Ha szuperélelmiszerről van szó, legtöbbünknek az olyan extra dolgok jutnak az eszébe, mint a quinoa vagy a gojibogyó, ám a zab méltán megkaphatja ugyanezt a jelzőt. Hogy miért? Most megtudhatod!
A zab mostanában ismét hatalmas népszerűségnek örvend: az egészségesen táplálkozók, diétázók konyhájában biztosan ott van egy jó adag zabpehely vagy zabliszt. De mit is kell tudni a zabról?
Táplál, és betegségek ellen is kiváló
A zabot ősszel takarítják be, ám az év többi időszakában is fellelhető. Rostban és tápanyagban gazdag, ennek pedig az az oka, hogy bár hántolják, ezzel azonban nem távolítják el a csírát és a korpát. A zabban található rost csökkenti a koleszterinszintet, ezért is érdemes fogyasztani. De szív- és cukorbetegségben szenvedőknek, magas vérnyomással küzdőknek is hasznos fegyver a betegségek ellen.

Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag
A zabban található B1- és E-vitamin, vas, kálium, magnézium és mangán is. Antioxidáns-tartalma is magas, fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sőt, a zabban található szelén az E-vitaminnal együtt csökkenti az asztma és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A változókorban is sokat segíthetnek a zabtartalmú ételek, ezek ugyanis kiválóak érelmeszesedés, magas vérnyomás és magas koleszterinszint ellen.
Gökler Kriszti méltán érdemelte ki a Zabkásakirálynő nevet. Képmegosztó oldalán nap mint nap teljesen különböző, isteni zöldséges és gyümölcsös zabkásás finomságokat mutat meg. A fiatal lány nemrég a Life.hu-nak ITT mesélt arról, hogyan fogyott le 15 kilót évekkel ezelőtt, és miért is kattant rá a zabkására.
Fogyókúrázóknak is tökéletes
100 g zabpehelyben 386 kalória van, egy reggeli zabkásához ennek a fele bőven elég. A zab a vércukorszintet is stabilizálja, nem emeli meg annyira, mint például a kenyérfélék vagy akár a rizs. Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője is csak javasolni tudja a zabos, zabpelyhes ételek fogyasztását: ,,A zabpehely vízben nem oldódó rostforrás. Mindazzal a számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amivel a rostok. A vizet magához vonja, megduzzad, kitölti a beleket, hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Energiaszegény étrendben is kiválóan alkalmazható. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, és egyenletesebb vércukor-emelkedést biztosít. Egy pohár joghurtba 2 teáskanál zabpehely ideális tízórai és ezzel már tettünk egy kis lépést az egészségünk megőrzéséhez."

Így fogyaszd
A zabliszt kiválóan helyettesíti a sima lisztet, a zabpehely pedig a reggeli zabkása mellett számos süteménybe, fogyókúrás édességbe használható. Ha reggel zabkását készítesz, az íznek csakis a képzeleted szabhat határt. 1 csésze - 4-5 deka - zabpelyhet főzz meg kétszeres mennyiségű vízben, esetleg tejben, és még melegen ízesítsd ízlés szerint. Édesítheted mézzel, de tehetsz bele csak gyümölcsöket: banánt, almát, erdei gyümölcsöket, de a magok, aszalt finomságok, sőt, a mák és a kókusz is nagyon finom ízt adnak neki. Nincs is ennél tökéletesebb reggeli!
Ha a különféle zabkásák után szívesen készítenél zabos süteményt is, íme 3 kedvenc és egyszerű receptünk.
Hozzávalók:
8 dkg zabpehely
8 dkg zabkorpa
fél csomag sütőpor
2 tojás
2 dl tej
2 dl joghurt
70-80 dkg reszelt alma

Így készítsd el
Keverd össze a zabpelyhet, a korpát és a sütőport. A felét szórd a kikent tepsi aljára, erre jöhet a reszelt alma, majd a zabos keverék másik fele. A tojást keverd ki a tejjel és a joghurttal, és öntsd fel vele a zabos-almás keveréket. 180 fokon süsd 30-40 percig, amíg barna foltos nem lesz a teteje. Hidegen kiválóan szeletelhető!
Hozzávalók:
5 dkg darált mák
5 dkg aprószemű zabpehely
5 dkg búzacsíra
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 kk szódabikarbóna vagy sütőpor
mazsola
3 ek méz
1 dl tejföl
2 dl tej
1 tojás
3 ek olaj
2 nagyobb alma reszelve
Így készítsd el
Keverd össze az összes hozzávalót egy keverőtálban, majd oszd el muffinfomákban. 180 fokon süsd 30 percig - a sütemény laza, puha és isteni!
Hozzávalók:
250 g zabpehely
1 egész csomag őrölt fahéj
fél kiló reszelt alma
15 dkg bogyós gyümölcs, esetleg banán
Így készítsd el
A hozzávalókat keverd össze, esetleg ízesítsd még dióval is. Sütőpapírral bélelt tepsibe oszlasd el, és süsd 160 fokon nagyjából 50 percig. Hidegen szeletelhető!