Legjobb a mamának, legjobb a babának: mit szabad és mit nem terhesség alatt?

Forrás: Thinkstock -
terhesség kozmetikumok kisbaba egészség test Libero2015 várandósság kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kismamaként rengeteg olyan dologgal találjuk szembe magunkat, amivel kapcsolatban nem tudjuk, mi a jó döntés. Mást mond az orvos, a könyvek, a fórumok, mást az anyós, az apuka, és megint mást a szintén várandós anyák. És persze mást a saját testünk. Számos tévhit él például a várandósság alatti sportolásról, a szexről, a megfelelő étkezésről, a koffein- és alkoholfogyasztásról. Ezeket próbáljuk most helyre tenni.

A legfontosabb az egészséges, boldog kismama

Természetesen a várandós anyuka dönti el, mit vállal be a babavárás alatt, ám vannak olyan dolgok, amikkel nem szabad viccelni. Az első és legfontosabb dolog a mértékletesség - mondják, vagyis mind a normál hétköznapokban, mind pedig a terhesség alatt kerülni kell a szélsőséges magatartásokat. Ez azonban nem kell, hogy lemondással járjon.

Forrás: Thinkstock

Egy pillanatra sem szabad elfelejteni, hogy a gyermekvállalás felelősségteljes dolog, várandósságunk milyensége pedig egy életen át hatással lehet a gyermekünkre.

Érdemes már a babatervezés időszakában tudatosan készülni, áttérni az egészséges életmódra és a már említett mértékletességre. Persze amennyiben nem tervezünk ennyire előre, és a csöppség egyszer csak bekopogtat hozzánk, akkor azonnal váltani kell.

Dohányzás igen/nem?

Inkább ne! A dohányzás állapottól, életkortól és nemtől függetlenül ártalmas az egészségre. Mindenkiére, aktív és passzív formájában egyaránt. A dohányzásnak (a kábítószerek mellett) egyértelműen tiltólistára kell kerülnie a babavárás alatt. Sőt, az állapotos kismamáknak füstös helyen sem lenne hosszabb ideig tartózkodniuk, a környezetüknek pedig erre tanácsos tekintettel lenni.

Alkohol igen/nem?

Azt tudjuk, hogy már a nagyon kis mennyiségű tömény alkohol is károsíthatja a magzatot. Ennek ellenére sok orvos kifejezetten ajánlja heti 1-2 pohár vörösbor, esetleg sör fogyasztását a várandósság alatt. Fontos azonban észben tartani, hogy ez az alkalmankénti kb. 0,5-1 dl-ig terjedő mennyiség kizárólag a borra vagy a sörre vonatkozik.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy kötelező ezt a mennyiséget elfogyasztani.

Forrás: Thinkstock

Szex igen/nem?

Ha teherbe szeretnénk esni, akkor szinte minden ágybéli praktikát kipróbálunk, hogy összejöjjön a baba. Viszont onnantól, hogy sikerült, sokan el sem tudják képzelni, hogy nem ártanak a magzatnak azzal, ha folytatják a szexuális életüket. Pedig - kevés kivételtől eltekintve - a normális, szélsőségektől mentes szexuális élet semmi problémát nem okoz sem az anyukának, sem a magzatnak. Persze a méh és a hüvely nincsenek messze egymástól, de a babát védi a magzatvíz, a méh izmai, és a méhnyakat is elzárja a nyákdugó - éppen a biztonság miatt. Ennek ellenére előfordulhatnak a terhesség során olyan problémák, amelyek miatt egy időre jobb felfüggeszteni a szeretkezést.

3 nő, 3 vélemény:

Mint ahogy minden terhesség más, úgy a nők is egészen különbözően élhetik meg a várandósság alatti együttléteket. Van, aki szerint csak erősíti a kapcsolatot, és boldoggá tesz, addig mások semmi kedvet nem éreznek hozzá. Olvasónk, Kriszti például a várandósság idejére felfüggesztette a nemi életét:

"Normálisnak mondható nemi életünk a terhesség alatt igencsak megváltozott. Nagyon vártuk a gyermekünket, és onnantól, hogy megtudtuk, hárman vagyunk, én már nem is tudtam ettől elvonatkoztatni. Hiszen a pici mindig ott volt velem, rá koncentráltam, és éppen szex közben féltem attól, hogy valami baja esik.

Úgy éreztem, hogy a terhesség és a gyermek fontosabb, mint a nemi élet, azt sem akartam, hogy esetleg elvetéljek, vagy a baba bármit is észleljen az együttlétünkből. A testem a baba szentélye volt, én hordoztam a pici kis életet, és ebbe nem fért bele a szex. Mondjuk kedvem sem volt hozzá, az első harmadban nagyon fáradt voltam, hányingerrel küszködtem, a vége felé pedig másra sem tudtam gondolni, mint hogy nemsokára meglátom a kicsikénket."

Másik két olvasónk, Lili és Erzsi beszámolóját ide kattintva érheted el.

Koffein és energiaital igen/nem?

Fontos, hogy a kismama konzultáljon a nőgyógyászával/védőnőjével, mert sok esetben egyénre szabott segítséget, tanácsot tudnak adni az állapotuknak megfelelően. Persze arra is figyelni kell, hogy bizony a teában is van koffein, így ezeket sem szabad túlzásba vinni. Az energiaitalok nem titkolt célja, hogy felfokozott állapotot okozzanak. Ez pedig a várandósság ideje alatt semmiképp sem jó, akár be is görcsölhet a kismama hasa.

Mivel az energiaitalok az ébrenléti állapotot fokozzák, ezért a gyermek az anyuka pocakjában intenzív mozgású lehet, ami a várandósnak komoly panaszokat okozhat.

Sport és mozgás igen/nem?

A terhesség, ahogy az áldott állapot kifejezésből is látszik, nem betegség, így a testmozgás is nyugodtan az élet része maradhat. Ha korábban rendszeresen mozogtál, akkor nem kell erről lemondanod. A várandósság idején különösen fontos, hogy ne terheld túl magad, és lehetőleg kerüld az intenzív, anaerob mozgásokat, hogy még véletlenül se lépjen fel oxigénhiányos állapot.

!

A súlyzós edzéseket is csak óvatosan végezd! Mozogj rendszeresen, de ne most akarj csúcsokat dönteni. Futás helyett kocogj, próbáld ki a kismamajógát, és sétálj nagyokat a szabadban. Az extrém sportokat, ahol nagyobb a sérülés veszélye, most hanyagold. Ha eddig nem sportoltál, ne most akard elkezdeni, mert félsz a pluszsúlytól. Ha eddig kibírtad edzés nélkül, ez a pár hónap már nem oszt, nem szoroz.
Forrás: Thinkstock

Hajfestés igen/nem?

Sok orvos egyenesen tiltja a terhesség alatti hajfestést, még akkor is, ha eddig nem készült átfogó tanulmány arról, hogy ez tényleg árt-e a kisbabáknak. A terhesség első három hónapját próbáld meg hajfestés nélkül átvészelni, a következő hónapokban pedig válassz természetes, növényi alapú festékeket. A hajfestés történjen olyan helyen, ahol lehet szellőztetni közben, hogy ne lélegezz be sokat a káros anyagokból.

A Life.hu korábban kíváncsi volt arra, vajon mennyire elavult, vagy mennyire van még érvényben az a szabály, mely szerint a terhesség alatt nem szabad hajat festeni, mert a festékanyagból származó kemikáliák felszívódnak a kismama bőrén keresztül a véráramba, és károsítják a magzatot. Mivel az orvosokat, nővéreket és a fodrászokat is megosztja a téma, korábban megkerestünk Czinki Herbertet, a Hajas Szalonok egyik fodrászát, hogy mondja el véleményét a témáról. A szakértő ajánlásairól itt olvashatsz bővebben.

Magas sarkú igen/nem?

Korábban megmutattuk már a legstílusosabb kismamákat, akik rendszeresen viselnek magas sarkú cipőt. Ezután megkerestük Benke Rita természetgyógyászt, aki elmondta, hogy a magas sarkú nem tilos a terhesség alatt, ha bizonyos alkalmakkor, és csak pár órát viseljük őket. Hosszabb utakra, sétákra azonban ne válasszanak ilyen darabokat a kismamák, mert a terhesség alatti pluszsúly miatt másképp hat a láb boltozatára, ráadásul balesetveszélyesebb is.

Egy kismama is lehet divatos:

Attól, hogy kismama vagy, nem kell unalmas ruhákba rejtőznöd. Színes szettekben még csinosabb lehetsz, amelyek jobban kiemelik, hogy sugárzol a boldogságtól, mintha állandóan szürke vagy fekete leplek alá bújnál. Ezzel a cikkünkkel segítettünk korábban, hogy várandósan is divatozhass.

Mit szabad még?

Hogyan és meddig dolgozhatunk várandósan? Szabad-e, kell-e vitaminokat és probiotikumokat szednünk? Mi a helyzet a szaunával, a wellnesszel, a fogyókúrával, a gyorskajákkal, a napozással vagy épp a szolizással? Kattints ide a további részletekért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.