világban, sokkal többet eszünk, mint kéne, ezen pedig nem árt változtatni. Én magam nem vagyok vegetáriánus, de úgy vélem, néhány húsmentes hét jót tesz a szervezetnek."

Forrás: Thinkstock

Rita arra is felhívja a figyelmet, hogy a táplálkozáson túl a lelki dolgokat sem árt helyretenni ebben az időszakban. ,,Azt látom, hogy az emberekben rengeteg negatív indulat, düh, méreg, aggodalom van, ezért vagy azért. Ezeket kéne egy kicsit elengedni, többet foglalkozni a családdal, a jó dolgokkal."

Ha mégis úgy döntöttél, hogy egy komolyabb méregtelenítő kúrába kezdesz, csakis egészségesen vágj bele. Az efféle kúrák ugyanis még egy egészséges ember testét is sokkhatásnak teszik ki, ha azonban betegen kezded el, az állapotod romlani fog. De van még számtalan kritériuma a léböjtnek - korábban ITT már összeszedtük az abszolút tiltólistás dolgokat a méregtelenítés alatt. Ha pedig már belekezdtél, vagy hamarosan belekezdesz egy kúrába, a következőket érdemes betartanod: ,,A méregtelenítő kúra akár életveszélyes is lehet, ha hirtelen vágunk bele. Ha szeretnénk ilyen kúrát tartani, pár napig együnk kevesebbet, szoktassuk a szervezetünket a kisebb mennyiséghez. Ha befejeztük, akkor is ezt a módszert válasszuk, folyamatosan térjünk vissza. Ha hosszú ideig tart a kúra, akkor tápanyaghiányos állapot léphet fel, ami különböző egészségi problémákhoz vezethet" - írtuk egy korábbi cikkünkben, melyet ITT érhetsz el.

Zabot minden nap, mindenkinek!http://www.life.hu/ez-zsir/20150309-a-zab-aldasos-hatasai-mire-jo-miert-erdemes-fogyasztani.htmlHa szuperélelmiszerről van szó, legtöbbünknek az olyan extra dolgok jutnak az eszébe, mint a quinoa vagy a gojibogyó, ám a zab méltán megkaphatja ugyanezt a jelzőt. Hogy miért? Most megtudhatod!Ez Zsír!OrigoHa tavasz, akkor méregtelenítés - nem mindegy, hogyan végzed!http://www.life.hu/ez-zsir/20150309-a-meregtelenites-jelentosege-erre-kell-figyelni-hogy-hatasos-legyen.htmlAlig várod, hogy leadd a télen felszedett pluszkilókat, és mindenképp egy méregtelenítő kúrával szeretnéd köszönteni a tavaszt? Jó ötlet, ha odafigyelsz az életmódodra, ám ne ess túlzásokba. Tényleg fontos a méregtelenítés? Ennek jártunk utána.Ez Zsír!--Almaecet, a tökéletes és megfizethető méregtelenítő - a fogyásban is segít!http://www.life.hu/ez-zsir/20150112-almaecetes-meregtelenites-segit-a-fogyasban-hasznos-receptek.htmlAz almaecet csupán egy gyöngyszem a sok egészséges dolog közül, nem is csoda, hogy mostanában ennyire felkapott lett. Egyre több kutatás számol be a jótékony hatásairól, aminek az eredménye meglepi az embereket. A hozzáértők is csak javasolni tudják - próbáld ki a legszuperebb recepteket!Ez Zsír!--Horváth Éva őszi méregtelenítésbe kezdetthttp://www.life.hu/ez-zsir/20141020-horvath-eva-musorvezeto-modell-oszi-meregtelenitesbe-kezdett.htmlA szépséges modell, műsorvezető ősszel sem tétlenkedik: elhatározta, hogy sporttal és egy kis odafigyeléssel felturbózza a szervezetét a hideg idő beállta előtt.Ez Zsír!--Tisztít, méregtelenít és nagyon finom - Egyél dinnyét, jó sokat!http://www.life.hu/ez-zsir/20140714-gorogdinnye-es-sargadinnye-jotekony-hatasai.htmlNyakig benne vagyunk a dinnyeszezonban, amit imádunk, hiszen ez a nyár egyik legegészségesebb gyümölcse. Ismerd meg jobban!Ez Zsír!OrigoMéregtelenítő csodavíz a lapos hasérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20130916-fogyokura-es-egeszseges-eletmod-detox-viz-bemutatasa-a-greta-konyhaja.htmlKorábban már mutattunk olyan otthoni gyakorlatokat, melyek rendszeres végzése garantálja a lapos hasat. Ha még az étkezéseddel is rá akarsz gyúrni a tökéletes kockahasra, akkor próbáld ki a következő finomságot.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.