Saját bőrömön is tapasztalom, hogy a vegetarianizmust és a vegánizmust idehaza még mindig valamiféle misztikum lengi körül. Vannak, akik szerint csak egy hülye hóbort, mások nem tudják elképzelni, hogy hús nélkül boldog életet lehet élni, megint mások pedig (téves) egészségi okokra hivatkozva utasítják el a növényi táplálkozást. De akkor kelt csak igazán nagy felháborodást a húsmentes étrend, ha gyermeket váró kismamáról van szó. Valóban rossz anya a vegán anya?

Szubjektív véleményem szerint a növényi étrend felé irányuló ellenérzések mögött leggyakrabban a tájékozatlanság és a megszokás áll. Sokan nem is tudják igazán, mit jelent a vegán és vegetáriánus étrend. Ha pedig tudják, akkor is tévhitek élnek a köztudatban arról, hogy mi az egészséges. Valójában minden étkezésnek meglehet a maga hiányossága, hiszen étkezhet egy húsevő és egy növényevő is egészségtelenül.

Forrás: Thinkstock

Vega vagy vegán?

A vegetárius nem eszik húst, viszont más állati eredetű élelmiszereket igen. A vegán egyáltalán nem eszik semmilyen állati terméket - nem fogyaszt tejet, tejterméket, tojást sem, de sokan nem esznek mézet sem. Ilyenkor jön a nagy kérdés: "Esznek egyáltalán valamit?" Igen, olyannyira, hogy a vegán étrend gyakran sokkal változatosabb, mint a predán, azaz húsevő táplálkozás. A növényi étrend palettáján ott sorakoznak a különféle zöldségek, gyümölcsök, gabonák, magvak, hüvelyesek, fűszerek, gyógynövények, növényi tejek, növényi zsiradékok, gombák.

Hús nélkül - boldogan és egészségesen

Ha húsmentes étrendre állsz át, az az egész szervezeted érinteni fogja. Kutatások már bebizonyították, hogy

a hús elhagyása erősíti az immunrendszer működését, csökkenti a daganatok és más, civilizációnkkal és életmódunkkal összefüggő betegségek, például az elhízás kockázatát. 

Ezenkívül a növényi fehérjéket könnyebb és gyorsabb megemészteni, mint a húsokat, kevesebb káros melléktermék keletkezik, így összességében is kisebb megterhelést jelentenek a szervezetünknek.  

Forrás: Thinkstock

“Ha nincs hús, akkor nincs baba sem”

Ez ugye mind szép és jó akkor, ha csak a saját életünkről van szó. De mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik vegetáriánus, netán vegán életmódot folytatnak, és babát szeretnének? Az interneten böngészve számos, a témát boncolgató fórumba lehet belebotlani, ahol a hozzászólók pillanatok alatt válnak szakértővé, és gondolkodás nélkül - gyakran elég gorombán - képesek lerohanni szerencsétlen, egyébként is kétségek között vergődő leendő anyukát, mondván: egy felelős szülőnek ezen gondolkodnia sem szabad, “ha nincs hús, akkor nincs baba sem”.  

Vegán anyuka, egészséges baba

Bár ma még sokakat megbotránkoztat a gondolat, de bizony húsmentes életmóddal is lehet egészséges gyermeket szülni, és így is válhat valakiből felelős, gondoskodó szülő. Azt azonban fontos kiemelni, hogy egy vega vagy vegán kismamának fokozott figyelmet kell fordítania a táplálkozására, és érdemes egy előre megtervezett terhesétrendet követnie.

Lehet terhesen vegán életmódot folytatni?
Lehet!
Henter Izabella dietetikus, dr. Tamasi József belgyógyász, Nagyné Szili Zsuzsanna biológus és dr. Szamosi Tamás gasztroenterológus-gyermekgyógyász kerekasztal-beszélgetése.

A fehérje biztosítása kulcsfontosságú a várandósság alatt, de ennek a szükségletnek is teljes mértékben eleget lehet tenni. Nagy fehérjetartalmú növény például a főtt szárazbab, a borsó, a lencse, de a mogyoróvaj és a szójatartalmú ételek is mind gazdagok fehérjében. A szükséges fehérjén kívül pedig fokozottan oda kell figyelni a különböző vitaminok bevitelére is. A megfelelő étrend összeállításához mindenképpen tanácsos kikérni egy dietetikus vagy szakorvos véleményét, de az alábbiakban mi is összeszedtük azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek különösen fontosak ebben az időszakban.

Kalcium

Nem kell kétségbeesnie egy vegán kismamának, kalcium nem csak a tejtermékekben található. A tofu, a zöld leveszöldségek, a káposzta, az articsóka, a szezámmag, a mandula is kitűnő kalciumforrások. Ezen kívül táplálékkiegészítők szedése is javasolt lehet.

Vas

A vaspótlás gyakran még a húsevőknek is kötelező, nemhogy a vegetáriánus kismamáknak. A babok, a szójás termékek, a zabpehely, az árpa, a tökmag, a szárított gyümölcsök, a spenót ugyan tartalmaz vasat, mégis a várandósság 20 hete után, vagy már hamarabb, ha a hemoglobinszint alacsony, javasolni szokták a vaspótlók szedését.

B12-vitamin 

A B12-vitamin  fontos a vörös vértestek és genetikai anyagok képzésében, és (sajnos) csak állati eredetű ételekben található meg. Egy növényevő kismamának tehát mindenképpen szüksége lesz B12-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőre. 

D-vitamin

A vega kismamák általános D-vitamin-forrása lehet a tej. Ha viszont a jövendőbeli anyuka vegán életmódot folytat, akkor napra és táplálékkiegészítőkre fel! A táplálékkiegészítők mellett pedig érdemes  D-vitaminnal dúsított gabonapelyheket, gyümölcsleveket, különböző magvak olaját (fenyőmagolaj, argánolaj, tökmagolaj, lenmagolaj) és gombákat (maitake gomba, portabello gomba, sárga rókagomba, laskagomba) is fogyasztani.