Zabot minden nap, mindenkinek!

Forrás: Thinkstock -
zab zabpehely zabkása
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha szuperélelmiszerről van szó, legtöbbünknek az olyan extra dolgok jutnak az eszébe, mint a quinoa vagy a gojibogyó, ám a zab méltán megkaphatja ugyanezt a jelzőt. Hogy miért? Most megtudhatod!

A zab mostanában ismét hatalmas népszerűségnek örvend: az egészségesen táplálkozók, diétázók konyhájában biztosan ott van egy jó adag zabpehely vagy zabliszt. De mit is kell tudni a zabról?

Táplál, és betegségek ellen is kiváló

A zabot ősszel takarítják be, ám az év többi időszakában is fellelhető. Rostban és tápanyagban gazdag, ennek pedig az az oka, hogy bár hántolják, ezzel azonban nem távolítják el a csírát és a korpát. A zabban található rost csökkenti a koleszterinszintet, ezért is érdemes fogyasztani. De szív- és cukorbetegségben szenvedőknek, magas vérnyomással küzdőknek is hasznos fegyver a betegségek ellen.

Forrás: Thinkstock

Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag

A zabban található B1- és E-vitamin, vas, kálium, magnézium és mangán is. Antioxidáns-tartalma is magas, fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sőt, a zabban található szelén az E-vitaminnal együtt csökkenti az asztma és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A változókorban is sokat segíthetnek a zabtartalmú ételek, ezek ugyanis kiválóak érelmeszesedés, magas vérnyomás és magas koleszterinszint ellen.

Külföldön is imádják a magyar Zabkásakirálynőt

Gökler Kriszti méltán érdemelte ki a Zabkásakirálynő nevet. Képmegosztó oldalán nap mint nap teljesen különböző, isteni zöldséges és gyümölcsös zabkásás finomságokat mutat meg. A fiatal lány nemrég a Life.hu-nak ITT mesélt arról, hogyan fogyott le 15 kilót évekkel ezelőtt, és miért is kattant rá a zabkására.

Fogyókúrázóknak is tökéletes

100 g zabpehelyben 386 kalória van, egy reggeli zabkásához ennek a fele bőven elég. A zab a vércukorszintet is stabilizálja, nem emeli meg annyira, mint például a kenyérfélék vagy akár a rizs. Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője is csak javasolni tudja a zabos, zabpelyhes ételek fogyasztását: ,,A zabpehely vízben nem oldódó rostforrás. Mindazzal a számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amivel a rostok. A vizet magához vonja, megduzzad, kitölti a beleket, hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Energiaszegény étrendben is kiválóan alkalmazható. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, és egyenletesebb vércukor-emelkedést biztosít. Egy pohár joghurtba 2 teáskanál zabpehely ideális tízórai és ezzel már tettünk egy kis lépést az egészségünk megőrzéséhez."

Forrás: Thinkstock

Így fogyaszd

A zabliszt kiválóan helyettesíti a sima lisztet, a zabpehely pedig a reggeli zabkása mellett számos süteménybe, fogyókúrás édességbe használható. Ha reggel zabkását készítesz, az íznek csakis a képzeleted szabhat határt. 1 csésze - 4-5 deka - zabpelyhet főzz meg kétszeres mennyiségű vízben, esetleg tejben, és még melegen ízesítsd ízlés szerint. Édesítheted mézzel, de tehetsz bele csak gyümölcsöket: banánt, almát, erdei gyümölcsöket, de a magok, aszalt finomságok, sőt, a mák és a kókusz is nagyon finom ízt adnak neki. Nincs is ennél tökéletesebb reggeli!

Ha a különféle zabkásák után szívesen készítenél zabos süteményt is, íme 3 kedvenc és egyszerű receptünk.

Zabos-almás sütemény

Hozzávalók:

8 dkg zabpehely

8 dkg zabkorpa

fél csomag sütőpor

2 tojás

2 dl tej

2 dl joghurt

70-80 dkg reszelt alma

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el

Keverd össze a zabpelyhet, a korpát és a sütőport. A felét szórd a kikent tepsi aljára, erre jöhet a reszelt alma, majd a zabos keverék másik fele. A tojást keverd ki a tejjel és a joghurttal, és öntsd fel vele a zabos-almás keveréket. 180 fokon süsd 30-40 percig, amíg barna foltos nem lesz a teteje. Hidegen kiválóan szeletelhető!

Zabos-mákos muffin

Hozzávalók:

5 dkg darált mák

5 dkg aprószemű zabpehely

5 dkg búzacsíra

5 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 kk szódabikarbóna vagy sütőpor

mazsola

3 ek méz

1 dl tejföl

2 dl tej

1 tojás

3 ek olaj

2 nagyobb alma reszelve

Így készítsd el

Keverd össze az összes hozzávalót egy keverőtálban, majd oszd el muffinfomákban. 180 fokon süsd 30 percig - a sütemény laza, puha és isteni!

Zabpelyhes sütemény 4 hozzávalóból

Hozzávalók:

250 g zabpehely

1 egész csomag őrölt fahéj

fél kiló reszelt alma

15 dkg bogyós gyümölcs, esetleg banán

Így készítsd el

A hozzávalókat keverd össze, esetleg ízesítsd még dióval is. Sütőpapírral bélelt tepsibe oszlasd el, és süsd 160 fokon nagyjából 50 percig. Hidegen szeletelhető!

15 kilót fogyott a magyar Zabkásakirálylány - az egész világon felfigyeltek ráhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141104-gokler-krisztina-eletmod-blogja-nepszeru-lett-a-vilagban-o-a-zabkasakiralylany.htmlMúlt héten egy fiatal magyar lány Instagram-profilja nagyon megtetszett az amerikai Buzzfeednek, akik a 16 legjobb fiók közé választották be Gökler Kriszti oldalát. Mi is felkerestük a csinos zabkásakirálynőt, aki elmesélte, hogyan is lett egészségmániás, és megosztotta velünk kedvenc egészséges finomságainak receptjét is.Ez Zsír!--Zabkása: a tökéletes reggelihttp://www.life.hu/ez-zsir/20140826-zabkasa-es-zabpehely-ezert-erdemes-ezt-fogyasztani-reggelire.htmlA nap első étkezésének - amellett, hogy fel kell töltsön energiával - tartalmaznia kell vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat is. Az én egyik új kedvencem a zabkása, ami elkészítve egészen más ahhoz képest, amit korábban gondoltam róla. Megéri kipróbálni!Ez Zsír!--Zabpehely és okos edzések - ezért olyan dögös a legjobb testű fitneszmodellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140725-regos-lili-fitneszmodell-edzesei-eletmodja-ezek-a-kedvenc-dietas-ennivaloi.htmlA 26 éves Regős Lilit tavaly a világ legjobb testű fitneszmodelljévé választották, a Life.hu pedig akkor már kifaggatta őt az elért sikerekről. Most, egy év elteltével kíváncsiak voltunk, változott-e valamit a világkupa és világbajnoki győztes fitneszmodell élete, és arra is megkértük, ossza meg velünk jól bevált praktikáit.Ez Zsír!OrigoFriss zöldségek, különleges gyümölcsök mámorában - A 10 legjobb európai piachttp://www.life.hu/ez-zsir/20141229-a-10-legjobb-europai-piac-rotterdam-helsinki-berlin.htmlHa idén te is megfogadtad, hogy sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz majd, mint eddig bármikor, akkor elengedhetetlen, hogy megtaláld a kedvenc piacodat. Hogy meghozzuk a kedved a friss árukhoz, különleges finomságokhoz, látogass el velünk Európa 10 legszuperebb piacára!Ez Zsír!--Kalóriaszegény, szuperegészséges vitaminbombák tavaszrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150309-tavaszi-vitaminbombak-amiket-iktass-be-az-etrendedbe.htmlTavaszi immuntuning zöldségekkel - miért ne? Március, április zöld finomságai nemcsak egészségesek, de tökéletes fegyverek is a tavaszi fáradtság ellen. Íme, 5 vitaminbomba, amiket érdemes beiktatnod az étrendedbe.Ez Zsír!--Fitt, szép, izmos test - próbáld ki a dinamikus jógát!http://www.life.hu/ez-zsir/20150305-jogaiskola-a-jogaklikkel-flow-aramlas-a-jogaban.htmlA tudatállapotok széles spektrumát éljük át nap mint nap tudatmódosító szerek nélkül is, mégsem tudatosul mindenkiben, hogy van más az álmon és ébrenléten túl. A flow, azaz áramlásélmény is tulajdonképpen hétköznapi tudatállapot, amely bárkivel megeshet spontán.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.