Pici babád elképesztő sebességgel gyarapszik továbbra is - a 15. hétre már 11-12 centi hosszú, és kb. 50 gramm a súlya. Jövő ilyenkor gyermeked már 27 hetes lesz! El tudod ezt hinni?

Babád bőre igen vékonyka, a zsírpárnái még nem alakultak ki, így a bőre alatt futó vérerek az egész testecskéjét vörösbe borítják. Ezen a szinte átlátszó bőrön kezd el szépen növekedni a baba szőrzete, az úgynevezett lanugó, amely lassan az egész testét be fogja borítani. A magzati szőr legfontosabb szerepe, hogy a magzatmáz meg tud rajta tapadni, így nem fog a baba bőre felázni a magzatvízben.

Forrás: Thinkstock

 

Forrás: Thinkstock
Várandósságod 14. hetének történései
A 14. héten rengeteg aprócska, de fontos változás történik a babáddal : növekedésnek kezd a pici szemöldöke, első hajszálai is megjelennek, és ujjacskái végét már körmöcskék díszítik. Mindez a te pocakodban történik – hihetetlen belegondolni, ugye?

A gyermeked már szorgalmasan hallgatózik a pocakodon keresztül - hallja a hangokat, zajokat, dallamokat. A te beszéded megnyugtatja, énekelj hát neki, beszélj hozzá bátran! Az apuka hangja még ismeretlennek hathat, de lassacskán hozzászokik majd. Azt is észreveheted, hogy az erős zajoktól meg-megrezzen a pocakodban.

Erre a hétre a pici járóreflexe is kialakul, ami azt jelenti, hogy ha talpacskája hozzáér a magzatburok belső falához, akkor akaratlanul is lépdelni kezd. Hát nem édes?

De nemcsak a lábacskáit használja, gyakorolja a fogóreflexet is - olykor-olykor meg is markolja a köldökzsinórt. 

Eközben te...

A méhed lassan átlépi a csípőcsontok magasságát, ekkor már a köldök alatt 7-8 centiméterrel lehet majd érezni. A melled is szembetűnő változásokon megy keresztül: a mellkas vénái egyre jobban kitágulnak, és a mellbimbó udvara is növekedésnek indul.