A tavaszi időjárás napról napra kegyesebb hozzánk, ennek pedig legjobban talán a gyerkőcök tudnak örülni. Végre kiszabadulhatnak a négy fal közül, irány a természet! Ám ez az évszak igen szeszélyes, a jó időben sem tudhatod teljes biztonságban csemetédet. Az alábbi betegségek főleg tavasszal keserítik meg az anyukák és apróságok életét.

Veszedelem a homokban

Bár akadnak olyan játszóterek, ahol télire lefedik a homokozókat, ez azonban ma még sajnos nem általános eljárás. A homok ideális mellékhelyiségként szolgál az arra járó kóbor kutyáknak és cicáknak, így egyáltalán nem ritka, hogy akár bélférgek is megtelepedhetnek a lurkók egyik kedvenc találkahelyén. Ezekre a tünetekre figyelj: felpuffadt has, hasfájás, hányás, hasmenés, végbélkörnyéki viszketés, apró giliszták a székletben.

Forrás: Thinkstock

Mit tegyél?

Irány az orvos! Valószínűleg féreghajtó tablettát fog majd felírni a kicsinek, annak érdekében pedig, hogy a gyerek ne fertőzhesse újra magát, érdemes rá szoros alsóruhát adnod.

A fránya felfázás

Földre ülni tilos! Mivel a kicsik immunrendszere a téli évszakok után igencsak legyengült, ha nincsenek rétegesen öltözve, vagy a hideg földre csücsülve játszanak, nagyon könnyen megtörténhet a baj. Ezekre a tünetekre figyelj: a szokottnál jóval gyakoribb vizelési inger, szagos, a szokásosnál sötétebb színű vizelet, fájdalmas vizelés, általános alhasi fájdalom.

Mit tegyél?

Ha először találkoztok a kórral, irány az orvos! Ha korábban már gyűlt meg a bajotok a megfázással és a házi orvosoddal is egyeztettél, akkor házi gyógymódokkal is próbálkozhatsz. Ilyen szelíd gyógymód lehet például a tengeri só fürdő. Nincs más dolgod, tölts meg a kádat meleg vízzel és szórj bele fél kiló tengeri sót. A lurkódnak érdemes lehetőleg 25-30 percet a fürdőben csücsülnie.

Támadnak a vírusok

Bár az influenzaszezonnak már vége, szórványosan még most is előfordulhatnak fertőzések, főleg akkor, ha a kicsi gyakran megfordul közösségben. A gyerekek pillanatok alatt átragasztják egymásra a nyavalyákat. Ezekre a tünetekre figyelj: a vírusfertőzések általában enyhe tünetekkel kezdődnek, orrdugulással például vagy hőemelkedéssel. Ezekhez a tünetekhez később láz és hidegrázás, fejfájás, szédülés, illetve felső légúti panaszok is társulhatnak.

Forrás: Thinkstock

Mit tegyél?

Ha súlyosabb a helyzet, természetesen mindenképpen vidd el a lurkót a házi orvoshoz, a kezdeti stádiumban azonban bevethetsz néhány házi praktikát is. A gyömbérteának, a hagymalevesnek, a retek-méz kombónak, valamint különféle gyógyfüveknek áldásos hatása lehet.