Tényleg depressziósak leszünk, ha sokat meditálunk?

Forrás: Thinkstock -
depresszió meditáció jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meditálni jó, mert lenyugtatja az elménket, csökkenti a stresszt, és kicsit segít elszakadni a mindennapok problémáitól. A legújabb kutatások szerint azonban akár komoly betegséget is okozhat a meditáció - tényleg lehetséges ez?

A meditáció és a mindfulness, amelyek segítenek a pillanatban maradni és oldani a stresszt, az emberek 60 százalékánál negatív mellékhatáshoz vezetnek – olvasható a „The Buddha Pill: Can Meditation Change You?" című könyvben. A meditáció és a mindfulness mentális betegségek kezelési módjaként önmagában is mániás zavart, depressziót, hallucinációt és pszichózist okozhat – derül ki amerikai és brit tanulmányokból, amelyeket a könyv szerzői felhasználtak.

Forrás: Thinkstock

Az egyik kutatás szerint például egy meditációs táborban a résztvevők háromötöde tapasztalt legalább egy mellékhatást, beleértve a pánikot, a depressziót és a zavartságot. Ráadásul minden tizennegyedik ember „súlyos mellékhatásról" számolt be. Miguel Farias, a Coventry Egyetem munkatársa „botrányosnak" tartja, hogy eddig egy alapos kutatás sem szólt a meditáció negatív hatásairól. „Az általános közvélekedés szerint a transzcendentális meditáció és a mindfulness is csak jótékony lehet. Ez szűklátókörű álláspont. Hogyan is létezne befelé fordulásra és az érzékelés megváltoztatására alkalmas technika lehetséges mellékhatások nélkül? A válasz természetesen az, hogy nem létezhet" – nyilatkozta a kutató.

Egy másik kutatásban hét börtön rabjai vettek részt heti egyszer másfél órás mindfulness kurzuson, majd a kognitív funkcióikat is megmérték. Az eredmények szerint a rabok hangulata javult és csökkent a stressz-szintjük is, ám épp olyan agresszívek maradtak, mint előtte. „Nehéz kiegyensúlyozott képet kialakítani, hiszen a média tele van a meditáció és a mindfulness pozitív hatásait taglaló cikkekkel" – fűzte hozzá a kutató.

Tényleg depressziósak leszünk, ha sokat meditálunk? ez zsír Forrás: Thinkstock

A fentieket azonban érdemes némi fenntartással kezelni, a meditáció ugyanis nagyon is hasznos számtalan probléma esetén. Jagicza Berta jógaoktató szerint például való igaz, hogy a meditáció erőteljesen beavatkozik a mentális folyamatokba, ezért csak szigorú kontroll, és tapasztalt oktató vezetésével érdemes elkezdeni. ,,Fontos a gondos előkészítés, és különösen fontos a kivezetés a meditációból, amelynek földelö gyakorlatokat is kell tartalmaznia. A mérték és fokozatosság is számít. Ha betartjuk a szabályokat, akkor a meditáció biztonságos, és pozitív hatása messze egyedülálló. Mentális betegségekkel azonban tilos meditációt végezni!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.