Veszedelem a homokozóban – ezek a betegségek fenyegetik a csemetéket tavasszal

Forrás: Thinkstock -
betegség tavasz gyerekek fertőzés homokozó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavaszi időjárás napról napra kegyesebb hozzánk, ennek pedig legjobban talán a gyerkőcök tudnak örülni. Végre kiszabadulhatnak a négy fal közül, irány a természet! Ám ez az évszak igen szeszélyes, a jó időben sem tudhatod teljes biztonságban csemetédet. Az alábbi betegségek főleg tavasszal keserítik meg az anyukák és apróságok életét.

Veszedelem a homokban

Bár akadnak olyan játszóterek, ahol télire lefedik a homokozókat, ez azonban ma még sajnos nem általános eljárás. A homok ideális mellékhelyiségként szolgál az arra járó kóbor kutyáknak és cicáknak, így egyáltalán nem ritka, hogy akár bélférgek is megtelepedhetnek a lurkók egyik kedvenc találkahelyén. Ezekre a tünetekre figyelj: felpuffadt has, hasfájás, hányás, hasmenés, végbélkörnyéki viszketés, apró giliszták a székletben.

Forrás: Thinkstock

Mit tegyél?

Irány az orvos! Valószínűleg féreghajtó tablettát fog majd felírni a kicsinek, annak érdekében pedig, hogy a gyerek ne fertőzhesse újra magát, érdemes rá szoros alsóruhát adnod.

A fránya felfázás

Földre ülni tilos! Mivel a kicsik immunrendszere a téli évszakok után igencsak legyengült, ha nincsenek rétegesen öltözve, vagy a hideg földre csücsülve játszanak, nagyon könnyen megtörténhet a baj. Ezekre a tünetekre figyelj: a szokottnál jóval gyakoribb vizelési inger, szagos, a szokásosnál sötétebb színű vizelet, fájdalmas vizelés, általános alhasi fájdalom.

Mit tegyél?

Ha először találkoztok a kórral, irány az orvos! Ha korábban már gyűlt meg a bajotok a megfázással és a házi orvosoddal is egyeztettél, akkor házi gyógymódokkal is próbálkozhatsz. Ilyen szelíd gyógymód lehet például a tengeri só fürdő. Nincs más dolgod, tölts meg a kádat meleg vízzel és szórj bele fél kiló tengeri sót. A lurkódnak érdemes lehetőleg 25-30 percet a fürdőben csücsülnie.

Támadnak a vírusok

Bár az influenzaszezonnak már vége, szórványosan még most is előfordulhatnak fertőzések, főleg akkor, ha a kicsi gyakran megfordul közösségben. A gyerekek pillanatok alatt átragasztják egymásra a nyavalyákat. Ezekre a tünetekre figyelj: a vírusfertőzések általában enyhe tünetekkel kezdődnek, orrdugulással például vagy hőemelkedéssel. Ezekhez a tünetekhez később láz és hidegrázás, fejfájás, szédülés, illetve felső légúti panaszok is társulhatnak.

Forrás: Thinkstock

Mit tegyél?

Ha súlyosabb a helyzet, természetesen mindenképpen vidd el a lurkót a házi orvoshoz, a kezdeti stádiumban azonban bevethetsz néhány házi praktikát is. A gyömbérteának, a hagymalevesnek, a retek-méz kombónak, valamint különféle gyógyfüveknek áldásos hatása lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.