Meditálni jó, mert lenyugtatja az elménket, csökkenti a stresszt, és kicsit segít elszakadni a mindennapok problémáitól. A legújabb kutatások szerint azonban akár komoly betegséget is okozhat a meditáció - tényleg lehetséges ez?

A meditáció és a mindfulness, amelyek segítenek a pillanatban maradni és oldani a stresszt, az emberek 60 százalékánál negatív mellékhatáshoz vezetnek – olvasható a „The Buddha Pill: Can Meditation Change You?" című könyvben. A meditáció és a mindfulness mentális betegségek kezelési módjaként önmagában is mániás zavart, depressziót, hallucinációt és pszichózist okozhat – derül ki amerikai és brit tanulmányokból, amelyeket a könyv szerzői felhasználtak.

Forrás: Thinkstock

Az egyik kutatás szerint például egy meditációs táborban a résztvevők háromötöde tapasztalt legalább egy mellékhatást, beleértve a pánikot, a depressziót és a zavartságot. Ráadásul minden tizennegyedik ember „súlyos mellékhatásról" számolt be. Miguel Farias, a Coventry Egyetem munkatársa „botrányosnak" tartja, hogy eddig egy alapos kutatás sem szólt a meditáció negatív hatásairól. „Az általános közvélekedés szerint a transzcendentális meditáció és a mindfulness is csak jótékony lehet. Ez szűklátókörű álláspont. Hogyan is létezne befelé fordulásra és az érzékelés megváltoztatására alkalmas technika lehetséges mellékhatások nélkül? A válasz természetesen az, hogy nem létezhet" – nyilatkozta a kutató.

Egy másik kutatásban hét börtön rabjai vettek részt heti egyszer másfél órás mindfulness kurzuson, majd a kognitív funkcióikat is megmérték. Az eredmények szerint a rabok hangulata javult és csökkent a stressz-szintjük is, ám épp olyan agresszívek maradtak, mint előtte. „Nehéz kiegyensúlyozott képet kialakítani, hiszen a média tele van a meditáció és a mindfulness pozitív hatásait taglaló cikkekkel" – fűzte hozzá a kutató. 

Tényleg depressziósak leszünk, ha sokat meditálunk? ez zsírForrás: Thinkstock

A fentieket azonban érdemes némi fenntartással kezelni, a meditáció ugyanis nagyon is hasznos számtalan probléma esetén. Jagicza Berta jógaoktató szerint például való igaz, hogy a meditáció erőteljesen beavatkozik a mentális folyamatokba, ezért csak szigorú kontroll, és tapasztalt oktató vezetésével érdemes elkezdeni. ,,Fontos a gondos előkészítés, és különösen fontos a kivezetés a meditációból, amelynek földelö gyakorlatokat is kell tartalmaznia. A mérték és fokozatosság is számít. Ha betartjuk a szabályokat, akkor a meditáció biztonságos, és pozitív hatása messze egyedülálló. Mentális betegségekkel azonban tilos meditációt végezni!"