Azt szokták mondani, hogy a hányinger, mint a terhesség egyik legkellemetlenebb tünete, a 12. hétre alábbhagy, vagy teljesen el is marad. No, ez bizony nem mindenkire igaz, csak azokra a szerencsésekre, akikkel minden úgy történik, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

A 11. hétre babád szervei már tökéletesen végzik a dolgukat – van már csontváza, vérkeringése és idegrendszere is. Magzatod túl van a fejlődés legkritikusabb időszakán, innentől kezdve főleg az elképesztő gyorsaságú növekedésre, a szervek érésére és lassacskán majd a világrajövetelre való felkészülésre kell összpontosítania.

Forrás: Thinkstock

 

Forrás: Thinkstock
Várandósságod 10. hetének történései

Magzatod külseje egyre inkább hasonlít egy babához, mostanra már arcocskájának egyes részei is felismerhetők. A 10. hétre a gyermeked összes létfontosságú szerve kialakult, és megkezdik összehangolt, közös működésüket. 

Ezen a héten a pici nagyjából 50 mm hosszú és körülbelül 8 grammot nyom, de jövő hétre el fogja érni a 15 cm-es hosszúságot és a 250 grammos súlyt. Ehhez az intenzív fejlődéshez szükség van a méhlepényben lévő erek méretének és számának a növekedésére is, hogy kellő mennyiségű tápanyaggal lássák el a magzatot. A baba feje most még irreálisan nagy: a test hosszának a felét teszi ki.

Forrás: Thinkstock

 

A hét végére a kicsi külső nemi szervei is felismerhetőek lesznek: a genitáliák bimbója a fiúknál hímvesszővé, a lányoknál csiklóvá és nagyajkakká formálódik.

Eközben te...
Lehet, hogy eddig nem nagyon híztál, mostantól azonban könnyebben rád rakódnak majd a plusz kilók. A legtöbb orvos szerint az első trimeszterben havi 0,5–1 kiló súlygyarapodás az ideális (tehát kb. 3 kg a trimeszter végére). Lassan eljön az ideje, hogy megvedd az első kismamanadrágod. Az első felvételkor valószínűleg érdekesen fogod benne érezni magad, lehet hogy azt gondolod majd, hogy nincs még rá szükséged. Viszont ha visszabújsz a régi nadrágodba, rá fogsz jönni, hogy igenis szükséged van rá, hiszen régi ruháid ebben az időben már igen szűkösek lehetnek.