Lelkiismeret-furdalás – ez a leggyakoribb érzés, amit a dolgozó anyák megélnek minden áldott nap. Hiszen a munka és a ház körüli teendők mellett nehéz időt szakítani arra, hogy értékes és tartalmas időt töltsünk gyermekünkkel. A helyzet azonban nem menthetetlen, íme öt tipp, amely könnyebbé teheti a munka melletti gyereknevelést, mégpedig úgy, hogy segít a hatékony időbeosztásban.

1. Tervezz előre, szabj határidőket!

Ahhoz, hogy a munka mellett minden ház körüli teendőt elvégezz, és még a gyermekedre is kellő figyelmet fordíthass, fontos, hogy jól beoszd az idődet. Tervezd meg előre a napjaidat, és szabj határidőket, hogy gyorsabban haladhass a teendőiddel. Jó, ha tudod például, pontosan melyik napodba fér bele 45 perc főzés, 10 perc a mosógép elindítására vagy 15 perc a gyerekszoba rendbe rakására. Emellett sok időt megspórolhatsz az online vásárlással és ügyintézéssel is.

Forrás: Thinkstock

2. Tegyél mindent a helyére!

Sokszor rengeteg idő megy el azzal, hogy keresünk valamit. Ennek nagyon könnyen elejét veheted, ha azonnal a helyére teszed a dolgokat. Még akkor is, ha az adott pillanatban nincs hozzá sem erőd, sem kedved. Hosszú távon azonban kifizetődik.

3. Delegáld a feladatokat!

Mérlegelj, és ne szégyellj segítséget kérni! Ha vannak olyan teendők, amelyeket más is el tud végezni helyetted, nyugodtan engedd ki őket a kezedből. Riaszd a nagyszülőket, kérj segítséget a férjedtől, fogd be az idősebb gyereket, vagy egy kevésbé elfoglalt barátnődet. Az is segít, ha egy másik anyukával felváltva mentek a gyerkőcökért a bölcsibe vagy az oviba.

4. Mondj búcsút az időrabló tevékenységeknek!

Felmennél pár percre a Facebookra, és azt veszed észre, hogy már az ötödik huszadrangú ismerősöd profilját böngészed? Napi 10 percet beszélsz telefonon anyukáddal vagy a barátnőddel arról, hogy éppen mit reggelizett, vagy hogyan viselkedett a gyerek? Hidd el, az elején nehéz lesz ezektől megszabadulni, de ha sikerül, a legjobb esetben akár 30 percet is megspórolhatsz magadnak, amit hasznosabban is eltölthetsz.

Forrás: Thinkstock

5. Teremts nyugalmas estéket!

Ez az időszak, ha lehet, legyen a pihenésé. Miután a gyerek ágyba került, már ne végezz semmilyen megerőltető munkát. Relaxálj, igyál meg egy pohár bort, beszélgess a pároddal, vedd számba a másnapi teendőket, de ami a leglényegesebb: zárd le nyugodtan a napot. Ez segít ugyanis abban, hogy energikusabban vágj neki a következő napnak.

5 + 1 Fogadd el, hogy nem vagy szupernő!

Nehéz és tiszteletreméltó feladat a gyereknevelés mellett a munkában is helytállni. Nem szabad irreális elvárásokat támasztanod magaddal szemben. Légy toleráns és elfogadó, hiszen egy-egy baki akarva-akaratlanul is be fog csúszni – a hollywoodi filmekből ismert szupernők ugyanis a valóságban nem léteznek.