Túl a legkritikusabb időszakon - Várandósságod 11. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
babavárás Libero2015 terhesség hétről hétre kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt szokták mondani, hogy a hányinger, mint a terhesség egyik legkellemetlenebb tünete, a 12. hétre alábbhagy, vagy teljesen el is marad. No, ez bizony nem mindenkire igaz, csak azokra a szerencsésekre, akikkel minden úgy történik, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

A 11. hétre babád szervei már tökéletesen végzik a dolgukat – van már csontváza, vérkeringése és idegrendszere is. Magzatod túl van a fejlődés legkritikusabb időszakán, innentől kezdve főleg az elképesztő gyorsaságú növekedésre, a szervek érésére és lassacskán majd a világrajövetelre való felkészülésre kell összpontosítania.

Forrás: Thinkstock

Várandósságod 10. hetének történései

Magzatod külseje egyre inkább hasonlít egy babához, mostanra már arcocskájának egyes részei is felismerhetők. A 10. hétre a gyermeked összes létfontosságú szerve kialakult, és megkezdik összehangolt, közös működésüket.

Ezen a héten a pici nagyjából 50 mm hosszú és körülbelül 8 grammot nyom, de jövő hétre el fogja érni a 15 cm-es hosszúságot és a 250 grammos súlyt. Ehhez az intenzív fejlődéshez szükség van a méhlepényben lévő erek méretének és számának a növekedésére is, hogy kellő mennyiségű tápanyaggal lássák el a magzatot. A baba feje most még irreálisan nagy: a test hosszának a felét teszi ki.

Forrás: Thinkstock

A hét végére a kicsi külső nemi szervei is felismerhetőek lesznek: a genitáliák bimbója a fiúknál hímvesszővé, a lányoknál csiklóvá és nagyajkakká formálódik.

Eközben te...

Lehet, hogy eddig nem nagyon híztál, mostantól azonban könnyebben rád rakódnak majd a plusz kilók. A legtöbb orvos szerint az első trimeszterben havi 0,5–1 kiló súlygyarapodás az ideális (tehát kb. 3 kg a trimeszter végére). Lassan eljön az ideje, hogy megvedd az első kismamanadrágod. Az első felvételkor valószínűleg érdekesen fogod benne érezni magad, lehet hogy azt gondolod majd, hogy nincs még rá szükséged. Viszont ha visszabújsz a régi nadrágodba, rá fogsz jönni, hogy igenis szükséged van rá, hiszen régi ruháid ebben az időben már igen szűkösek lehetnek.

Házasságon kívüli szex a férj beleegyezésével - Valóban ez a megoldás?http://www.life.hu/csalad/20150519-sok-no-szenved-a-hazassagaban-a-szex-hianyatol.htmlNoha általában a férjek privilégiuma arról panaszkodni, hogy kevés otthon a szex, bizony sok nő is szenved attól, hogy férje szexuálisan elhanyagolja – ezeket az egykor vágytól fűtött férfiakat feleségeik szinte képtelenek maguk mellé berángatni az ágyba.CsaládThinkstockVakációt tervezel? 5 ok, amiért Zágráb a tökéletes úti célhttp://www.life.hu/csalad/20150515-5-ok-amiert-zagrab-a-tokeletes-nyari-uticel.htmlHorvátország rengeteg lehetőséget rejt magában - családdal, párban vagy akár egyedül utazók is megtalálhatják ebben az ezerarcú országban a nekik legtökéletesebb úti célt. Mutatjuk, mi az az 5 kihagyhatatlan látnivaló, amiért érdemes ezen a nyáron Zágrábba is ellátogatnod! Család--A legszebb, legboldogabb időszak? Nem feltétlenülhttp://www.life.hu/csalad/20150519-a-terhesseg-alatti-depresszio-tunetei-es-kezelese.htmlA terhes nők élete csupa öröm, boldogság, rózsaszín (esetleg világoskék) köd, és a világon semmi gondjuk nincsen, hiszen életük legszebb napjára készülnek. Legalábbis azok, akik nem szenvednek terhesség alatti depresszióban. CsaládThinkstockÍgy spórolhatsz könnyen pénzt a nyárra - takarékossági praktikákhttp://www.life.hu/csalad/20150518-igy-sporolhatsz-konnyen-penzt-a-nyarra-takarekossagi-praktiak.htmlNyakunkon a nyár, vele együtt szabadtéri programok garmada vár rád - már ha van pénzed finanszírozni a duhajkodást. A nyári időszak jócskán meg tudja terhelni a pénztárcádat, érdemes hát pénzügyileg is tudatosabban készülni a szezonra.Család--Magzatod agyában percenként 250 000 idegsejt jön létre - Várandósságod 10. hetének történéseihttp://www.life.hu/csalad/20150516-a-terhesseg-10-heteben-mi-tortenik-a-kisbabaval-es-a-kismamaval.htmlMagzatod külseje egyre inkább hasonlít egy babához, mostanra már arcocskájának egyes részei is felismerhetők. A 10. hétre a gyermeked összes létfontosságú szerve kialakult, és megkezdik összehangolt, közös működésüket. CsaládThinkstockAmikor az embrióból magzat lesz - Várandósságod 9. hetének történéseihttp://www.life.hu/csalad/20150515-amikor-az-embriobol-magzat-lesz-varandosagod-9-hetenek-tortenesei.htmlEz a hét igazi mérföldkő lesz babád életében: véget ér a fejlődésének embrionális szakasza, most már teljesen emberi, csak még icike-picike. A méhlepényen keresztüli folyamatos táplálásnak köszönhetően azonban rohamos tempóban növekedni kezd.CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.