Gyógyít, feltölt, kikapcsol: varázslatos gyógyvízlelőhelyek Magyarországon

Forrás: www.heviz.hu -
betegség Agárd Hévíz gyógyfürdők Bükfürdő egészség gyógyfürdő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha gyógyfürdőkre gondolunk, gyerekkorunkból felderengenek az öreg, sakkozó bácsik, a víz felszínén úszó furcsa dolgok, valamint a kellemetlen szagok is. Nos, ennek már vége, mára ugyanis magas színvonalú wellnesshotelek és élménykomplexumok épültek hazánk gyógyvízlelőhelyei köré, így egészen új szintre emelkedett a kikapcsolódás és a gyógyulás ezen formája. Íme, a Life.hu kedvenc helyei.

1. Bükfürdő

A csodatevő bükfürdői termálvizek - amelyek mindegyike gyógyvíz-minősítéssel rendelkezik - négy kúton keresztül törnek a felszínre. Az egyedi összetételű - alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú - gyógyvíz rendkívül magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik, így egyedülállóan kedvező hatást fejt ki a szervezetre - írja a Bukfurdo.hu.

Mint ismeretes, a nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kálcium és a fluor a csontok anyagcseréjében játszik fontos szerepet, a magnézium az izomműködésre hat pozitívan, a szén-dioxid pedig a keringést javítja. Bükfürdő gyógyírt jelenthet szinte valamennyi mozgásszervi betegségre, hatékonyan alkalmazható meszesedés, porckopás, csontritkulás, lumbágó, krónikus izületi gyulladás, köszvény, lágyrész-reumatizmus, ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció, krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások, krónikus gyomorhurut, fekélybetegség, emésztési zavarok esetén is.

Bükfürdő gyógymasszázsokkal, hidroterápiás kezelésekkel, elektroterápiákkal, lézer- és ultrahang-terápiával, gyógytornákkal, testpakolásokkal, kényeztető, relax és kombinált masszázsokkal várja az odaérkezőket.

Forrás: www.bukfurdo.hu

Tudtad?

Ahogy a wellness és a spa szavak, úgy a termálvíz és a gyógyvíz kifejezések is hajlamosak összekeveredni a fejekben. Pedig Magyarországon a jogszabályoknak megfelelően az a hévíz nevezhető termálvíznek, amelynek a hőmérséklete meghaladja a 30 °C-ot.

A gyógyvíz ezzel szemben független a hőmérséklettől. Azokat a felszín alatti vizeket nevezhetjük gyógyvíznek, melyeknek bizonyítottan van valamilyen gyógyító hatásuk.

2. Hévíz

A Balaton és környéke egy örök csoda. Korábbi cikkünkben, melyben érdekes programokat kínáltunk, melyek a tó körül az év bármely szakában elérhetők, említést tettünk a közeli Hévízről is. A gyógytó ugyanis több mint négy hektáros kiterjedésével Európa legnagyobb gyógyító erejű, meleg vizű tava, amely az esztendő minden napján várja látogatóit.

Az őszi és a téli hónapokban 24-26 °C körül mozog a vízhőmérséklet, ahogy pedig közeledünk a nyárhoz, a különösen meleg napokon elérheti a 36-38 °C-t is. Lágy hullámai a fürdőzőkre, betegekre nyugtatólag, pihentetőleg hatnak, egyedi összetételének köszönhetően pedig (egyszerre tartalmaz szénsavas és kénes anyagokat, de gazdag kalciumban és magnéziumban is, valamint hidrogén-karbonát-tartalma mellett kismértékben a radon is megtalálható benne) számos mozgásszervi panasz kezelésére alkalmas.

Forrás: www.heviz.hu

Mitől meleg a víz állandóan?

A Hévízi-tó forrásbarlangja 38,5 méter mélyen van, amelyen percenként 30-40 ezer liter 39,5 °C-os víz áramlik a tóba. A felette elhelyezkedő, körülbelül 1,5-2 méter széles páraréteg pedig megakadályozza a víz lehűlését. A többirányú vízáramlás és az ötvenhektáros véderdő elősegíti a hőmérséklet egyenletességét, így lehet a víz langymeleg a legzordabb időben is.

3. Agárd

Ki mondta, hogy a főváros közelében nem élvezheted a gyógyvízek és a wellnesskezelések áldásos hatásait? Ha inkább egy Budapesthez közeli helyszínt választanál a kikapcsolódásra és regenerálódásra, Agárd a tökéletes úti cél.

Az 1000 méter mélyről feltörő 58 fokos gyógyvíz, ahogy Bükfürdő esetében is, elsősorban mozgásszervi panaszok, például kopások kezelésére jó, de operációk utókezelésére, sőt, egyes nőgyógyászati problémák enyhítésére is megfelelő.

Persze nem csak akkor érdemes ide látogatnod, ha gyógyulni szeretnél. A gyógymedencék mellett családi medencék és szaunák, valamint sóbarlang is gondoskodik róla, hogy egész nap jól érezd magad. A gyerekeket fedett játszóház, valamint baba-mama szoba várja, a szaunavilágban pedig két különböző hőfokú és aromájú finn szaunában, infraszaunában vagy gőzkabinban pihenhetsz. A levendulakabin a nyugtató levendulaolaj jó hatására épít.

Forrás: www.agarditermal.hu/

Imádjuk a levendulát!

Annyit mindenki tud a levenduláról, hogy a szekrénybe téve elriasztja a molyokat. A növény azonban ennél jóval sokrétűbb: nyugtató hatású, serkenti az emésztést, a fejfájást is csillapítja, és még a náthánál is segítséget nyújthat. Értékes illóolaját a gyógyászatban régóta használják, a levendulateával pedig évszázadok óta orvosolhatjuk az esti álmatlanságot vagy a gyomor- és bélpanaszokat. Külsőleg is alkalmazható, ekkor főként vérkeringés-élénkítő hatását használjuk ki. Természetgyógyászok ezenfelül még vízhajtóként és görcsoldóként is alkalmazzák, külsőleg pedig rovarcsípésekre, sebkezelésre is jó. Hogy miként használd, kiderül korábbi cikkünkből.

4. Miskolctapolca

Tagadhatatlan, hogy a miskolctapolcai barlangfürdő is az abszolút kedvencek közé tartozik. Hiszen nem mindennap úszkálhatunk sziklafalak között, természetes barlangtermekben a 34-36 fokos vízben. Az pedig már csak hab a tortán, hogy szórakozás közben a miskolctapolcai gyógyvíz megszámlálhatatlan egészségügyi problémánkon is segíthet: így például enyhítheti az izomgörcsöt, a csontritkulást, csillapíthatja az ízületi gyulladást, de gyorsítja a traumatológiai, az ízületi és a csontműtétek utáni felépülést is.

Ha még több extrára vágysz, kérhetsz speciális gyógymasszázst és iszapkezelést, sőt kipróbálhatod a víz alatti gyógytornát is. Miskolctapolca szaunaparkkal, frissítő masszázsokkal, méregtelenítő és allergiakezelésekkel, aquaterápiával, súlyfürdővel és szénsavas kádfürdővel várja az érdeklődőket.

Forrás: www.barlangfurdo.hu

Testébresztő kúrák a bőrödnek és a lelkednek

A tavaszi időszakban nincs is jobb egy néhány napos wellnesshétvégénél. Ilyenkor mindenki előszeretettel veti alá magát a különböző testkezeléseknek és kúráknak, sokszor azonban nem tudjuk, mi mire jó, és mikor teszünk jót magunkkal. A Life.hu korábban már összegyűjtötte, melyik eljárás hogyan segíti a megújulást, és miképpen tesz szebbé kívül-belül.

5. Gyula

A gyulai Várfürdő bizonyítottan az ország egyik legszebb fürdőkomplexuma, amely az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros parkjában található. A strandfürdőben egy csúszdás medence, egy 25 és egy 50 méteres uszoda és egy fedett élménymedence közül lehet választani, ehhez jön még a hullámmedence, ahol közel egyméteres hullámok képződnek. A 10 éven aluli gyerekeket pedig egy 400 négyzetméteres víziparadicsom várja, míg a szülők a szaunaparkban, esetleg a koktélbárban lazítanak.

Forrás: www.varfurdo.hu

Mindezeket egészíti ki a gyógyfürdőrészleg, ahol természetesen gyógyuszoda is van, ezenkívül különféle, dögönyözésre alkalmas elemekkel ellátott medencékben lehet regenerálódni - írja az Origo, cikkéből pedig az is kiderül, hogy a Beauty Masszázs Szalonban negyvenféle kezeléssel lehet szépülni; a stresszes munkakörben dolgozókat a "menedzser-masszázs", a szimplán kimerült családanyákat pedig különféle típusú regeneráló és fáradtságűző masszázsokkal frissítik fel.

Lazulj ott, ahol anno Marilyn Monroe! Wellnesshotelek, ahová a világsztárok járnakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150223-justin-timberlake-julia-roberts-penelope-cruz-zac-efron-kedvenc-wellness-hotelei.htmlTermészetesen hozzánk hasonlóan a hírességeknek is szükségük van pihenésre, kikapcsolódásra, és arra, hogy kiengedjék a gőzt. Sokszor ők is wellnesshotelek mellett döntenek, és ott töltik el jól megérdemelt szabadságukat egy-egy hosszabb koncertsorozat után, vagy éppen két forgatás között. Lássuk hát, hova járnak kedvenceink!Ez Zsír!--Wellness-kisokos: Téli újjászületéshez, relaxációhoz, értornáhozhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150126-wellness-kisokos-szauna-infraszauna-gozkabinsokamra-teli-ujjaszuleteshez-relaxaciohoz.htmlA téli időszakban nincs is jobb egy néhány napos wellnesshétvégénél. Ilyenkor mindenki előszeretettel veti alá magát a különböző testkezeléseknek, és próbálja ki a jobbnál jobb szaunákat, kabinokat, kamrákat. Ám jó, ha tudod, mi mire jó, és mi történik a testeddel ilyen alkalmakkor. A Life.hu összeállításából most kiderül, hogy melyik élménybarlang milyen célt is szolgál.Ez Zsír!--Év eleji feltöltődés garantálva! - Öt szuper wellness-szálloda, ahol kikapcsolódhatszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150107-wellness-szallodak-regionkent-a-tokeletes-kikapcsolodasert.htmlNincs is jobb dolog annál, mint az évet egy pihentető wellness-hétvégével kezdeni. Mutatunk néhány olyan szuper helyet, ahol a különböző szolgáltatásoknak hála az év eleji feltöltődés garantált! Ez Zsír!OrigoSzaunaborzongás - ezt érdemes kipróbálni!http://www.life.hu/ez-zsir/20150209-szaunazas-es-szaunaborzongas-mire-jo-mik-a-jotekony-hatasai-videoval.htmlA szaunázás kétségkívül az egyik legjobb dolog a télben. A szaunaszeánsz pedig különösen üdítően hat a testre: nemcsak a méreganyagok távoznak, de egy úgynevezett szaunaborzongás is lejátszódik. Hogy mi is ez pontosan? Utánajártunk!Ez Zsír!--Ne gőzölj a szaunában! Ezek a szaunaetikett sarkpontjai, amikről tudnod kellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150202-szaunaetikett-es-szokasok-magyarorszagon-a-szaunazas-kulturaja-hazankban.htmlÁllandó feszültséget tapasztalsz a wellness-szállók szaunarészlegén? Örökös verseny van az apró kabinok legjobb helyeiért, a felső padsorért és a merülőmedencéért? Ki vannak függesztve a szabályok az ajtó mellé, de azokat senki sem olvassa el? Utánajártunk, miképpen működik a szaunakultúra hazánkban, és miért is olyan, amilyen.Ez Zsír!--Fitt, szép, izmos test - próbáld ki a dinamikus jógát!http://www.life.hu/ez-zsir/20150305-jogaiskola-a-jogaklikkel-flow-aramlas-a-jogaban.htmlA tudatállapotok széles spektrumát éljük át nap mint nap tudatmódosító szerek nélkül is, mégsem tudatosul mindenkiben, hogy van más az álmon és ébrenléten túl. A flow, azaz áramlásélmény is tulajdonképpen hétköznapi tudatállapot, amely bárkivel megeshet spontán.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.