Ízek, imák, babák - Várandósságod 21. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
Libero2015 várandósság terhesség hétről hétre kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 21. hétre babád erőteljes növekedése kicsit lassulni kezd, de ne aggódj, ez így van rendjén! A szervei továbbra is megállás nélkül fejlődnek.

A babád már napi ritmusban éli pocakodban mindennapjait - ha most odafigyelsz rá, el is kezdhetsz hozzászokni az éber időszakokhoz, amelyek a napnak ugyanabban a szakaszában fognak jelentkezni.

Bár bőröcskéje még vöröses és átlátszanak rajta a vérerek, szépen lassan elkezd termelődni a bőre alatti zsírréteg, ami majd rózsaszínűre varázsolja a kicsit, ez azonban még hosszú folyamat.

Forrás: Thinkstock

Félidőhöz érkeztél

Gratulálunk, elérkeztél az utad feléhez! Babád a 20. hétre már 25 cm, és körülbelül 280-300 grammot nyom, az alvás-ébrenlét idejének aránya pedig már megegyezik az újszülöttével.

A 21. hétre gyermeked már az ízeket is képes érzékelni - különbséget tud tenni a magzatvízbe kerülő édes és keserű ízek között. Sőt a magzatvíz, ami eddig csak kellemes környezetet biztosított a magzatod számára, most új szerephez is jut: a lenyelt folyadékból babád most már képes minimális mennyiségű cukrot felvenni, és azt feldolgozni. Ennek ellenére a táplálék még szinte teljes egészében a méhlepényen keresztül érkezik hozzá.

Eközben te...

Eddig nagyjából 5-7 kilót szedtél magadra, de ha egy kicsit kevesebbet, az sem nagy baj. Ha rendszeresen és egészségesen eszel, és elég folyadékot iszol, akkor a kalóriákat sem kell megszállottan számolgatnod.
A bokád és a lábad a nap végére gyakran megduzzadhat vagy bedagadhat. Igyál sok vizet, és meglásd, a tünet enyhülni fog. Ha viszont huzamosabb ideig fennáll, próbálj meg magasabb káliumtartalmú ételeket is becsempészni az étrendedbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.